През последното десетилетие по-доброто качество на въздуха доведе до значително

...
През последното десетилетие по-доброто качество на въздуха доведе до значително
Коментари Харесай

Значително подобрение качеството на въздуха според доклад на Европейската агенция за околна среда

През последното десетилетие по-доброто качество на въздуха докара до доста понижаване на случаите на преждевременна гибел в Европа. Последните публични данни на Европейската организация за околна среда (ЕАОС) обаче демонстрират, че съвсем всички европейци към момента страдат от замърсяването на въздуха, което води до към 400 000 случая на преждевременна гибел в целия континент, оповестяват от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Докладът на ЕАОС „ Качество на въздуха в Европа — отчет за 2020 година “ демонстрира, че през 2018 година шест страни членки са надвишили пределно допустимата стойност на Европейския съюз за фините прахови частици (ФПЧ2,5): България, Хърватия, Чехия, Италия, Полша и Румъния. Само четири европейски страни — Естония, Финландия, Исландия и Ирландия — са имали концентрации на фини прахови частици, които са под по-строгите ориентировъчни стойности на Световната здравна организация (СЗО). В отчета на ЕАОС се отбелязва, че продължава да съществува разминаване сред правните ограничавания на Европейски Съюз за качеството на въздуха и насоките на СЗО — въпрос, който Европейската комисия се стреми да позволи посредством преразглеждане на стандартите на Европейски Съюз в границите на проекта за деяние за нулево замърсяване.

Новият разбор на ЕАОС се основава на последните публични данни за качеството на въздуха от над 4 000 станции за мониторинг в цяла Европа през 2018 година Според оценката на ЕАОС излагането на фини прахови частици е предизвикало към 417 000 случая на преждевременна гибел в 41 европейски страни през 2018 година Около 379 000 от тези смъртни случаи са настъпили в ЕС-28, а 54 000 и 19 000 случая на преждевременна гибел се дължат надлежно на азотен диоксид (NO2) и тропосферен озон (O3). (Трите числа съставляват обособени оценки и числата не следва да се събират, с цел да се избегне двойно отчитане.)



Благодарение на по-доброто качество на въздуха броят на прибързано умрелите заради замърсяване с фини прахови частици е намалял с към 60 000 души през 2018 година спрямо 2009 година Що се отнася до азотния диоксид, понижението е още по-голямо, защото случаите на преждевременната гибел са намалели с към 54 % през последното десетилетие. Продължаващото използване на политиките в региона на околната среда и климата в цяла Европа е основен фактор за подобренията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР