През септември глобалните температури се повишиха до нов рекорд с

...
През септември глобалните температури се повишиха до нов рекорд с
Коментари Харесай

Учени: Ако смятате, че 2023 беше гореща, само изчакайте 2024

През септември световните температури се покачиха до нов връх с голяма разлика, което зашемети учените и накара един от тях да дефинира явлението като " безусловно тривиално ", написа Ройтерс.

Най-горещият септември в историята следва най-горещия август и най-горещия юли, като последният е най-горещият месец, регистриран в миналото. Високите температури доведоха до горещи талази и горски пожари по целия свят.

Септември 2023 година надминава предходния връх за този месец с 0,5 °C, което е най-големият скок в температурата, следен в миналото. Септември е бил с към 1,8 C по-топъл от прединдустриалните равнища. Набори от данни, предоставени от европейски и японски учени, удостоверяват този скок.

Горещините са резултат от продължаващите високи равнища на излъчванията на въглероден диоксид, съчетани с бързото превръщане на най-голямото естествено климатично събитие на планетата - Ел Ниньо. През предходните три години в Тихия океан се наблюдаваше явлението Ла Ниня, което намалява световната температура с няколко десети от градуса, защото в океана се съхранява повече топлота.

В момента изискванията са се подобрили и се е появило явлението Ел Ниньо, което освобождава океанска топлота и покачва температурите. Почти несъмнено е, че 2023 година ще бъде най-горещата в историята, а 2024 година може даже да я надмине, защото загряващото влияние на Ел Ниньо се усеща най-силно в годината след началото му.

" Септември беше, по мое професионално мнение като климатолог, безусловно прост ", споделя Зик Хаусфатер от плана за климатични данни " Земя " в Бъркли.

Мика Рантанен, откривател на климата във Финландския метеорологичен институт, съобщи: " Все още ми е мъчно да схвана по какъв начин една година температурно може да скочи толкоз доста спрямо предходни години. " Професор Ед Хокинс от Университета в Рединг, Англия, съобщи, че горещините, следени това лято, са " необикновени ".

Саманта Бърджис от службата на Европейски Съюз за битка с изменението на климата " Коперник " съобщи: " Безпрецедентните за времето на годината температури, следени през септември, счупиха върховете с изключителна мощ. 2023 година е на път да бъде най-топлата година и да надвиши с към 1,4 °C междинните температури от прединдустриалния интервал. Два месеца преди [конференцията на Организация на обединените нации за климата] в Коп28, чувството за неотложност за амбициозни дейности в региона на климата в никакъв случай не е било по-критично. "

Горещините доближиха рекордни стойности и в доста страни, в това число Франция, Германия и Полша. В Обединеното кралство беше маркиран един от най-горещите септември в историята, заяви Метрополитен, по данни, които датират от 1884 година насам.

В Австралия климатологът и създател Джоел Гергис съобщи: " Наблюденията на климата в Австралия през септември са шокиращи. Данните демонстрират къде оптималните температури са били най-високите в историята, като в доста региони те са били с 3 до 5 градуса над междинните. Недостигът на превалявания е причина за засушаване. Лятото ще бъде грубо. "

Въпреки че световното стопляне, породено от индивида, и Ел Ниньо са най-големите фактори, които предизвикват рекордните температури, други фактори също могат да допринесат за дребни нараствания, споделя Хаусфатер. Сред негоса покачването на 11-годишния безоблачен цикъл, намаляването на блокиращите слънцето серни излъчвания от корабоплаването и индустрията и изригването на вулкан в Тонга, при което се е освободило огромно количество водни пари, които задържат топлота.

През август " Гардиън " попита 45 водещи учени в региона на климата от целия свят за рекордните температури. Те обявиха, че макар чувството, че събитията са взели обезпокоителен поврат, следената до момента необятна наклонност на световно стопляне е в цялостно сходство с научните прогнози от три десетилетия.

Все по-тежките метеорологични въздействия също са били от дълго време сигнализирани от учените, макар че скоростта и интензивността на действителността и непредвидената накърнимост на доста групи от популацията плашат някои. Температурите на морето, които не са били регистрирани по скалата, и загубата на антарктически лед бяха възприети като най-шокиращите събития.

Учените обявиха, че изключителните събития от 2023 година могат да се трансфорат в естествена година единствено след десетилетие, в случай че не се подхващат фрапантни дейности в региона на климата. Изследователите показаха като извънредно значимо едно деяние: понижаване на изгарянето на изкопаеми горива до нула.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР