През последното десетилетие Етиопия можеше да се похвали с една

...
През последното десетилетие Етиопия можеше да се похвали с една
Коментари Харесай

Само преди година Етиопия бе сред най-бързо растящите икономики. Днес е разкъсвана от няколко кризи

През последното десетилетие Етиопия можеше да се похвали с една от най-бързо растящите стопански системи в света, в която се вливаха милиарди долари задгранични вложения от Съединени американски щати и Китай. За интервала 20 млн. души излязоха от беднотия.

Но през днешния ден, след продължаваща към този момент месец революция, локдаун и невиждани набези от скакалци, в миналото златната стопанска система се срутва посред един от най-големите задължения в Африка, растяща инфлация и заплаха от продължаващи протести, написа The Wall Street Journal.

Гражданската война сред силите на държавното управление и бунтовниците от марксистката организация Тиграйски национален освободителен фронт сковава огромна част от северна Етиопия, разтърсвайки страната с население от 110 млн. души, която дълго бе считана за знак на непоклатимост във волатилния район. Премиерът Абий Ахмед твърди, че е победил, само че бунтовниците събират сили и дават обещание да не престават да се бият.

Конфликтът унищожи пътища, мостове, електроцентрала и захарна мелница. Валутата потъна с 20% против американския $ през тази година, намалявайки покупателната дарба в страната, в която милиони и преди този момент разчитаха на хранителни помощи.

Чуждестранните компании попаднаха под кръстосания огън. Трите текстилни завода, които доставят H&M, стопираха работа. Китай изтегля 500 от своите жители.

Държавният модел в стопанската система оказа помощ за разширението ѝ от $10 милиарда през 2004 година до съвсем $100 милиарда през предходната година. През огромната част от този интервал преобладаващата политическа партия бе Тиграйски национален освободителен фронт. През 2018 година на власт се изкачи Ахмед, който даде обещание да либерализира политиката и следената от страната стопанска система. По-рано предишният месец политическият спор мина във въоръжен спор. И той е единствено последният от икономическите шокове, които раздрусаха Етиопия.

Земеделският бранш, който дава отговор за половината стопанска система, мина през най-лошата годишна продукция от десетилетия, откакто скакалци унищожиха 200 хиляди хектара продукция. В същото време въоръженият спор затвори две от най-натоварените гранични пунктове сред Етиопия и Судан, спирайки търговията.

Очаква се през 2020 година стопанската система да нарасне с 1,9%, по отношение на 10% през 2019 година — най-лошото показване от 20 години насам. Правителството чака 2,5 млн. работни места да бъдат изгубени в бързо растящата текстилна промишленост поради възбраните за пътешестване и пониженото търсене от чужбина. Всичко това ще докара до безработица от над 40%.

Икономистите не са уверени, че бързо възобновяване може да избави по-голямата част от тези работни места. Англия и Германия към този момент сътвориха фонд с $6,5 млн. в опит да спасят някои от тях.

Етиопия влага милиарди и в опит да се трансформира в районен транспортен хъб. Преди рецесията туризмът бе един от най-бързо растящите браншове, само че в този момент е един от най-тежко потърпевшите, като хотелите остават празни поради пандемията. А въоръжения спор задушава възобновяване. Ограниченията принудиха Ehtiopian Airlines, знак на бързия напредък на страната, да остави на земята огромна част от самолетите си, защото полетите понижиха с една трета. Конфликтът в този момент накара авиолинията да приключи и редица вътрешни направления.

Все отново голям брой бизнеси в столицата Адис Абеба регистрират бързо завръщане на икономическата инерция. Молове, заведения за хранене и хотели още веднъж са цялостни, откакто управляващите отстраниха част от здравните ограничения през лятото.

Ключов тест за апетита на вложителите ще бъде либерализацията на телеком бранша в Етиопия, съществена част от проекта на премиера. Правителството споделя, че е на път да продаде миноритарен дял в Ethio Telecom през идната година, както и че ще даде два нови лиценза за задгранични компании, които желаят да вършат бизнеса в бранша в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР