През седмицата почина създателят на първия антивирусен софтуер в света

...
През седмицата почина създателят на първия антивирусен софтуер в света
Коментари Харесай

Навремето в България се правеха много вируси

През седмицата умря основателят на първия антивирусен програмен продукт в света Джон Макафи. Той беше открит мъртъв в испански затвор, скоро откакто съдът позволи екстрадицията му в Съединените щати по дело за данъчни измами.

Всъщност, животът на компютърния инженер Джон Макафи е толкоз разнороден, колкото и компютърните вируси в интернет. С появяването на първите зловредни софтуери, Макафи осъзнава потребността от стратегия за тяхното противопоставяне. Още преди 30 години един българин пожелава да работи за компютърния експерт. Д-р Веселин Бончев е компютърен вирусолог и е един от първите българи, занимаващи се в тази област.

" Самият Макафи хората постоянно го разказват като талант на сигурността. Това не е по този начин. Той даже не е толкоз техничен. Той беше бизнесмен и умееше да хваща опцията, когато я усети. Негови бяха концепциите и капитала, само че не и самото осъществяване ", показа доктор Бончев пред bTV.

През годините той изпраща на Макафи описания на вирусите, които е намирал в България и постоянно създавани у нас. " Навремето в България се правеха доста вируси и редица от тях бяха доста хитро написани ", добави Бончев. Той даже кандидатства за работа при Джон Макафи, когато взема решение да прави аспирантура в Съединени американски щати: " Понеже това е много скъпо наслаждение, бях почнал да диря опция дали мога да работя някъде, с цел да се устоявам.И му бях задал въпроса „ Можеш ли да ме вземеш на работа? “. Той ми беше пратил едно писмо с отговор " Мислим, че вие сте разузнавач на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) или ГРУ и не може да работите при нас ", разяснява българинът.

Бончев разказва Макафи като екстравагантен човек, който е обичал да се хвали. Сред сътрудниците си обаче не е бил изключително уважаван: " Професионалните вирусолози не го обичаха доста. Много от нас му се присмивахме, тъй като знаехме, че той не е техничен човек ", споделя компютърният вирусолог. Макафи излиза от компютърния свят през 1994 година След това се занимава с редица действия измежду които произвеждане на антибиотици и вложения в криптовалута.

Софтуерният експерт даже се кандидатира на последните два избора за президент на Съединените щати: „ Ще печеля тези избори по метод, за който никой не е и мечтал. Защото ще употребявам технологията, на която съм занаятчия ", посочи Макафи през 2015 година Веселин Бончев споделя, че един първите разрушителни вируси, с които се е срещал е бил основан от българин - така наречен " Мрачен отмъстител ".

" Това, което този вирус правеше, е по инцидентно време и на инцидентни места замазваше диска в даден бранш и по този начин удряше инцидентни файлове ", описа българинът. В момента той работи в Българската академия на науките. Там се основават т.нар " хънипотове " - стратегии, които притеглят хакерите. Чрез тях специалистите събират информация кой ни нападна и какво се пробва да направи. За специалиста е хубаво в учебно заведение да се учи киберсигурността - по какъв начин да си пазим персоналните данни и да се предпазим от зловредните софтуери - по този начин, както Джон Макафи е замислил преди 30 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР