Денят е в чест на годишнината от рождението на първата

...
Денят е в чест на годишнината от рождението на първата
Коментари Харесай

12 май - Световен ден на медицинските сестри

Денят е в чест на годишнината от рождението на първата здравна сестра Флорънс Найтингейл /1820 - 1910/.

Английската здравна сестра Флоранс Найтингейл провежда отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Тя основава и създава първата система за подготовка на междинни и младши медицински фрагменти във Англия.

Пише и няколко книги, които по-късно са употребявани като учебници по здравни грижи. Найтингейл се смята за учредител на актуалната специалност на здравната сестра, тя даже написа клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено дават обещание да се грижи за пациентите, без комерсиални цели.

Флоранс Найтингейл е аристократката, родена във Флоренция на 12 май 1820 година По време на Кримската война дружно с няколко нейни фенки работи в полеви лечебни заведения - първо в Скутари (Турция), а по-късно и в самият Крим. Благодарение на нейната организираност и знания, както и на новите практики, които ползва при грижите за ранените - смъртността в лазаретите за 6 месеца спада фрапантно от 42 на 2%. Умението да ръководи болнична институция впечатлява Лондон и през 1856 година, държавното управление на Англия и поръчва да реорганизира армейската здравна работа. Сама съумява да набере средства за построяването в Лондон на първото учебно заведение за милосърдни сестри към болничното заведение " Свети Тома ". Умира на 13 август 1910 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР