Войната в Украйна: Зеленски все още е решен - но Западът се колебае, тъй като пролетната контраофанзива спира

...
През септември миналата година украинските сили предприеха изненадваща контраофанзива в
Коментари Харесай

През септември миналата година украинските сили предприеха изненадваща контраофанзива в североизточна Украйна и освободиха 4600 квадратни мили (12 000 кв. км) територия за няколко часа дни.

Президентът Зеленски твърди, че може да повтори тази инициатива в по-голям мащаб с подкрепата на Запада - всичко, от което се нуждаеше, бяха оръжията, за да свърши работата.

Западът отговори, като предостави обширен списък от усъвършенствани военни способности, включително бойни танкове, ракетни системи и боеприпаси.

Прочетете повече: Последната война в Украйна

Въпреки това, всичко това отне време за доставка и за провеждане на необходимото обучение - време, което Русия използва за изграждане на обширни многослойни отбранителни системи.

Дрон удря сграда в Москва, причинявайки „мощна експлозия“ на три мили от Кремъл

< p>Украйна започна своята пролетна офанзива в началото на юни, но въпреки някои свирепи боеве руските укрепления все още изглеждат до голяма степен непокътнати.

Украйна: Как върви контранастъплението?

Въпреки че данните за жертвите винаги са трудни за проверка, е очевидно, че тази последна фаза на битката се оказа силно изтощителна и офанзивата на Украйна би трябвало да понесе значително повече жертви, до три пъти повече, отколкото нейния враг.

Боеприпасите и оръжията се изразходват бързо огромна скорост и няма прост начин (за нито една от страните) за бързо попълване на запасите.

И независимо от различните прессъобщения, подчертаващи атаки с дронове срещу Москва, кораби на Черноморския флот, складове с боеприпаси и освободени малки общности , те са странично шоу към основното събитие.

Украйна използва дронове, за да удари руснаците

Прочетете още:

Украйна подготви сцената за нова ера на война - и AI може да превъзмогне това

Метриките за успех за Украйна не са изстреляни снаряди, унищожени танкове или постигнати вражески жертви – това е просто цената на конфликта, а не целта.

За президента Зеленски показателят за успех е прост – това е освободена територия.

Освен това, ако Украйна успее да изтласка руските сили обратно към Кримския полуостров, Зеленски заяви, че това може да създаде възможност за преговори.

Крим: Какво се случи на моста?

Но въпреки месеците на нарастване на жертвите напредъкът е бавен - много бавен.

Докладите сочат, че Украйна е започнала да разгръща основния си резерв, за да помогне на фронтовата битка - но този резерв имаше за цел да използва всеки пробив за постигане на инерция.

Зад кулисите западните лидери започват да преразглеждат опциите.

Началникът на щаба на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбург предложи в скорошно интервю, че Украйна може да се наложи да отстъпи територия, за да намери траен мир.

Изображение: украински войници почиват по време на военни учения в района на Днепър

Въпреки че по-късно той се извини, този коментар вероятно отразява нарастващата загриженост сред западните лидери, че като продължават да подкрепят Украйна, те стават съучастници в продължаването на този брутален - но статичен - конфликт.

Решимостта на Украйна да продължи да се бие е разбираема - в крайна сметка това е тяхната война - но има развиваща се дискусия сред западните лидери за бъдещето и какво следва?

Официалната гледна точка изглежда е, че Западът е готов да подкрепи президента Зеленски „каквото е необходимо“.

Но запасите от оръжия намаляват, и остават ограничени резерви за продължаване на подкрепата на Украйна, особено като се имат предвид противоречивите вътрешни приоритети.

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily, където и да получавате вашите подкасти

Погледнато назад, Украйна вероятно би могла не са осигурили по-добро ниво на военна, финансова и икономическа подкрепа за тази контраофанзива.

Ако това не е достатъчно, какво ще стане?

Въпреки публичното демонстриране на единството на НАТО и Запада в подкрепа на Украйна, зад кулисите има нарастваща загриженост за това как този конфликт да бъде сложен край.

Ожесточени битки за украинското село

Ако армията на Украйна демонстрира, че има потенциала да постигне амбицията на Зеленски за освобождаване на окупирани- Украйна, това вероятно ще стимулира ангажимента на Запада в по-дългосрочен план.

Въпреки това, ако Украйна не успее да набере инерция и продължи да понася огромни жертви, нейните съюзници може да се почувстват длъжни да проучат варианти.

< p>Такива дискусии няма да са лесни – украинците сами разбират жертвите, трудностите и опустошенията, които руската инвазия причини.

Но каква е цената на мира?

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР