През последния месец името “Капитан Андреево звучи като Сюжетът от

...
През последния месец името “Капитан Андреево звучи като Сюжетът от
Коментари Харесай

Има ли връзка между “Капитан Андреево” и рекордните преференции за депутат от листата в Хасково

През последния месец името “Капитан Андреево ” звучи като Сюжетът от границата върна спомените от 90-те - мъже с прякори, истории с подкупи и закани.

Всичко това, тъй като през 2012 година страната е дала извънредно печеливша активност на съответна частна компания, а 10 години по-късно отново страната реши да спре потока от пари към нея.

Според кабинета "Петков " точно дейностите му по преодоляване на контрола на трафика на "Капитан Андреево " са една от главните аргументи, довели до свалянето на държавното управление.

“Аз съм безусловно сигурен, само че за жалост не мога да дава доказателства, че е имало плътна политическа обязаност, че са си пътували пари към [партийни] каси ”. Това сподели в изявление за Свободна Европа заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Според него парите от от “Капитан Андреево са текли към повече от една партии. Христанов не сподели имена, само че попита дали има “връзка сред „ Капитан Андреево “ и това, че преференции, и то тъкмо в същия район ”.

Хората, които "активно и даже нападателно " отхвърлят, че на граничния пункт "Капитан Андреево " е имало корупционна скица, най-вероятно са били "с двата крайници вътре ”, сподели Христанов.

От 20 май контролът на границата се прави от страната, а в петък шефът на организацията по храните издаде заповед, съгласно която пространствата на организацията, които употребява.

От БАБХ са открили и фрапантни отклонения за съществуване на пестициди в плодовете и зеленчуците, които управляват. “[Има] три пестицида, които не са били изследвани. Ние не намираме проби, в които те да са откривани. А в това време от 20 май до момента ние ги откриваме непрекъснато ”, сподели Христанов

Можете да слушате.

Ето текста на част изявлението:

- Каква е повода да разпореждате, в това число и лабораторната активност на границата, да бъде прекратена?

- Ние не считаме, че има контракт сред така наречен наемател и БАБХ. Използваме опциите, които законът ни дава, с цел да възстановим владението на собствеността. И надлежно на база на това да може организацията да продължи естественото си действие, защото сега в една немалка част от пространствата то е затруднено, заради аргументи, свързани с този исторически завещан развой – този оператор, настанен там.

- Фирмата осведомена ли е към този момент със заповедта, тъй като в понеделник шефът на компанията не знаеше за съществуването й?

- Аз ги получих и се срещнах с тях тази заран, тъй че знам, че има уведомления, тъй като то е част от комплекта. Знам, че има уведомления към представителя на компанията. Бих позволил, че той към този момент е осведомен и ще подхващат от тяхна страна ограниченията, които преценяват за нужни.

- Тази компания не прави на процедура нищо нелегално. Нали по този начин?

- В момента?

- По принцип. От самото й влизане на границата, в това число и предходната компания наемател. Правилата са по този начин основани по този начин, че тези компании не вършат нищо нелегално?

- Не.

- Кое е противозаконното?

- Това е граничен контролно-пропускателен пункт, което значи, че дейностите, които са осъществявани там се контролират от разпоредба. В тази разпоредба е тясно лимитирано какво може и какво не може. Допуска се банкова активност, има още две действия. Всичко останало се приема, че не е позволено.
Там се самонастанява лаборатория
Съответно това, което се случва още 2012 година е, че там се самонастанява лаборатория. Започва да действа и Групово дело „ Гранична полиция “, организация „ Митници “ и БАБХ остават с необятно затворени очи и никой не вижда, че лабораторната активност е в остро несъгласие с наредбата. Наредба не може да се нарушава. Но, в случай че беше някоя разпоредба, която контролира етажна благосъстоятелност или нещо сходно, да приемем, че може някакъв компромис да се направи. Това е граничен надзорен пункт. Не може да се вършат никакви взаимни отстъпки.

Аз зададох този въпрос и от един някогашен министър ми беше отговорено, че това не било използвано законодателство във връзка с БАБХ и те нямало по какъв начин да знаят, което въобще не е правилно, тъй като организацията и министерството са част от съвета за граничния надзор, който е към Министерство на вътрешните работи. Той действа от десетилетия и постоянно се е знаело, в това число в БАБХ и министерството, че лабораторната активност там, в случай че би трябвало да бъде позволена, може да стане единствено при едно изискване: или смяна в наредбата, или би трябвало да има експлицитна съгласувателна процедура, инициирана от организация „ Митници “ и утвърдена от Групово дело „ Гранична полиция “. Такова нещо в никакъв случай не е имало.

- Защото приказваме за формален надзор ли?

- Не. Наредбата по този начин споделя. Наредбата дефинира прецизно дейностите, които могат да се правят на границата и тази активност не е вписана като такава.

- Говорим за лабораторната активност?

- Да.

- Това повдига въпроса и за „ локвата “, за активността по стерилизация. Има ли я в тази разпоредба?

- Мисля, че я няма. Там има и едни други текстове, които са в Закона за ветеринарната активност, който категорично споделя, че стерилизация би трябвало да има. И нашата инспекция там продължава да установи забавни неща, които ние ще обсъдим с правораздавателните органи в границите на тази и идната седмица, тъй като несъмнено има смущаващи условия във връзка с това по какъв начин е извършена процедурата, по какъв начин е извоювана, по какъв начин по-късно е изпълнявана.

- Можете ли да бъдете по-конкретен във връзка с смущаващите неща? Договорът за стерилизация беше подписан в последния ден от първия кабинет „ Борисов “, известието за процедурата беше доста мъчно за разкриване и договорът беше изработен по този начин, че отваряше вратата за доста дълго време компанията да бъде „ позлатена “.

- Мога да споделя единствено няколко от тях. За останалите ще ни би трябвало още време. Работим съвсем непрекъснато с екипите, с цел да разплетем това кълбо от обвързаности сред някогашни управителни фрагменти на БАБХ и съответни, облагодетелствани от тяхното отношение. Процедурата е едно нещо, като нищо. Защото не се управлявала тъкмо по Закона за публични поръчки, тъй като няма заплащане от страната към оператора на никакви суми.

- Операторът събира такси за стерилизация.

- Да. Между другото през днешния ден пуснахме едно писмо към Министерството на финансите да ни потвърдят дали въобще частно лице може да събира държавни такси. Другото забавно нещо е, че вървят още одити. Не от БАБХ, от други контролни органи на страната на съответните обекти, само че е извършена една процедура, която е доста странна и в случай че мога да я сведа до разказен формат е: явете се, представете ни едно виждане по какъв начин си представяте нещата и това, което е написано най-добре, ще завоюва. Дотук – добре.
Печели една компания и там към този момент настава забавното.
Явяват се няколко компании, подават някакви документи и описания на това, какво имат намерение да вършат там. Печели една компания и там към този момент настава забавното. Документът, който тя разказва, какво ще прави, подписан е от БАБХ, подписан е от представител на компанията и е разумно да си представим, че този документ ще залегне като основа на контракта. Така че в действителност да сме сигурни, че уговорките, които са поети в този документ, стават неотменима част. Те не стават неотменима част. Договорът неведнъж по-късно бива нарушаван.

Държавата няколко пъти се пробва да го приключи. Няколко пъти се възползва и от опцията да одобри, че към този момент няма потребност от стерилизация и просто го стопира, само че това автоматизирано удължава контракта. Доста необичайно държание.

- Кое е притеснителното?

- Това е притеснително. Ако една компания печели на база на задължения и тези задължения по-късно не са станали наложителни, не са написани в детайли в контракта, тогава и договорът има една много бланкова форма. Тогава можем да приемем, че единият участник е бил фаворизиран и е получил по-добра позиция по отношение на другите. Защото, в случай че те бяха подготвени да подпишат същия този бланков контракт, без да имат уговорките, може да е спечелил всеки от тях.

- Да Ви върна още веднъж на лабораторната активност, която е осъществявана на „ Капитан Андреево “. Излезе информация, че е открит камион призрак, който по документи е в България, само че физически е в Германия. Докъде стигна следствието, какво е возил този камион и единствен ли е?

- Това е единственият, който ние сме открили за момента. Има още няколко забавни детайла, които сега не мога да споделя, до момента в който не срещнем и правораздавателните органи – във връзка с водене на документи и така нататък Но този камион е върнат от Германия, минат е още веднъж на ревизия и по-късно още веднъж е освободен. Цялото нещо е лишило към един месец и там към този момент проблем няма. Затворена е тематиката.

- Нещо неправилно возил ли е този камион?

- От това, което можем да установим при неговото връщане – не.

- Минавали ли са камиони на така наречен вдигната преграда, т.е. никой да не знае минават ли и какво возят?

- Това е едно от нещата, които сега систематизираме на документална база и ще подадем към полицията. Имаме своите съмнения. Имаме и няколко сигнала, че това се е случвало.

- Имате сигнали, съмнения, а доказателства имате ли?

- Ние доказателства не можем да предоставим. Виждаме едно доста необичайно държание на документите и това необичайно държание е нещото, с което можем да отидем в ГДБОП или в полицията и да им кажем: ето вижте това по какъв начин се е случвало, а не би трябвало да се случва по този метод, и надлежно те да продължат да си вършат инспекциите нататък. Ние имаме относително лимитирани благоприятни условия.

- Но по някакъв метод може да се види дали има разминаване сред хартията и това, което е минавало в реалност.

- Точно това е насоката, в която работим – разминаване в системи и хартия.

- И има такова?

- Ще го предоставим на правораздавателните органи.

- Да го приема за позитивен отговор?

- В момента не мога да отговоря.

- Казахте, че избрани лица с прякори са хората, които в действителност управляват входа на България откъм Турция. Но зад тези хора най-вероятно има и политици. Защото не е допустимо това да се случи без политически чадър. От кого и по какъв начин е обезпечаван политическия чадър на „ Капитан Андреево “?

- Не мога да отговоря директно и недвусмислено към този въпрос. ГДБОП са имали преди време една акция на „ Капитан Андреево “, която съм любопитен по какъв начин е приключила. Този въпрос ние би трябвало да продължим да го задаваме към политическата класа, открита в България за последното десетилетие, тъй като това, което знаем за последните пет месеца е, че въпросът за връзката сред „ Капитан Андреево “ и граничния надзор, изведен от него като неприятен образец и надлежно нашето недопускане в Шенген е повдиган неведнъж.

И в случай че политиците, когато са били конфронтирани с този въпрос, е трябвало да вземат решение и решението не е било да оправят един път вечно контрола там, ние би трябвало да продължаваме да задаваме въпроса: за какво е било по този начин. Дали е било поради непросветеност, дали е било поради отвращение, дали е било въпрос на обтягане на чадъри, на каквито се нагледахме през последното десетилетие. Аз също се пробвам да задавам този въпрос, вследствие на което получавам политически "ъперкъти " понякога.
Кой е опъвал чадъра в продължение на 10 години там
Но това е най-важният въпрос: кой е опъвал чадъра в продължение на 10 години там и макар настояванията да бъде позволена обстановката и да бъде канализиран процесът по приемане в шенгенското пространство, това не се е случило.

- Доколкото имам спомен, това, което обясняваше Бойко Борисов, е, че във връзка с граничния надзор ние отговаряме на всички условия на Шенген.

- Ами Бойко Борисов да си прочете с холандския дипломат от 2013 година и да му отговори.

- Какво написа там?

- Накратко [посланик Карел ван Кестерен] споделя: вие имате личен състав, поставили сте системата, само че ние нямаме доверие на България, до момента в който вие не оправите корупционните практики.

- В смисъл? Кои практики?

- Това е. Говори индивидът за границата, приказва, че имат терзания за границата и надлежно, че България не получава заема на доверие, който е нужен, с цел да може да се приказва за шенгенско пространство. Ще намеря изявлението и ще Ви го изпратя.

- Мина повече от месец, откогато „ Капитан Андреево “ влезе в центъра на публичното внимание. Говорите за политически чадър. В същото време във връзка с Вас имаше закани. Вие се движите с защита. Откъде идва опасността? Има ли тя връзка с политически кръгове?

- Аз желая да Ви помоля да се върнем една стъпка обратно, към предходния Ви въпрос, а след това да отговорим на този. По отношение на предния въпрос – „ какво е можело да бъде направено “ – ние сега го вършим.

Утре (в сряда - бел. ред.) стартира задачата на SANTE, това е висшият надзорен орган на Европейски Съюз. Ние говорихме с виновния комисар и го помолихме да изпрати най-хубавите си инспектори. Той пое персонален ангажимент и безусловно за една седмица – диалогът беше в края на по-миналата седмица – и ние към този момент имаме екип, който е подготвен.

Този екип се състои от чиновници, инспектори, които когато другите страни членки схванат, че тези тъкмо хора идват на ревизия, напряко изстиват. Те са нещо като най-страшните инспектори, които Европейски Съюз може да ангажира в един одит. Тази взаимна задача, която ние инициирахме, и която ще осъществим с тях, идва да покаже, че когато страната желае да си възвърне контрола и държавността, няма безусловно никаква причина да се тормози от каквото и да е. И ние тъкмо по тази причина желаеме в действителност най-хубавия, най-доказания, най-професионалния екип.

Това можеше да бъде направено и при започване на предходната година, и по-миналата, и по-по-миналата, и ние отново би трябвало да задаваме въпроса за какво не е направено. Защо Фронтекс не е поканен, за какво не са нормализирани процедурите във връзка с митническия надзор. Сега ще ви върна на нещо, което е безусловно от през вчерашния ден: за следващ път разкриха голямо количество пари.

- Над един милион евро от турски жител, пътуващ от България към Турция.

- Погледнете по кое време стартират да разкриват парите. Някак си се получава, че има един забавен миг преди и след.

- Какво имате поради?
Изведнъж започнаха да се разкриват и огромни суми пари
- Аз не съм митничар, само че не мога да не виждам, че откакто започнахме да работим съществено там, внезапно започнаха да се разкриват и огромни суми пари. Това мога да кажа. И това не е съвпадане.

- А във връзка с тези пари и тези хора имате ли някакви данни и откривате ли някаква връзка?

- За страдание тези данни не могат да ми бъдат предоставени. На мен не ми е сектор, с цел да го проследявам. Но това не ми пречи да следя процесите и да си отвеждам заключенията.

- Да се върнем на политическия чадър. Ясно ли е към този момент кой се тормози от това, което вършиме там?

- На мен ми прави усещане какъв брой интензивно се дистанцира политици и политически сили от проблема. Ама доста интензивно. Постоянно следя, по какъв начин те споделят: „ ние нямаме нищо общо, ние не знаем какво става и не знаем какво е ставало “. И за мен подтекстът е безусловно същият,, който изтече – сега, в който лицето там споделя: „ Там няма Таки-Маки, всичко е чисто “.

За мен, когато някой толкоз интензивно и даже нападателно стартира да се дистанцира от проблема, за мен това приказва, че той най-вероятно е бил и двата крайници вътре. Аз съм безусловно сигурен, само че за жалост не мога да дава доказателства, че е имало плътна политическа обязаност, че са си пътували пари към каси, само че... до такава степен.

- Към някогашните ръководещи ли?

- То не е имало към кои други.

- [Към тях ] са пътували пари?

- Предполагам. Но би трябвало да задаваме този въпрос. И в действителност аз бих го споделил и по този метод: пътували ли са пари? Нека сложим въпроса на хората, които са управлявали към оня миг. Има ли връзка сред „ Капитан Андреево “ и това, че съответни лица са имали рекордни преференции, и то тъкмо в същия район.

- За депутата от ГЕРБ, който водеше листата в Хасково ли приказваме? Този, който беше и началник на районната работа на организацията по храните и който празнуваше със златна торта? Него ли визирате?

- Има хора, които са имали рекордни преференции...

-... е това е той...

- Нека да ги проверим по какъв начин са правени тези преференции, по какъв начин са броени...

- И мислите, че нещата са свързани?
Има ли връзка сред това какво е работил, сред това в кой район, сред тези рекордни преференции
- Подозирам, че са свързани. Просто прекалено много съвпадения. Както няколко пъти споделях, аз на съвпадения нямам доверие. И въпросът е има ли връзка сред това какво е работил, сред това в кой район, сред тези рекордни преференции.

- Само към една политическа мощ ли са текли парите?

- За страдание, няма по какъв начин да отговоря на този въпрос. Аз имам неофициални данни, които обаче, в случай че оповестя, на следващия ден иска ми се стовари прокуратурата на главата и ще се чудя какво да ги върша. Извинявам се, само че това е директният отговор.

- Повече от една е, по този начин ли? [Повече от една ] партия?

- Да.

- Парите са текли към повече от една партия?

-...

- Добре. По отношение на това, което констатирахте за повече от един месец. Вчера взех едни данни, които са оповестени на уеб страницата на Свободна Европа, за това, което сте фактурирали като доходи. То е близо 2 и половина пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. По отношение на пробите, на това, което е влизало. Какви са констатациите? Какво сме яли?

- Темата, която повдигате, е прекомерно забавна. Подозирам, че сега, в който аз го кажа, на няколко души по този начин [няма да] им е прелестно. Ако се върнем малко обратно, БАБХ беше подложена на офанзива. Искаха се оставки, твърдеше се, че са некомпетентни (имам поради контролния орган), твърдеше, че всичко това [действията на страната на "Капитан Андреево "] е безмислено и че компанията [ "Евролаб 2011 "] си е правила прелестно работата. Едно от другите изказвания беше: „ за какво просто БАБХ [да] не я управлява и тя да си продължи работата? “

В рамките на този един месец, в който не престават да идват отчети, ежеседмично, за разнообразни аспекти на активността [на БАБХ], ние стигаме до извода, че това е бил безусловно единственият метод, с цел да можем да усетим пулса на това, което се е случвало. Защо ли? Защото Вие питате за парите, за финансовите потоци.

Когато имаме БАБХ, която фактурира съответни доходи, по отношение на съответен трафик на камиони, и може да се откри директна връзка, въз основата на това Национална агенция за приходите могат да продължат и да разширят обсега на тяхната инспекция и да си задават те въпроса: „ допустимо ли е там да са крити доходи? Ако е допустимо, по какъв начин? “ Ако БАБХ регистрира тези с да речем 5000 камиона, 2 млн. лв. (цифрите не са точни, просто давам пример), за какво със същия камион за предходния интервал или за предходните интервали са регистрирани разнообразни доходи. На какво се дължи? Съответно те биха имали цялостното съображение да се заловен за твърди данни, от които да проведат в действителност качествено проучване на обстановката.
Откриваме фрапантни отклонения сред това, което ние виждаме в този момент като формален орган, и това, което е отчитано, осъществявано и докладвано в предишни интервали.
Другото е във връзка с самия надзор. Ние сега проучваме едни големи масиви от информация. Предполагам, че в неделя данните от събота ще са подготвени, [затова] планираме за неделя конференция, в която да ги обявим. Но това, което можем да кажем авансово, е че откриваме фрапантни отклонения сред това, което ние виждаме в този момент като формален орган, и това, което е отчитано, осъществявано и докладвано в предишни интервали.

Говоря както за 2021 година, по този начин и за интервала април-май тази година, приказвам за [едномесечния период] преди влизането на БАБХ и [едномесечния интервал след това], приказвам и за [сравнение] сред 40 дни на тази година със същите 40 дни от предходната година. Метриките, както споделих, са съвсем подготвени, изтеглили сме и голям размер хартиена информация, с цел да можем да валидираме цифрите против хартията и да се убедим, че всичко е наред, и в неделя ще кажем. Но заключението на този труд досега е че още на следващия ден ние ще предоставим целия масив на ГДБОП и ще помолим те да стартират да си вършат тяхното следствие и да ревизират дали има състав на закононарушение.

- Защо?

- Защото отклоненията са фрапантни.

- В кое? Ясно е, че за наличието на пестицидите, само че за кои артикули говорите?

- За всички, които подлежат на надзор както по размер, по този начин и по наличие, по този начин и обсега на обследванията...

- За наложителните ли говорите – чушки, лимони...

-... цитруси, нарове,

-... т.е. в тези артикули сте разкрили фрапантни отклонения, които ГДБОП даже би трябвало да проверява?

- За страдание, ние не сме орган, който може да откри незаконен състав, по тази причина би трябвало да работим с тях. Ние имаме много мощно изразени съмнения въз основата на масивите, които проверихме до момента, за редица доста притеснителни отклонения от това, което би трябвало да бъде.

Има и различен стеснителен миг. Има три пестицида, които не са били изследвани. Ние не намираме проби, в които те да са откривани. А в това време от 20 май до момента ние ги откриваме непрекъснато.

- В тези артикули, които споменахте ли?

- В тези артикули, да, в тези, които подлежат на наложителен надзор. Наистина е значим въпросът за какво преди 20 май в нито една партида не е открит този пестицид, а след 20 май той служи за причина за връщане на в действителност големи размери артикули. Не са го изследвали ли? Не са желали да го изследват? Не са имали опция? В края на краищата палитрата от пестициди, наложителни за проучване, е твърдо открито.

Другото е калибрирането. Държавната лаборатория си калибрира уредите непрекъснато. Това е наложителна част от процедурата. Държавната лаборатория не е просто някоя си лаборатория, тя задава разпоредбите в България, тя е референтна лаборатория. И надлежно там нещата се вършат в действителност както би трябвало. А тук [на "Капитан Андреево "] откриваме едни големи интервали, в които машините, с които е трябвало да бъдат осъществявани тези инспекции, не са били калибрирани. И надлежно това основава предпоставки за отклонения.

Другото е, че те [ "Евролаб 2011 "] получават проби на всеки 10 минути. На 10 минути. Няколко пъти са им задавани въпросите, ние нямаме задоволителен отговор – по какъв начин са успявали за толкоз къс период да разтоварят камиона, да изтеглят, да приготвят и да подадат проба. Това просто е прекомерно пай период за сходна активност. На базата на този период ние вършим интерполиране за това какъв брой проби са правили за денонощие. И там е следващата „ бомба “ – те не са могли да вършат толкоз.

- Чисто механически няма потенциал лабораторията да прави подобен брой проби?

- Всяко съоръжение на този свят, без изключение, има горна и долна граница. Ние изчисляваме какъв брой е горната граница на това съоръжение. Имаме отчети към този момент, които го удостоверяват. Очаквам още един отчет, може би на следващия ден ще пристигна, който да каже какъв е теоретичният оптимален потенциал при цялостна натовареност за 24 часа на една двойка течен и газов хроматограф. Но предварителните данни за това, което имаме и пробите, които са правили има много основни несъответствия.

Това също е мотив да желаеме там да се направи по-задълбочено следствие. Пак споделям, ние не сме проверяващ орган, към този момент работа ще бъде на полицията да търси дали има сформира за закононарушение, какви са тези сформира, по какъв начин да се продължи оттук насетне. Ако ни желаят информация, ще им дадем всичко допустимо.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР