През септември 2020 г. мнозинството от пълнолетните български граждани (62

...
През септември 2020 г. мнозинството от пълнолетните български граждани (62
Коментари Харесай

Националният център за парламентарни изследвания: 62% от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика в България

През септември 2020 година болшинството от пълнолетните български жители (62 процента) поддържат развиването на нуклеарната енергетика в България като цяло. Това сподели изследване на Националния център за парламентарни проучвания /НЦПИ/ към Народното събрание за публичните настройки по тематики и проблеми, свързани с енергетиката.

Изследването е извършено по метода полустандартизирано изявление в интервала от 17-29 септември 2020 година измежду 1000 пълнолетни български жители. Значителна социална поддръжка среща и концепцията за създаване на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй " (62 на сто), демонстрират резултатите от проучването на НЦПИ. Над половината от пълнолетните поданици на страната утвърждават построяването на АЕЦ "Белене ".

Най-голяма поддръжка се записва измежду хора с висока осведоменост по въпроси, свързани с енергетиката, последователите на тезата за енергийната самостоятелност на страната, респонденти на възраст над 50 години, хора с висше обучение, живеещи в регионалните градове (с изключение на София).

Всеки трети пълновръстен български жител е на мнение, че българската енергийна система би трябвало да се развива посредством по-добро потребление на личните запаси, в това число и построяването на нова нуклеарна централа. Тази позиция се споделя по-често от респонденти, които са заявили по-висок интерес и осведоменост по енергийни теми; интервюирани, които са на мнение, че България би могла да подсигурява своята енергийна независимост; хора на възраст сред 40 и 59 години и живеещи в дребните градове и селата.



По-голямата част от показалите, че България би трябвало да усъвършенства потреблението на личните си запаси, утвърждават построяването на нови мощности на АЕЦ "Козлодуй " и построяването на АЕЦ "Белене ", допълват от НЦПИ.

Всеки четвърти интервюиран счита, че България предпочитано би трябвало да развива нуклеарна сила, която и все още е с втория най-значим дял на произвеждане у нас. Всеки пети пълновръстен български жител счита, че природният газ би трябвало да бъде приоритет в енергийните източници на страната. В тази тенденция построяването на нови газови централи също среща забележителна социална поддръжка (60 на сто), прибавят от НЦПИ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР