През седмицата президентът Румен Радев предприе два хода, с които

...
През седмицата президентът Румен Радев предприе два хода, с които
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

През седмицата президентът Румен Радев предприе два хода, с които нападна енергийната политика на ръководещите.

Първо, Р адев сезира Конституционния съд с четири текста от последните промени в Закона за запазване на земеделските земи , с които съгласно него се отстраняват съвсем всички ограничавания пред слагането на съоръжения за произвеждане на ВЕИ върху обработваема земя и се нарушава член 21 от Конституцията - че земята е главно национално благосъстояние, а обработваемата земя се употребява единствено за аграрни потребности (вижте по-долу).

В четвъртък пък които плануват либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори . В претекстовете си той се базира на ниския стандарт на болшинството българи, които ще пострадат още повече от либерализацията. Според него законът се отдалечава от задачите на обществената страна, а приемането му не е съпроводено с пълноценна оценка на въздействието.

В сряда, който да проверява сигнали против и.д. основния прокурор Борислав Сарафов . Това стана, откакто колегията два пъти отсрочи назначението й с разнообразни претекстове, което провокира и смяна в правосъдния закон. Решението на колегията може да бъде обжалвано в 14-дневен период пред Върховния административен съд.
Реклама
От началото на юни, след като работи механизмът за подаване на сигнали за закононарушения против основния прокурор,, заяви пред " Нова телевизия " ръководителят на наказателната гилдия на Върховния касационен съд арбитър Лада Паунова. Сигналите против Сарафов са 6.

Пореден образец за безредно и некачествено законодателство през седмицата даде обява в " Лекс ", озаглавена " ". Отново става въпрос за смяна в Наказателен кодекс, направена през преходни разпореждания на различен закон, вследствие на което едно действие е оповестено за незаконно, само че за него няма глоба (чл. 320, алинея 3 Наказателен кодекс - подбудителство към закононарушение посредством проповед пред доста хора посредством средства за всеобща информация или по различен сходен метод, осъществено по расистки, ксенофобски или свързани със половата ориентировка подбуди).
Топ 3Президентът сезира Конституционен съд за разширението на вариантите за съоръжения за ВЕИ върху обработваема земя
На процедура атакуваните четири нови разпореждания от Закона за запазване на земеделските земи обгръщат два вида хипотези. На първо място, това е експлицитното изключване на агрофотоволтаиците от възбраната за строителство в аграрни земи без смяна на предназначението им. Втората догадка, атакувана от президента, е основаването на фаворизиран режим за построяването и/или разширението на обекти за произвеждане на електрическа сила от възобновими енергийни източници върху земеделските земи, с смяна на предназначението им. В този необятен обсег се включват всички възобновими източници на сила - вятърната, слънчевата, водноелектрическата, силата от океаните, геотермалната сила, биомасата и биогоривата. Искането на президента Софийската градска прокуратура разгласи, че е прекратила следствието " Барселонагейт ", формирано през ноември 2020 година по данни за пране на пари, в които бе забъркано и името на някогашния министър председател Бойко Борисов. Екип от прокурори стигнал до извода, че няма доказателства за пране на пари при покупката на къщата в Барселона, в която е живяла манекенката Борислава Йовчева, за която се приказва, че има връзка с Борисов - парцелът е платен от комерсиално сдружение с задоволително доходи. В известието на прокуратурата се подчертава няколко пъти, че няма никакви данни за " независими дейности " на Борисов по отношение на покупката на парцела, нито за придвижвания на пари от негови сметки или за негови инструкции към други лица за ходатайство и подписване на договорката за прикриване на действителни права и така нататък Прокуратурата обаче ще продължи да проверява сметките, компаниите и парцелите на Йовчева по съмнение за пране на пари. Още. Коментари:

от Светлана Георгиева
Реклама
Зам.-председателят на антикорупционната комисия е позволен до присъединяване в конкурс за прокурор в Софийската градска прокуратура, без да има и ден магистратски стаж. Оттеглянето му се случва в миг, когато КПКОНПИ в настоящия си състав ще би трябвало да извършва функционалностите на две комисии - Комисия за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ), в която тя се трансформира, и новата Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК). Славчев, който официално оглави КПКОНПИ след оставката на Сотир Цацаров, в този момент ще би трябвало да извършва функционалностите на ръководител и на двете комисии, в това число и по разделянето им. Междувременно обаче съдът се произнесе, че той в никакъв случай не е бил назначаван за изпълняващ длъжността ръководител на КПКОНПИ, което значи, че издадените от него заповеди в това му качество са оскъдни..
Още от седмицата в " Капитал " & " Дневник "
. Текстът на член 172б, алинея 2 от Наказателен кодекс, който планува налагане на най-малко пет години затвор за нарушаване на правата върху марка, което е осъществено наново или е довело до обилни нездравословни последствия, опонира на правото на Европейския съюз, одобри Съдът на Европейски Съюз. Такава глоба е непропорционално висока и не разрешава да се регистрират съответните условия на всеки обособен проблем. Наказанието би трябвало да подхожда на тежестта на нарушаванията, без да надвишава нужното за реализиране на законно преследваната цел.

. Размерът на такса боклук отсега нататък към този момент би трябвало да зависи не от данъчната оценка на парцела, а от броя на хората в жилището. За задачата Национален статистически институт ще осведоми общините тъкмо какъв брой хора живеят в дадения парцел. Новата методика обаче ще стане факт от началото 2025 година, като това е следващото отсрочване на промяната.
Избрано от други медии
. Кoмaндиpoвaнeтo yдoбнo ce пpeвpъщa oт мяpĸa, ĸoятo cлeдвa дa ce изпoлзвa caмo пo изĸлючeниe, в yдoбeн ĸoмпeнcaтopeн мexaнизъм, ĸoйтo пocтaвя в риск нeзaвиcимocттa нa oтдeлния cъдия и нa цeлия cъд. Смyтът cpeд cъдиитe в CГC зa нeпpoзpaчния нaчин, пo ĸoйтo тexни ĸoлeги oт cъдa ca ĸoмaндиpoвaни в Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд oт нeгoвия пpeдceдaтeл Дaниeлa Дoнчeвa, нe e ocoбeнa изнeнaдa. Анализ на Екатерина Баксанова. (Бюлетин на ИПИ)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР