През последните седмици Светлана Алексиевич следи отблизо какво се случва

...
През последните седмици Светлана Алексиевич следи отблизо какво се случва
Коментари Харесай

Украинците са много горд народ!

През последните седмици Светлана Алексиевич следи от близко какво се случва в Украйна, само че до през вчерашния ден не е можела да си показа, че ще стартира война и същински бойни дейности. В началото на февруари тя убеждаваше писателката Херта Мюлер, че „ Путин не е вманиачен “ и не може да постъпи по този начин.  „ Оказва се, че може “, споделя със страдание нобеловият лауреат.

Вие разбирате ли за какво Путин има потребност от война?

- Мисля, че се усеща като избавител. Малцина могат да останат на власт толкоз дълго и да устоят на нейните съблазни, както съумя да вземем за пример Ангела Меркел.  След два мандата стартира откъсването от действителността, Путин живее в личното си пространство, което е построено от комуникация с неговата среда.  А такива хора поддържат връзка най-вече с представители на силите за сигурност.  Александър Дугин през 90-те години на предишния век, по времето на демокрацията, бе считан за маргинал. А през днешния ден е придворният мъдрец на Путин.

- Владимир Зеленски се обърна освен към украинския народ, само че и към руснаците: той прикани да протестират срещу войната.  Мислите ли, че Русия ще се разсъни?

- Имам огромни подозрения.  Може би единствено когато се появят първите ковчези. Изглежда, че ще има доста смъртни случаи. Руският народ има потребност от време. Сега той е в някаква анемия, май е в латентен сън от претърпяното, от това, че доста не е изговорено в обществото.  А това е толкоз значимо. Германците приказват и приказват за нацизма, макар че са минали толкоз години. Някои към този момент даже недоволстват: " Докога би трябвало да се разкайваме? "   И те се разкайват, и се разкайват, тъй като евентуално не се доверяват на човешката природа. Резултатът е, че е прелестно е да се живее в това общество, властта е в ръцете на рационално болшинство.

По-скоро хората ще излязат да стачкуват в Германия, Португалия, Испания.  С беларусите е по-ясно: да излезеш на улицата в този момент значи да отидеш в пандиза, където хората стават жертви на жестоки издевателства.  Това, което виждаме през днешния ден, е като през 30-те години на предишния век, когато един човек пристигна на власт в Германия и сподели: „ Германия няма да остане на колене, ще я изправя и бъдем велика страна ”.  Той стартира тъкмо по същия метод: върна " своите " земи - Судетите, територията на Полша. И тогава потегли да превзема целия свят. Според мен по този начин стартира фашизмът.

Ясно е, че Путин няма да спре с бомбардировките на Украйна, ще окупира украински територии и ще стартира дълга партизанска война. В последна сметка украинците не са от хората, които може просто да бъдат разпръснати.

Но те не желаеха да се бият и непрекъснато търсеха пътя към договаряния за Донбас.  Сега мнозина са подготвени да пазят родината си. Като цяло през днешния ден даже не ми стигат думи, с цел да схвана какво се е случило и да разясня ясно.  Между другото взех решение, че книгата ми за Беларус няма да приключи единствено с нашите проблеми.  Ще пиша и за войната, за това, което се случва. 

- Лукашенко е наясно, че е в ръцете на Путин и не може да не поддържа Русия в тази акция: за него това е единственият начин да резервира властта и да оцелее политически.

- Не мисля, че той желае да взе участие във войната с украинците.  Но ще бъде изправен пред обстоятелствата. Той ще бъде залят с кръв. Този принцип е еднакъв на всички места. Те не живеят по законите на дипломацията, на гражданското общество.  Всичко това са – не желая да изговарям тези думи – бандитски понятия.

Когато слушах лекцията на Путин за грешките на Ленин, се чудех: от кое място са се взели тези лъжи, тези полузнания, които необразованото му обграждане му е внушило. Сякаш Украйна е някаква инцидентна страна с повече от 40 милиона поданици. Въпреки че се борила за себе си и свободата си още с Екатерина II.

- Украинците станаха врагове с Русия, в случай че не от епохи, то несъмнено от десетилетия. Как да не се скарат украинци и беларуси в тази обстановка, когато  руските войски нахлуха, в това число от територията на Беларус?

- За това би трябвало да мисли Лукашенко, в случай че се назовава главнокомандващ. В противоположен случай тази зейнала рана ще остане в историята за дълго време. Украинците в последно време претърпяха доста тествания и понесоха доста жертви. За тях ударът от Беларус е като нож в гърба, изменничество. Наскоро гледах журналистически репортаж с хора, живеещи на белоруско-украинската граница.  „ Какви ги говорите? Беларусите са наши братя, в никакъв случай няма да стрелят по нас “, споделиха украинците. И беларусите отговаряха доста сходно: „ Какво са ни създали украинците? Нищо. "   Обикновените хора са по-умни от политиците.  Днес нашите общества ги изпревариха.

Украинците са доста горделив народ - прекарала съм измежду тях цялото си детство. Каквото и да вършат в този момент – където и да вървят, каквото и да си приказват – те са във война. Но даже не можем да го назовем война - това е изменничество, когато братята внезапно ти забиват нож в гърба. Не мислех, че самата аз ще се окажа  във война, до момента постоянно я гледах в профил, даже когато бях в Афганистан. А в този момент сме във война.

Страшно е да си представим какво ще стане с хората, които се бият. Те мислеха да живеят в бъдещето, а не в предишното...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР