"През последните седмици на дневния ред на обществото отново е

...
"През последните седмици на дневния ред на обществото отново е
Коментари Харесай

Омбудсманът: Първите 3 дни от болничните не трябва да се плащат от работника

"През последните седмици на дневния ред на обществото още веднъж е подложен казусът с непозволеното прилагане на отпуск заради краткотрайна нетрудоспособност. Задълбоченият спор по този проблем е значим, тъй като решението му изисква сложен метод и взимане поради мненията на всички заинтригувани страни, отчитайки техните права и ползи ", написа в позиция на омбудсмана, оповестиха от пресцентъра на институцията.
"Става въпрос за случаи, при които болничните листове са издадени при официално съблюдаване на планувания в закона ред, само че без действително служащите или чиновниците да са с влошено здравословно положение и да се нуждаят фактически от прилагане на отпуск за краткотрайна нетрудоспособност. Хипотезите на потребление на тази противозаконна и неприемлива процедура са разнообразни и всяка от заинтригуваните страни може да изложи типизирани или съответни образци за това ", се показва още в декларацията.
Уточнява се, че при всички положения има ощетяване на всички заинтригувани страни. През първите три работни дни това е работодателят, който освен заплаща компенсацията за краткотрайна нетрудоспособност, само че може да извърши и разноски за ексклузивен труд. Ако интервалът на краткотрайна нетрудоспособност продължи по-дълго, ощетен е и Национален осигурителен институт, който заплаща остатъка от болничния, а и в последна сметка се засягат ползите на всички жители, които внасят обществени осигуровки. В по-глобален мащаб ощетено е обществото и жителите, чиито средства за осигуровки изтичат за възнаграждение на сходни недължими компенсации.
В търсенето на благоприятни условия за решение на казуса с непозволено издавани болнични листове се оферират разнообразни ограничения като да вземем за пример нормативно понижаване на размера или периода на погашение на паричното обезщетение за болест. Обсъждат се и оферти за смяна в настоящия режим като паричното обезщетение за първите (от един до три) дни на неработоспособността да се изплаща от Национален осигурителен институт, вместо от работодателите или въобще да не се изплаща.
"Като публичен бранител съм длъжна да припомня, че при разискването на този значим обществен проблем не трябва да забравяме за ползите на жителите, чиито права следва да останат обезпечени. Това е спор, който се отнася до конституционно открити права на работещите и институцията на омбудсмана не може да бъде безучастна ", гласи още известието.
Целта при намирането на някакъв консенсус е запазването на конституционно закрепени права на жителите в обществената сфера, тъй че те да бъдат обезщетени при настъпване на осигурителния риск - краткотрайна нетрудоспособност.
Решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния, на практика няма да реши казуса със злоупотребите, а единствено ще утежни ситуацията на болния във времето, когато има най-големи разноски за лекуване и по този начин работещите са застрашени от оставане без приходи в сложен за тях миг, показват още от институцията.
Отчита се фактът, че тематиката е значима за работодателите, за чиято сметка е компенсацията през първите три дни. Злоупотребата с права и тяхното практикуване, в случай че това накърнява права или законни ползи на други, не трябва да се толерира. Справедливо е да се означи, че непозволеното потребление на болнични листове натоварва безпричинно както работодателите, по този начин и осигурителната система и води до обилни загуби за тях и за страната.
В този смисъл основен въпрос при решаването на казуса следва да бъде упражняването на по-ефективен надзор както при издаването на болничните листове, по този начин и по повод съблюдаване на режима, избран от здравните органи за служащ в положение на краткотрайна нетрудоспособност. Необходимо е, при всеки съответен случай на подозрение, заинтригуваните страни интензивно да употребяват всички налични законови механизми, в това число и посредством ангажиране на институциите, натоварени със съответните контролни пълномощия в тази област, гласи позицията на омбудсмана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР