През последните пет години Макао събра 70 милиарда долара от

...
През последните пет години Макао събра 70 милиарда долара от
Коментари Харесай

Азиатският град, който не може да си изхарчи парите

През последните пет години Макао събра 70 милиарда $ от налози от казината, които направиха града най-големият хазартен център в света, споделя Reuters. Но не съумя да влага и една десета от средствата в по този начин нужната инфраструктура.

Години на неприятно ръководство, едва обмисляне и корупция са главните аргументи парите да не могат да бъдат изхарчени - това е мнението на учени, депутати и жители.

Ерик Содет, до неотдавна учител в локалния университет, а в този момент откривател, твърди, че хазната на територията е толкоз цялостна, че " Монте Карло на Изтока " може да изкара още няколко години без да събира никакви налози.

Макао, град в южен Китай, който има необикновен статут, няма никакъв обществен дълг и има запаси от 55 милиарда $ в края на 2016 година Той се равнява на 540 % от обществените разноски през същата година, сочат формалните данни.

Излишните средства се влагат в портфолио от активи, което сред 2012 и 2016 година е носило сред 0,7 и 3 % рентабилност.

Местното държавно управление нормално раздава по малко над 1 100 $ годишно на всеки един от 600 000 души, които живеят там. Също по този начин субсидира образованието и дребните предприятия.

Но темпът на осъществяване на инфраструктурни планове като пътища, мостове, пристанища и учебни заведения е извънредно невисок през последните години.

През 2014 година той е бил 40%, като през 2016 година той е скочил до 85 %, въпреки отделените средства да понижават до 1.3 милиарда $ от 2.46 милиарда през 2012 година

Промяната обаче не е изключително забележима. Така да вземем за пример нова болница, която трябваше да бъде отворена през тази година, към момента е на стадий обмисляне. Новият терминал за фериботи трябваше да стартира работа през 2007 година, само че бе завършен едвам тази. И то на цена пет пъти по-голяма от предстоящата.

" Помня, че политиците говореха за проект да построят лека железница през 2003 година, само че към този момент е 2017 година и такава няма ", споделя Пол Бромбърг, изпълнителен шеф на консултантската компания Spectrum Asia.

Скорошна стихия и придошло наводение демонстрира най-ясно казуса. Последиците от нея се правят оценка на 1,4 милиарда $, като над 100 обществени уреди са потърпевши. Правителството даде обещание, че ще построи стена, която да не позовлява нови наводнения. Гражданите обаче са скептични. " Властта приказва за тази стена от десетилетия ", споделя Харалд Брюнинг, основен редактор на локалния вестник Macau Post Daily.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР