През последните няколко седмици има сериозно увеличение на пациентите, които

...
През последните няколко седмици има сериозно увеличение на пациентите, които
Коментари Харесай

Д-р Кирил Пеев: Загубата на вкус и мирис отново са сред честите симптоми на коронавируса

През последните няколко седмици има съществено нарастване на пациентите, които приминават през УНГ кабинета на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Повечето от тях в следствие се оказват с COVID-19. За това какви са преобладаващите признаци при новата вълна на ковид, дават ли затруднения, беседваме със специализанта по УНГ заболявания в Клиниката по УНГ на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ – доктор Кирил Пеев. Той е измежду лекарите в болничното заведение с максимален опит в лекуването на COVID-19, насъбран в коронавирус отделенията на болничното заведение при предходната вълна. Наскоро беше определен за ръководител на Дружеството на Софийската лекарска гилдия в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Д-р Пеев, има ли нарастване на потока от пациенти пред УНГ кабинета в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, които се оказват в следствие с коронавирусна зараза?

Може би от към 3-4 седмици усещаме осезателно нарастване. От април доникъде на юни съвсем не сме имали пациенти с коронавирусна зараза. Просто като че ли внезапно изчезна всичко. Сега внезапно се появиха още веднъж, в това число и от личния състав имаме хора, които позитивираха. Но сякаш не се вижда толкоз огромна вирулентност. Ако 10 индивида контактуват с 1 болен, най-вече да се заразят 1 или 2-ма, преди беше доста по-висок процентът – най-малко 5-6 се заразяваха сигурно.

Това е необичайно – здравните управляващи, и то освен у нас, рапортуват противоположното, че новият вариант е доста по-заразен от предходните. Да не би да сме на път да изградим по този начин мечтания стаден имунитет, при който множеството хора или са минали към този момент през вируса, или са имунизирани?

Все се надявам този вирус да последва разумния ход на всички останали вируси, които при възникването си са рискови, даже смъртоносни, и с времето силата им отслабва, защото другояче самият вирус би се самоунищожил, тъй като няма да има кого да заразява. Дано напълно скоро SARS CoV-2 да се трансформира в един прост сезонен грип, който единствено при по-слаб имунитет, стрес, бодърствуване или понижени сили на организма да заразява хората и да протича по-тежко, до момента в който при други, които са имунизирани или преболедували, или пък са с добър имунен статус, съвсем да не се усеща.

С какви недоволства идват в този момент най-често при вас пациентите?

При последния растеж на пациенти, които имаме, се вижда нарастване на инфекциите на горните дихателни пътища. Има хора, които идват с отоци на епиглотиса (капачето на ларинкса, което го затваря при преглъщане) – чувството е все едно имаш непознато тяло в гърлото, болежка. Това положение от време на време може да аргументи зной, затруднено дишане, което не е безобидно. Напоследък виждам, че съвсем всички пациенти със признаци, свързани с горните дихателни пътища, излизат позитивни. Имахме и пациент с перитонзиларен цирей като затруднение от вируса, което до момента не сме забелязвали. Това е рисково, тъй като, в случай че не се лекува, може да докара до тежка зараза и даже съдбовен край.

Това са по-скоро затруднения от вируса, или по този начин протича боледуването?

Перитонзиларният цирей е по-скоро затруднение, до момента в който другите признаци, за които към този момент споделих, като отичане, възприятие за раздразнение в гърлото, по-скоро по този начин протича вирусът. Отново имаме хора, както при по-първоначалните разновидности на ковид, които са със аносомия (липса на подушване и вкус) или с паросономия (миризми, които са харесвали, в този момент им се костват неприятни или ги усещат по различен начин). Аз да вземем за пример, като прекосих през новия вариант неотдавна, лук и чесън ги усещах по доста чудноват метод, парфюми, които одобрявам, не ги усещах по същия метод.

Т.е. има едно връщане към първичните признаци?

Да, може да се каже. При предпоследната вълна нямаше такива недоволства, те и в този момент не се оповестяват публично, само че има много пациенти, които ги изпитват, може би като затруднение от вируса. Сега най-характерните признаци са: лека кашлица, изобилна секреция от носа, болежка в мускулите, изнемощялост, болежка в гърлото, оток.

А има ли и други респираторни вируси, които ни разболяват сега?

Имам възприятието, че около ковид се промени сезонността на вирусните болести. Явно с носенето на маски, с изолацията, объркахме вирусите и тяхната „ стратегия “. Появяват се грипни вирусни болести през пролетния и летния сезон, което е извънредно. Например деца с инфектиране на междинното ухо, с ларингити, които са си вирусно индуцирани. До скоро те бяха типични за есенно-зимния сезон, а в този момент внезапно се появиха напролет и началото на лятото. Само до преди няколко седмици в нашите кабинети имаше взрив на деца с вирусни отити, конюнктивити. Но това мина. Вече срещаме единични случаи.

Т.е. в случай че сега някой има признаци, свързани с горните дихателни пътища, по-скоро става въпрос за COVID-19?

Определено. Такива пациенти не трябва да губят време, а незабавно да се диагностицират, да се изолират, с цел да не заразяват близките, и да се стартира уместно лекуване. Може да се вземат витамин С и D, лекарства за намаление на температурата, в случай че има кашлица – отхрачващи сътрудници. При пациенти, при които се чака да има затруднения – имуностимулираща терапия. Поне към този миг наблюденията от новия вариант са, че не протича с микротромбоза, която беше по този начин присъща за предходните, и в случай че болестта минава леко, не е наложително да се одобряват антикоагуланти или антиагреганти, защото те, с изключение на изгоди, крият и своите опасности, най-много от кървене от носа, стомашно-чревния тракт. Разбира се, в случай че пациентите се тормозят, приемът на аспирин протект за 1-2 седмици няма да им навреди, само че е добре всичко това да се съветва с лекуващия доктор, а не болните да си назначават лекуване без да пита.

Вие бяхте от лекарите, които прекараха най-дълго време в Коронавирус отделенията на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Очаквате ли да се повтори тази обстановка?

Надявам се нещата да протекат по-спокойно. Вирусът към този момент би трябвало да отслабва и да го изкарваме на крайник или на постелен режим за няколко дни, без да се постанова банкет в болница, кислородотерапия, вливане на венозни антибиотици и така нататък Това е комплицирана терапия, която тежи и на здравната система. Отварянето на Коронавирус звена нарушава естествената работа в лечебните заведения. А с изключение на от COVID-19, пациентите боледуват от доста други неща. В момента има заплашителен взрив на онкоболни от страна на глава и шия и на уши, нос, гърло. За страдание тези пациенти идват към този момент в доста краен, терминален етап, неоперабилни. Единственото, което можем да създадем е да ги диагностицираме, само че прогнозата им в кратковременен проект е доста неприятна.

Затова употребявам случая да прикани хората да се имунизират. Ваксината няма да ги защищити на 100% от заразяване, само че има доста огромна разлика в протичането на вируса при имунизирани и неимунизирани пациенти. Това си личи най-силно при предходната вълна, когато, за жалост, изгубихме и младежи, които в следствие се оказаха с подправен документ за имунизация.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР