През септември 2020 г. севернокорейска хакерска група, известна като "Лазаръс"

...
През септември 2020 г. севернокорейска хакерска група, известна като "Лазаръс"
Коментари Харесай

Как криптогигантът Binance се превърна в платформа за хакери и наркотрафиканти

През септември 2020 година севернокорейска хакерска група, известна като "Лазаръс " (Lazarus) пробива отбраната на дребна словашка криптоборса и открадва виртуална валута за към 5,4 милиона $.

Това е единствено една от киберакциите на "Лазаръс ", за които Вашингтон твърди, че са имали за цел да финансират нуклеарната стратегия на Пхенян, разкрива особено следствие на Ройтерс.

Няколко часа по-късно хакерите откриват двадесетина анонимни сметки в "Байнанс " (Binance), най-голямата международна борса за криптовалути, което им разрешава да обръщат откраднатите средства и да размият следите на парите, разкрива преписка сред словашката национална полиция и криптоборсата.

В рамките на едвам девет минути и с помощта единствено на криптирани имейл адреси за идентификация, хакерите от "Лазаръс " основават сметките в "Байнанс " и продават криптовалутата, открадната от словашката борса "Етербейс " (Eterbase), сочат данните, които "Байнанс " споделя с полицията и които в този момент за пръв път виждат бял свят.

"Байнанс " не са имали визия кой прекарва парите през борсата заради анонимния темперамент на сметките “, споделя съоснователят на "Етербейс " Роберт Аукст, чиято компания не е била в положение да открие или възвърне откраднатите средства. А парите на "Етербейс " са дребна част от потока противозаконни активи, минали през "Байнанс " сред 2017 година и 2021 година, сочи следствие на Ройтерс.

През този интервал борсата е обработила преводи на обща стойност 2,35 милиарда $, идващи от хакерски офанзиви, капиталови измами и продажби на опиати, пресмята Ройтерс въз основа на данни от правосъдни каузи, изказвания на правоохранителни органи и блокчейн данни, събрани за организацията от две компании, профилирани в блокчейн разбор. Двама специалисти от бранша са прегледали данните и са решили, че те са правилни.

Същевременно криптоизследователската компания "Чейнанализис " (Chainalysis), наета от американското държавно управление да наблюдава противозаконните парични потоци в криптопространството, заключава в отчет от 2020 година, че през 2019 година "Байнанс " е обработил средства с престъпен темперамент на стойност 770 милиона $.

В Twitter основният изпълнителен шеф на "Байнанс " Чанпън Чжао упрекна "Чейнанализис ", че е лепнала на компанията му "лош бизнес етикет ".

От "Байнанс " отхвърлят поисканото от Ройтерс изявление с Чжао. В отговор на писмени въпроси основният шеф на компанията по връзките Патрик Хилман съобщи, че не счита изчисленията на Ройтерс за верни. Той обаче не показва изчисленията на "Байнанс " по въпроса, а единствено декларира, че в "Байнанс " сътворяваме "най-добрия екип по кибер криминалистика на планетата " и търсим способи да подобрим в допълнение "способността си да откриваме противозаконна криптоактивност на нашата платформа. "

Както Ройтерс към този момент писа през януари, "Байнанс " са правили не изключително съществени инспекции за пране на пари от страна на своите консуматори доникъде на 2021 година, макар изказваните опасения през последните три години от страна на старши фигури в компанията, че е налице сходна активност. В отговор "Байнанс " уточни, че следва "високи стандарти " и че написаното е "твърде остаряло ". През август 2021 година "Байнанс " стартира да изисква от нови и остарели консуматори да се разпознават.

С към 120 милиона консуматори от целия свят "Байнанс " месечно обработва криптосделки на стойност стотици милиарди $. През май секторът записва внезапен спад, като цялостната му стойност се сви до 1,3 трилиона $, а Чжао съобщи, че вижда "новата резистентност " на пазара.

Междувременно компанията се уголемява към по-традиционните бизнеси. По-рано тази година "Байнанс " разгласи инвестиция от 200 милиона $ в медийната група "Форбс ", както и 500 милиона $ в поддръжка на офертата на Илон Мъск за придобиването на "Туитър ". Говорител на „ Форбс “ отхвърли коментар, а Мъск не отговори на запитванията за коментар.

Потоците противозаконни средства, минали през "Байнанс " и разпознати от Ройтерс, въпреки всичко са дребна част от целия размер, търгуван на борсата. Въпреки това политици и регулатори като финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън и президентът на ЕЦБ Кристин Лагард показват угриженост за вероятната приложимост на криптовалутите за пране на пари.

Ройтерс е интервюирал чиновници на органите на реда, откриватели и жертви на закононарушения от десетки страни, с цел да откри въздействието на неналичието на правила против прането на пари в политиката на "Байнанс ". Разгледани са данни да преводите на клиенти на компанията в даркнет, където се продават главно опиати, оръжие и други противозаконни неща. Повечето данни са обезпечени от "Кристал блокчейн " (Crystal Blockchain), основана в Амстердам аналитична компания, профилиран в следенето на криптофондове.

Данните демонстрират, че сред 2017 година и 2020 година купувачи и продавачи в най-големия пазар на опиати в даркнет - рускоезичния уебсайт "Хидра ", са употребили "Байнанс4 за криптоплащания на стойност 780 милиона $. Друга криптоаналитична компания удостовери тези цифри. Според Хилман сумата е "неточна и раздута " и в нея неправилно са включени непреки потоци.

През април американското министерство на правораздаването разгласи, че американските и немските правоохранителни органи са иззели сървърите на "Хидра ". Предполагаемият им админ, разпознат като Дмитрий Павлов, е упрекнат в пране на пари и разпространяване на опиати. Сайтът е закрит, а админът е задържан от съветските управляващи.

Според информацията има данни за криптовалути, минали през голям брой цифрови портфейли, преди да доближат до "Байнанс ". Подобни "непреки " потоци приказват за хипотетично пране на пари, съгласно Файненшъл екшън таск форс (Financial Action Task Force) и Международния валутен фонд.

На въпрос по какъв начин "Байнанс " гледа на своята отговорност да следи за непряка експозиция на мръсни пари, Хилман акцентира, че "това, което е значимо е да се означи, е не от кое място идват парите - криптодепозитите не могат да бъдат блокирани - а какво вършим ние, откакто те бъдат подадени ". По думите му "Байнанс " прави мониторинг на преводите и оценка на риска, с цел да подсигурява, че "всични противозаконни средства ще бъдат проследени, замразени и възобновени на техните притежатели ". Компанията работи с правоохранителните органи, в това число и в Русия, против престъпните мрежи, които употребяват криптовалути, акцентира той.

Не постоянно обаче се случва тъкмо по този начин. Според към момента открит случай в Съединени американски щати през 2020 година "Байнанс " отхвърля настояването от страна на следователи и юристи, настоящи от името на хакната жертва, да замрази за непрекъснато сметка, употребена за пререкание на откраднатите средства. "Байнанс ", която оспорва правата на американския съд, удостовери, че е замразила сметката единствено краткотрайно. Хилман упреква правоохранителните органи, че не са показали в точния момент настояването и не са дали отговор в цялост на въпросите на платформата.

Според немските управляващи незаконни групи в Европа са почнали през 2020 година да употребяват "Байнанс " за изпиране на средства, получени от капиталови измами, предизвикали на жертвите, най-вече пенсионери, вреди в размер от 750 милиона евро.

Освен през "Байнанс " групата "Лазаръс " е изпрала част от откраднатите от "Етербейс " средства през друга огромна криптоборса - основаната на Сейшелите "Хуоби " (Huobi), която отхвърли коментар по случая.

След следващия криптообир от март тази година, когато "Лазаръс " открадна 600 милиона $ от онлайн игра, употребяваща криптовалута, Чжао признава, че севернокорейските хакери са трансферирали част от фондовете през "Байнанс ". Според Хилман платформата е идентифицирала и замразила над 5 милиона $ и е сътрудничила на следствието.

По данни на "Чейнанализис " хакерите от групата "Лазаръс ", глобена през 2019 година от Съединени американски щати поради осъществяваните от нея хакерски атаки, до 2020 година са откраднали към 1,75 милиарда $ и са ги препрали през разнообразни криптоборси, измежду които и "Байнанс ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР