През септември Apple обяви, че всички нейни следващи модели смарт

...
През септември Apple обяви, че всички нейни следващи модели смарт
Коментари Харесай

Как Apple създаде първия си въглеродно неутрален продукт

През септември Apple разгласи, че всички нейни последващи модели смарт часовници ще имат алтернатива за " въглеродно безпристрастен " модел на същата цена като елементарните, започваща от 249 $.

За Apple превръщането на даден артикул във " въглеродно безпристрастен " значи смяна на интервенциите - в това число производството, пакетирането и доставката, с цел да се понижат излъчванията на парникови газове, свързани с изработването и продажбата на часовниците. По този метод компанията съумява да понижи излъчванията, свързани с един часовник, от 36,7 кг на 8,1 кг, написа CNBC.

За да назова часовниците си " въглеродно неутрални ", без да може да отстрани всички излъчвания, свързани с производството на часовниците, Apple закупува въглеродни заеми, с цел да компенсира останалите 8,1 кг излъчвания, или към 22% от общия отпечатък от производството на един часовник.

Въглеродните заеми са документи, които физически лица, предприятия и корпорации могат да закупят и които съставляват несъмнено количество понижени, избегнати или отстранени от атмосферата парникови газове. Според описанието на Организация на обединените нации те са метод потребителите да компенсират своите излъчвания на парникови газове, като в същото време обезпечават финансов механизъм за поддръжка на планове за стабилно развиване.

В взаимозависимост от това с кого говорите обаче, да наречете даден артикул " въглеродно безпристрастен ", когато отчитането изисква закупуване на въглеродни заеми, може да значи или че Apple работи отговорно и прави най-хубавото, което може, с цел да способства за тактиките за намаляване на последствията от изменението на климата, или че безконтролно изопачава това, което би трябвало да значи " въглеродно безпристрастен ".

Разстоянието сред тези два метода за разбор е доста и на практика непреодолимо. То е и образец за дистанцията сред упоритостите за намаляване на последствията от изменението на климата и действителностите в тази област сега, показва още CNBC.

Като цяло успеваемост на естествените въглеродни заеми е противоречива, защото е потвърдено, че някои горски въглеродни заеми се обезсилват, когато да вземем за пример горите, свързани с тях, изгорят в сезона на горските пожари. Но Apple и други участници в дебата настояват, че не всички въглеродни заеми се основават, следят и ръководят с еднообразно усърдие. Технологичният колос твърди, че качеството на въглеродните заеми, в които влага, е положително и че пазаруването на въглеродни заеми за излъчвания, които не може да понижи, е по-добро от това да не прави нищо.

" Ако сте амбициозни, да вземете тези 22% и да купите висококачествени въглеродни заеми с висока степен на интегритет е най-хубавият метод ", споделя Елизабет Стъркън, ръководещ шеф на нестопанската организация за отбрана на климата Environmental Defense Fund (EDF).

Барбара Хая, шеф на Berkeley Carbon Trading Project към Goldman School of Public Policy, University of California at Berkeley, декларира, че Apple заслужава да бъде похвалена за забележителното понижаване на излъчванията, което е постигнала при смяната на активността си, само че прибавя, че би желала компанията да заобикаля термина " въглеродно безпристрастен " при разпространение на работата си.

Тя твърди, че за потребителите би било по-добре Apple да се похвали обществено със своите 78% понижение на излъчванията, вместо да се пробва да внуши, че нейният артикул е " въглеродно безпристрастен ". Дори в случай че въглеродните заеми, които Apple купува, да са с най-високо качество, счита тя, това по своята същина е счетоводна тактика.

" Ако си купите Apple Watch, вашите излъчвания не са нулеви ", споделя Хая пред CNBC - факт, който Apple признава. Начинът да нямаш никакво влияние върху околната среда е да не генерираш тези излъчвания.

Най-важната задача: Намаляване на излъчванията

Най-важната работа, която Apple прави при стартирането на своя " въглеродно безпристрастен " часовник, е да понижи излъчванията, които са свързани с производството му, написа още CNBC и дава някои съответни образци за това по какъв начин компанията е работила за понижаване на действителните си излъчвания, свързани с производството му:

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР