През последните шест месеца войната в Украйна доведе до вълна

...
През последните шест месеца войната в Украйна доведе до вълна
Коментари Харесай

Войната в Украйна предизвика вълна от инвестиции, надхвърлящи €4 милиарда в Румъния

През последните шест месеца войната в Украйна докара до вълна на нови вложители в Румъния. Това разгласи министърът на стопанската система на северната ни съседка Флорин Спатару, представен от Romania Insider.

През последната половин година страната е записала задгранични вложения от над €4,37 милиарда, което е нарастване от над 21% в съпоставяне със същия интервал на 2021 година.

" Като министър на стопанската система се срещам всяка седмица с най-малко един задграничен вложител, който се интересува от развиване на бизнеса в нашата страна. Нарастващата наклонност на задгранични вложения в Румъния се отразява на стопанската система ни доста добре ", съобщи министърът.

Данните от Националната банка на Румъния (BNR) обаче са смесени: до момента в който брутните притоци на ПЧИ (Преки задгранични инвестиции) през последния разполагаем 6-месечен интервал набъбнаха с 37% на годишна база (дори повече от оценката на министър Спатару).

Само че, доста дребна част от тях се образуват от финансови вложения, до момента в който по-голямата част се образува от заеми и облаги, реинвестирани от компании за директни задгранични вложения, които към този момент са дейни в Румъния.
 Русенската Sin Cars търси нов капитал за създаване на фабрика в Румъния
Защо Румъния, а не България? Русенската Sin Cars търси капитал за създаване на фабрика в северната ни съседка

Засега компанията се отхвърля от нов български цех

Броят на новосъздадените компании с задграничен капитал в Румъния се е нараснал с 35,1% в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, надлежно 3476 единици, съгласно данните, централизирани от Националната работа по комерсиалния указател в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР