През последните седмици Русия започна активно да използва удари с

...
През последните седмици Русия започна активно да използва удари с
Коментари Харесай

Може ли дронът на Калашников да промени хода на войната в Украйна

През последните седмици Русия стартира интензивно да употребява удари с дронове против украинските сили. Руските медии и блогъри се възторгват от всеобщото потребление на безпилотния аероплан - камикадзе " Лансет " (Скалпел). Те към този момент го назовават фактор, който ще промени трагично обстановката на фронта, разяснява Би Би Си.

" Лансет ", сходно на по-известния си другар " Куб ", е барутен арсенал - дрон, който може да кръжи във въздуха за дълъг интервал от време, да наблюдава задачата си и да нападна, като се спуска върху нея .

Дронът получава това име поради своята " хирургическа точност ".

Най-новата версия на Lancet-3 развива оптималната скорост от 110 км/ч в водоравен полет и 300 км/ч при офанзива на цел. Обхватът е 40-50 км. Самият безпилотен летателен уред тежи към 12 kg, като потребният товар (високоексплозивен заряд) доближава 5 кг. Такова транспортно средство може да се намира във въздуха към час.

Lancet-3 loitering drone strikes and disables a French-made CAESAR 155mm self-propelled artillery.

France supplied at least 18 of these to Ukraine.
— LogKa (@LogKa11)
Видеоклипове с сполучливи приложения на Lancet на бойното поле в Украйна започнаха да се появяват в телеграмите на съветските военни блогъри и публицисти в края на октомври и началото на ноември.

Освен това съветското министерство на защитата също акцентира в отчетите си " сполучливото потребление " на машината и я назовава най-ефективния съветски безпилотен летателен уред.

Командването на украинските военновъздушни сили също признава, че сходни безпилотни самолети в последно време стартират да се употребяват необятно на украинския фронт.

Например Михаил Ходаренок, специалист и някогашен чиновник на съветския Генерален щаб, непосредствено декларира, че " Лансет " доста превъзхожда американския си аналог - Switchblade-600.

По-специално наподобява, че той има преимущества при маневриране и пикиране заради необикновеното разположение на крилата си (руският дрон има Х-образна опашка).

Руският специалист акцентира, че дронът камикадзе постоянно се употребява в тандем с съветския разследващ безпилотен летателен уред " Орлан ". Той разпознава задачата и Лансетът я уцелва.

Обикновено по този метод съветските войски се пробват да обезвредят украинските противовъздушни ракетни системи (ЗРК).

Експертът счита, че по този метод Руската федерация ще успее да преодолее украинската система за противовъздушна защита в близко бъдеще.

" Разбира се, прочут брой ЗРК " Бук " и " Оса-АКМ " към момента се намират в състава на ВСУ и това предизвиква известни неудобства на водачите. Но увеличението на каузи на безпилотните летателни апарати " Лансет " и " Куб " наоколо до линията на бойните дейности рано или късно ще направи работата им невъзможна и тогава ще се включи главната авиация ", написа в телеграмата си Ходаренок, някогашен старши офицер от Главното командване на силите за противовъздушна защита.
 Зеленски се похвали със свален ирански дрон
Зеленски се похвали със свален ирански дрон

Ще продължим да се борим, даде обещание украинският президент

Експертът счита, че най-ефективното потребление на ударни безпилотни самолети от страна на Русия в този момент е най-големият проблем за Киев.

Той удостоверява тази теза с информация за даването от Германия на партида антидронови системи на украинската войска на 16 ноември.

" Ако отворим листата, ще забележим коя е най-голямата болежка на Противовъздушна отбрана. Поискани са 10 датчика и заглушители за отбрана от БЛА. Това значи, че " герани " и " ланцети " предизвикват на Киев същинско главоболие ", написа Ходаренок.

Руският боен сътрудник на ВГТРК Александър Сладков също разгласява ежедневни видеоклипове, в които се вижда по какъв начин се употребяват лансетите . Той е един от водещите съветски пропагандатори и е разпитвал украински военнопленници и други

В канала си в телеграм, който има над 1 милион клиенти, той постоянно разгласява видеоклипове на съветски безпилотни удари от началото на ноември.

Сладков показва, че в последно време се следи доста нарастване на наличието, обвързвано с " Лансет ".

Военният сътрудник отбелязва, че тези безпилотни самолети унищожават съоръжение на ВСУ, като да вземем за пример гаубици М777, " на групи " и " една по една ". " Няма престиж за " Лансет " " - радва се той.

" Ситуацията се е трансформирала. Днес към този момент нямаме преимущество в безпилотните самолети. Особено при ударните безпилотни самолети. Въпросът не е в качеството, а в количеството ", разказва обстановката на фронта при започване на ноември Юрий Касянов, пълководец на подразделението за въздушно разузнаване на ВСУ и експерт по създаването на дронове.

Според него казусът е в забележителния дефицит на БЛА, изключително на ударни дронове, в украинската войска. И това от своя страна се дължи на обстоятелството, че Украйна, за разлика от Русия и Иран, в никакъв случай не е започвала всеобщо произвеждане на безпилотни летателни апарати.

Експертът назовава изказванията на разнообразни украински политици за неспособността на Москва да вкара този вид оръжие в всеобщо произвеждане без задгранична електроника демонстрация на " ура-патриотизъм и надменно отношение към врага ".

" Загубихме самодейността в региона на безпилотните летателни апарати. Врагът към този момент стартира всеобщо да употребява безпилотни самолети камикадзе като " Куб " и " Лансет ", а ние вършим всичко със забавяне ", изяснява той пред Би Би Си.

: Ukrainian forces destroyed two Russian Lancet Loitering munitions (Kamikaze drone).
— Arslon Xudosi???????? (@Arslon_Xudosi)
Според него от началото на войната украинската войска в действителност е наситена с " домашни " безпилотни самолети, които са модифицирани за осъществяване на военни задания. Но едвам в този момент в Украйна се вършат опити за промишлено произвеждане на профилирани ударни дронове .

Помощта от западните сътрудници в това начинание също е дребна. Израел, който създава такива безпилотни летателни апарати, по принцип не доставя Киев със смъртоносни оръжия, а Съединени американски щати не разполагат с нужното количество, с цел да дават огромна партида на ВСУ.

" Обикновено тя не се употребява за поразяване на техника, а за подтискане на противников огневи точки, заличаване на персонален състав или небронирани транспортни средства като камиони ", споделя Касянов.

Подобни параметри има и " Лансет ". Бойната му глава е с тегло от 3 до 5 кг, а обсегът ѝ е към 40 км.

Това е доста друго от параметрите на иранската ракета Shahed-136 (известна още като Geran-2), която Руската федерация всеобщо употребява при офанзивите против Украйна. Бойната му глава е 10 пъти по-голяма от тази на Лансет и има обхват от близо 1500 км.

Юрий Касянов обаче отбелязва, че тези БЛА не трябва да се съпоставят, защото извършват радикално разнообразни задания. Докато иранският безпилотен аероплан се употребява за поразяване на огромни инфраструктурни обекти надълбоко в територията , Лансет е безпилотен аероплан за полесражение, който работи с обособени радари или ЗРК непосредствено наоколо до фронтовата линия.

Що се отнася до успеваемостта на съветските безпилотни самолети камикадзе, специалистът обръща внимание на дребния размер на бойната глава и дребния обхват на деяние. Например Kub работи на разстояние 10-20 км и носи муниции с тегло до 3 кг.
 Дрон удари електроцентрала в Крим
Дрон удари електроцентрала в Крим

Атаката не е засегнала електрозахранването на полуострова

" Това са изцяло разнообразни класове. Това е все едно да сравнявате крилата ракета и пилотиран изтребител. Това са изцяло разнообразни оръжия и изцяло разнообразни способи на водене на война.

Що се отнася до въздействието на съветските безпилотни самолети камикадзе върху хода на войната в Украйна, събеседникът на Би Би Си е много внимателен в оценката си.

" Смятам, че потреблението на БЛА от вида Лансет на бойното поле сигурно дава избрани преимущества на врага ", споделя той. - Но не бих споделил, че това ще промени хода на войната по някакъв трагичен метод. Не, това няма да повлияе на изхода от войната.

Касянов показва, че има разнообразни способи за противопоставяне на такива БЛА, като да вземем за пример унищожаването им на земята дружно с оператора и станцията за ориентиране.

Фактът, че в Русия въобще има безпилотен арсенал за бомбардировач, е резултат от самодейност на компанията ZALA Aero, която се занимава с безпилотни летателни апарати от средата на 2000-те години.

Въпреки това те започнаха да се занимават с муниции за бомбардировачи едвам през 2010 година Експерт, поискал да остане неизвестен, съобщи пред Би Би Си, че съветското министерство на защитата не се интересува от такива безпилотни самолети, а комерсиалните компании, разбирайки, че военните няма да се интересуват от тях, не демонстрират интерес към сходни разработки.

Rybar infographic showing the recent performances of the Lancet kamikaze drones (excluding today’s strikes).

If the warhead size was increased, the drone would have a much higher rate of completely destroying a target instead of simply damaging it
— LogKa (@LogKa11)
ZALA Aero, която в този момент е част от групата компании " Калашников " , стартира да създава муниции за бомбардировачи, надявайки се на доставки за експорт. " Lancet " не е първият им артикул, той беше съпроводен от дрона " Куб ", който в този момент се употребява и от съветската войска.

" Кубът беше показан на ревюто в Абу Даби през 2019 година Премиерата на Lancet се състоя през лятото на 2019 година на армейското ревю в Подмосковието, като тогава той беше главният експонат на щанда на " Калашников ".

Поради това Юрий Касянов счита, че Лансетите се създават 80% от китайски съставни елементи, само че окончателното сглобяване и конфигурация се правят в съветски фабрики.

Но той признава, че е доста евентуално микрочиповете за тях също да са създадени в Русия. " Те могат да ги създават постоянно, най-малко до момента в който Китай им продава съставни елементи. "

В същото време, споделя той, Русия към този момент е почнала да усвоява процеса на лично произвеждане на електрически мотори и акумулатори за БЛА, които преди този момент са били закупувани от китайски снабдители.

Lancet is a Russian loitering munition (suicide drone). Currently it is being widely used in Ukraine against important Ukrainian targets, such as air defense systems, radars and artillery systems.

More info:
— Military-Today.com (@com_military)
Серийното произвеждане на безпилотни самолети в Русия стартира неотдавна . Например заводът за огромни дронове " Орион " в Кронщадт е издигнат едвам предходната година, написа военният блог BMPD, обвързван с Центъра за разбор на тактики и технологии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР