През седмицата Съдът в Страсбург осъди България да плати рекордно

...
През седмицата Съдът в Страсбург осъди България да плати рекордно
Коментари Харесай

Репортерски поглед“: Как да се опазят къщите-паметници на културата

През седмицата Съдът в Страсбург осъди България да заплати рекордно обезщетение от близо 1 млн. лв. на притежателите на Синята къща в Стария Пловдив. Къщата е монумент на културата, национализирана е в средата на предишния век. За разлика от нея, десетки други здания се разрушават, тъй като притежателите им не ги поддържат, в доста от случаите съзнателно.

Затова Столичната община готви последна мярка - Ако притежател не поддържа къща-паметник на културата, общината може да ремонтира парцела с пари, получени за ипотеката му, след това притежателят ще я изплаща.

Това е роман за красивата част от нашата история. За нейното запазване, оставяне на произвола и разрушение. Новините за къщите-паметници на културата си наподобяват. При тези, които са частна благосъстоятелност, капиталовите планове нормално надвиват над съхраняването на историята.

Около 4000 са сградите-паметници на културата в София. За последните две години 114 обекта в цялата страна са с обновен статут, а 23 към този момент не са в описите на Националния институт за недвижимо културно завещание.

Така тичането след следващата изчезваща знакова постройка се трансформира съвсем във ежедневие. Уверенията на институциите и притежателите, че се грижат за тях - също. Проверките обаче демонстрират друго.
 ​Защо рухна оградата на Къщата с ягодите в София? ​Защо рухна оградата на Къщата с ягодите в София?
Рухна оградата на една от най-красивите остарели къщи в София, известна като Къщата с ягодите. Защо се позволява монумент на културата да се разрушава - вижте п...

Новината за рухването на страничната ограда на Къщата с ягодите пристигна на 26 септември. Два месеца по-късно я заварваме в същия плачевен тип.

Министърът на културата даде обещание възобновяване на съборената през април емблематична Двойна къща на бул. „ Васил Левски “. Но преди да стартира работата на терен, тя би трябвало да бъде съгласувана с Националния институт за недвижимо културно завещание и общината.
Красимир Тодоров, шеф на НИНКН: С Двойната къща няма постъпила нова документи при нас.
Българска национална телевизия: А Къщата с ягодите? Красимир Тодоров, шеф на НИНКН: Отговорът е същият. Аз съм от малко повече от 4 месеца в Института. Откакто съм на тази служба, не е импортирана нова документи по отношение на този обект.  Министър Банов: Паветата в София остават, Двойната къща ще бъде издигната още веднъж Министър Банов: Паветата в София остават, Двойната къща ще бъде издигната още веднъж
По разногласието за паветата в центъра на София, за паметниците на културата и за парите в културата беседваме в студиото с министъра на културата Боил Бано...

35 здания попадат в листата на Столичната община за наложително осъществяване на поправки или унищожаване. Според справката, която получихме, въпросните две къщи не са част от него. За да не се стига до сходен скръбен излаз, локалната власт стартира да ползва последна законова мярка. Ако притежател не поддържа къща-паметник на културата, общината може да ремонтира парцела с пари, получени за ипотеката му.
Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: За да се върви към ипотека на дадения обект, ние би трябвало да глобим притежателя най-малко 3 пъти преди да открием процедурата. За страдание това значи три каузи, тъй като за всяка санкция се води дело. Без да мога да разясня за кои съответно обекти, сега се движим по тази процедура за някои съответни знакови здания в центъра на София. Бях осведомен от основния проектант, че един подобен случай, който ние постановяваме, там към този момент е реалност смяната в настройката на притежателя. Така че даже инициирането на тази процедура има образователен резултат.
При тази процедура остава отворен въпросът кой ще обслужва ипотеката.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Ако наложим ипотека и получим средства от банката и в случай че притежателят не обслужи ипотеката, банката ще стане притежател. Не общината.
Българска национална телевизия: А общината няма ли да обслужи по-късно тази ипотека, в случай че притежателят откаже?
Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: И такава догадка има. Но този въпрос е открит и на този стадий не мога да го разясня.  Какво се случва с тютюневите хранилища в Пловдив? Какво се случва с тютюневите хранилища в Пловдив?
Развитие на следствието за опожарените тютюневи хранилища в Пловдив. Прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане и против общинската администрац...

Подобна процедура има и в други страни.
Валентина Едрева, Съюз на архитектите в България: Например Парижката община е една от най-богатите заради тази причина.
Българска национална телевизия: Защо тази мярка в България не е работеща?
Валентина Едрева Ами, не желаят. Аз съм я предложила повече от 15 години, само че не желаят.
Българска национална телевизия: За липса на политическа воля ли приказваме?
Валентина Едрева : Разбира се, тъй като най-големите извършители са тези с многото пари.
В същото време поощрения за притежатели с готовност, само че без пари, от дълго време няма. Останало е единствено освобождението от налог здания. Но единствено в случай че парцелът не се употребява с комерсиална цел.
Валентина Едрева, Съюз на архитектите в България: През 90-а година страната правеше гратис плановете, изобщо цялата активност беше на държавно финансиране и имаше нисколихвени дълготрайни заеми.
Идеята за връщането им още веднъж се появи в медийното пространство.
 Собствениците на здания монументи на културата нямат претекст да ги опазват. Защо? Собствениците на здания монументи на културата нямат претекст да ги опазват. Защо?
Защо е по-лесно за един притежател на недвижима културна полезност да я събори и да си заплати санкциите за това, в сравнение с да тръгне по сложния път на съгласно..

Министерството на културата обмисля мярка, посредством която да насърчи притежатели на къщи-паметници на културата и това са безлихвените заеми. Но защото планът е в прекомерно начален стадий, към този момент отхвърлят коментар.
Красимир Тодоров, шеф на НИНКН: Всички виждаме какво е настоящото положение на културното ни завещание и че се ползват законовите разпореждания, а в това време притежателите не са стимулирани го опазват.
Законът сякаш прави отговорността споделена, само че най-после се оказва, че просто я размива. Между НИНКН, Еспертния съвет в Министерството на културата, Инспектората, министъра, и Общината. И до момента в който топката се трансферира, няма нито един случай на ипотекиран парцел, а санкциите са алегорични, скандалните случаи се нижат.

Къщата на Гешов, къщата на Фингов, Захарната фабрика, Тютюневите хранилища, Царската гара в Казичене са единствено част от тях. Бавно си отиват монументи на културата. Или красивата история, която принадлежи на всички.
 Ремонтират една от емблематичните здания в Русе, друга тъне в съсипия Ремонтират една от емблематичните здания в Русе, друга тъне в съсипия
Историята от време на време е задължение, вместо мотив за горделивост. Една от първите европейски къщи в България от години тъне в съсипия на брега на река Дунав. Засег...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР