През следващата година българите ще бъдат лекувани с всички приложими

...
През следващата година българите ще бъдат лекувани с всички приложими
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Българите няма да останат без лекарства през 2018 г.


През идната година българите ще бъдат лекувани с всички използвани в Европа медикаменти и не би трябвало да има терзание, че някой пациент ще остане без лекуване. Няма да има някакъв празен ход, в който българските пациенти ще бъдат лишени от медикаменти. Това стана ясно от думите на новият здравен министър Кирил Ананиев в първото му телевизионно изявление в ефира на Българска национална телевизия.
Аз участвах в създаването на проектобюджета за 2018 година Този бюджет е по-добър от предходния, защото той разрешава продължение на финансирането на политики и стратегии през тази година и надгражда управническата стратегия на държавното управление, разясни Ананиев. В бюджета са заделени 4 милиарда и 712 млн. лева за опазване на здравето. Профилактиката, ранната диагностика на болести, майчинското и детското опазване на здравето са част от предпочитаните сфери. Един от целите в бюджета на Министерството на здравеопазването е нарастване на заплатите в четири съществени структури в системата - районните здравни инспекции, кръвните центрове, домовете за медико-социални грижи и психиатричните центрове, тук ще има 15% нарастване на заплатите, разгласи Кирил Ананиев. Той сподели, че 20 млн. лева са обезпечени за имунизациите на децата. За асистираната репродукция са заделени 20 млн. с растеж от 8 млн. лева и в случай че се наложи, ще се дават спомагателни пари. Аз съм уверен, че държавното управление ще вземе това решение, сподели здравният министър.
Захванах се още през цялото време с няколко казуса. Работим върху финансовото положение и финансовия мениджмънт на комерсиалните сдружения лечебни заведения. Правим цялостен разбор и ще предложим на държавното управление съответни ограничения, които всъщност да преструктурират системата за държавните лечебни заведения, уточни Ананиев. По думите му планът със Спешната помощ е директно обвързван с преструктурирането на болничната помощ и болничните заведения. Ние имаме един Национален рамков контракт, който, дръзвам да настоявам, че всички наши сътрудници утвърждават. Има минус обаче от над 100 млн. лева преразход с медикаментите. Надлимитната активност и извънболничната помощ също са огромен запас, за който би трябвало да заделим средства. Ние с бюджета за идната година решаваме проблемите с дефицитите, уверен е здравният министър.
Ние ще вървим към преструктуриране на лечебните заведения, посредством което те да придобият тип, в който да могат да се устоят. Очакваме диалозите с Българския лекарски съюз по новия рамков контракт, тъй като предвиждаме някои от клиничните пътеки да ги преразгледаме като логаритъм и конструкция. Разбира се, има неприятен мениджмънт някъде, има и корупционни практики, които водят до неприятното финансово положение. Ето тъй като приготвяме разбор, с цел да намерим знаците, които демонстрират повода за това, уточни Кирил Ананиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР