През септември 2023 г. руските държавни медии съобщиха, че танковият

...
През септември 2023 г. руските държавни медии съобщиха, че танковият
Коментари Харесай

US издание: Т-100 е на път - Русия потвърди, че подготвя за производство нов клас танкове

През септември 2023 година съветските държавни медии оповестиха, че танковият цех Омсктрансмаш ще възобнови производството на главния военен танк Т-80, като се оповестява, че бойните качества на този клас са впечатлили както личния състав, по този начин и чиновници на Министерството на защитата. Т-80 беше най-скъпият и мощен клас танкове в руската войска и макар че струваше три пъти повече от Т-72, ​​благодарение на обширните поръчки, Т-80 образува гръбнака на бронирания парк от 80-те, написа Military Watch Magazine, представено от " Фокус ".

Въпреки това, доста по-високите индустриални и експлоатационни разноски спрямо Т-72 накараха съветското министерство на защитата след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики да избра съперник, който се смяташе за по-икономичен и с по-добри експортни вероятности. Това решение беше взето по време на икономическата рецесия от 90-те години на предишния век и срещна изострен отпор от необятна част от армейското управление заради доста превъзходните благоприятни условия на Т-80. Производството на този клас танкове обаче е прекъснато към 1996 година и последната версия на Т-72, ​​значително усъвършенстваният Т-72БУ, е преименувана на Т-90.

През 80-те години главните танкове за Съветската войска се създават от пет съществени предприятия, като Омсктрансмаш е едно от трите най-големи, дружно с Уралвагонзавод в Нижни Тагил и завода Малишев в Харков в модерна Украйна. В началото на Студената война и до края на 70-те години Омсктрансмаш създава танкове T-54/55 - по това време извънредно за експорт - след което е преустроен за произвеждане на T-80. Така до края на Студената война има две предприятия за произвеждане на Т-80 и три за произвеждане на Т-72, ​​като последният също се създава по лиценз в Полша, Чехословакия и Югославия.

От края на 80-те години Омсктрансмаш извършва широкомащабна стратегия за трансформиране на Т-80 в танк от последващо потомство, концептуално сходен на Т-14 " Армата ", който сега се създава в дребен мащаб в Уралвагонзавод, като екипажът се обитава в обособена бронирана капсула и с необитаема кула. Икономиката на постсъветска Русия бързо се свиваше и танкът беше рекламиран на задгранични клиенти за вложения под името " Черен орел “. Въпреки това, защото Русия наложи ембарго на редица водещи евентуални клиенти, в това число Ирак, Иран, Либия и Северна Корея, външното финансиране по този начин и не се материализира.

Точно както идващото потомство на Т-72 получи името Т-90, по този начин е доста евентуално, в сходство с съветската традиция за именуване на главните танкове, новият вид на Т-80 също да бъде преименуван. Означението " Т-100 “ идва на разум и би имало смисъл в последователен ред, като се има поради очевидното привличане към " огромните “ имена.

За разлика от Т-90, който в производството стана директен правоприемник на Т-72 и известно време даже се произвеждаше паралелно с него, ще има разлика от към 30 години сред производството на последния руски Т-80 и стартирането на новия модел в серия. По този метод разликата във опциите евентуално ще бъде доста по-голяма, в сравнение с сред най-новите модели T-72B и ранните базови T-90. Мащабът на модернизацията на дизайна на Т-80 остава неразбираем - по-специално дали той ще включва градивни детайли на " Черния орел “ и в случай че да, доколко.

В най-крайния случай новата стратегия Т-80 може да приключи с опит за финансиране на създаването на танк от последващо потомство, основан на него, който може да стане даже по-перспективен от Т-14, създаден от Уралвагонзавод от нулата. Поради изключителното закъснение на създаването на Т-14, конкурентен танк може освен да се трансформира в скъп актив, само че и да окаже напън върху Уралвагонзавод да приключи бързо започнатото.

Въпреки това, защото Уралвагонзавод към този момент има и Омсктрансмаш и по този метод се трансформира в цялостен монополист в производството на съветски танкове, вероятностите за повишение на успеваемостта посредством конкуренция остават скромни. Въпреки това е доста евентуално новият Т-80 - евентуално с ново означение Т-100 - да стане най-боеспособният съветски танк, с изключение може би на самия Т-14 " Армата ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР