През последния месец и половина наблюдаваме изключително много случаи на

...
През последния месец и половина наблюдаваме изключително много случаи на
Коментари Харесай

Пулмолог: Много от децата с коклюш остават недиагностицирани

„ През последния месец и половина следим извънредно доста случаи на коклюш. Виждаме единствено върха на айсберга, защото доста от децата остават недиагностицирани. Кашлят дълго, седмици наред, а родителите не могат да бъдат ориентирани за диагностика. Коклюшът е зараза, която е доста заразна. Тя се предава по въздушно-капков път ”.

Това сподели педиатърът и детски пулмолог доцент Рада Маркова по Нова ТВ. Днес стана ясно, че две бебета в предимунизационна възраст са се заразили и не са съумели да преборят заболяването.

Доц. Маркова изясни, че пробата за коклюш е доста характерен, а посявката от пълнозвучен секрет не хваща коклюша и паракоклюша като микроорганизми. „ В България от доста години се прави ДНК тест от пълнозвучен секрет със характерен тампон, само че той не може да бъде изработен на всички места. Затова доста деца не могат да бъдат диагностицирани, само че те разнасят инфекцията в детските колективи ”, добави доцент Маркова.

По нейни думи се следи вълна от случаи на коклюш. „ Едната посока е обвързвана с антиваксърските настроения, следи се трагичен спад в приложението на наложителни ваксини. И това е в следствие от наставнически решения. Особено за кърмаческата възраст, коклюшът е доста рискова зараза, която може да приключи с спазъм и даже гибел. Такъв е и казусът при двете умряли едномесечни бебета ”, изясни още доцент Маркова.

Според детския пулмолог съществуват и голям брой документални грешки, при които персонални лекари вписват имунизации, които не са направени на децата. „ Друга причина за разпространяването на болестта, е това, че имунизацията, която прилагаме в България, не води до странични резултати, само че е и по-малко имуногенна. В доста европейски страни се вършат спомагателни ваксини на подрастващите. В България сходна бустерна доза се поставя на 12-годишна възраст. В Европа се вършат имунизации и на бременни дами преди да родят ”, съобщи доцент Маркова.

Пулмологът посъветва родителите, при съществуване на мощна и задушаваща кашлица и зачервяване на лицето при децата, незабавно да потърсят лекарско мнение и да създадат нужните проби в лицензирани лаборатории.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР