През последните няколко месеца в социалните мрежи се появи нова

...
През последните няколко месеца в социалните мрежи се появи нова
Коментари Харесай

Шофьор засне в движение бягащото дърво на магистрала "Тракия"

През последните няколко месеца в обществените мрежи се появи нова звезда. Тя не е каква да е, а просто едно дърво, което посреща и изпраща водачите на автомагистрала „ Тракия”. В обществените мрежи ври и кипи със фотоси на дървото от 233-тиа километър на аутобана. Ако пътуваме от Бургас към София, няма по какъв начин да пропуснем този възвишен контур.

Огромен дъб, ударен от гръмотевица не един, а два пъти. Тя безусловно го е разсякла на две. Но тъкмо поради тази гръмотевица дървото наподобява по този метод. И до момента в който на открито е изпепеляваща горещина, под необятната корона е най-малко с 10 градуса по-прохладно. И най-вероятно през годините дъбът е подслонявал хора и животни.

И по този начин дъбът, очевидно на над 100 години, се трансформира в атракция за пътуващите по автомагистралата сред Нова и Стара Загора. В Бенковски малко на брой знаят дъба като “бягащото дърво”. Кореняците обаче го познават в елементи.

„ Аз съм на 60 години. Дървото го помня от дете. И беше отново със същата величина, каквато е сега”, споделя Стефан Иванов.
Стърчащ самотно в полето, обратно в годините дъбът постоянно се употребил за ориентир, споделя ловецът Стефан. „ Вечер се вижда от километри. Служи за ориентир на някой подведен като мен”, споделя той.

Днес най-известният дъб в дребната ни татковина се пази от локалните земеделци. Тракторите и комбайните го заобикалят. Но вековното дърво е ранено от бурите. А при дъжд оголените му елементи се пълнят с вода, загниват и стават дом на разнообразни инсекти.
Дали “бяга” от страшна стихия, или пък от хората - можем единствено да спекулираме. Но съгласно WWF най-големият зложелател на дърветата са хората.

„ Ние постоянно ги осакатяваме с нашата противозаконна сеч. Експлоатираме дърветата от хиляди години. Довели сме доста гори до етапи, в които няма по какъв начин да оцелеят без стопанисване. Но бракониерската сеч продължава да се вихри”, споделя Константин Христов, WWF.

Затова от Фонда за дивата природа са изработили гратис мобилно приложение, с което всеки от нас може да подаде сигнал за противозаконна сеч или гора, потърпевша от злополучие.

„ В горите постоянно нямаме покритие на телефона, по тази причина има опцията “Запази” и когато намерим покритие, можем да пуснем сигнала. А сигналите отиват непосредствено на 112 и отрасловите институции”, споделят от Фонда.

Колкото до “бягащия” дъб, той към този момент е локална забележителност. От кметството на Бенковски ще се опитат извикат лесовъди, които да го прегледат и спасят.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР