През последните три месеца на 2022 г. потреблението е това,

...
През последните три месеца на 2022 г. потреблението е това,
Коментари Харесай

Потреблението движи ръста на икономиката и в края на годината

През последните три месеца на 2022 година потреблението е това, което е движило иконоокита. Експресните оценки на Националния статистически институт са, че то пораства с 4.7% до момента в който бруто образуването на главен капитал, т.е. вложенията, понижава с 3.3% спрямо интервала октомври-декември на 2021 година На годишна база износът пораства със 7.2%, а вносът - с 10.7%.
 Потребителите не считат, че е време да се пести Потребителите не считат, че е време да се пести
Така през четвъртото тримесечие Брутният вътрешен продукт се усилва с 2.1% по отношение на четвъртото тримесечие на миналата година, а брутната добавена стойност нараства с 2.8%.Според експресните оценки Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 47.086 милиарда лв..

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване с 81.3%, което в стойностно изражение възлиза на 38.272 милиарда лева Бруто капиталообразуването е 10.640 милиарда лева и заема 22.6% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е негативно.Спрямо предходното тримесечие Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни нараства с 0.5%, а брутната добавена стойност нараства с 0.7%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през четвърто тримесечие на 2022 година причина за записания стопански растеж по сезонно изгладени данни по отношение на предходното тримесечие е нарастването още веднъж на крайното ползване с 1.4%.

Експресните оценки на Национален статистически институт всекидневно подлежат на промяна. Прогнозите за стопанската система през тази година са за-скромно нарастване. През седмицата, че чака повишаване с 1.4% през 2023 година и с 2.5% през 2024 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР