През последните няколко години най-големият опонент на турския президент Реджеп

...
През последните няколко години най-големият опонент на турския президент Реджеп
Коментари Харесай

Този Кемал не е Ататюрк

През последните няколко години най-големият конкурент на турския президент Реджеп Тайип Ердоган не бе опозицията в страната, а инфлацията. През октомври месец предходната година тя доближи рекордните стойности от малко над 85%. И макар че обезценяването на турската лира и отслабването на покупателната дарба също ще бъдат фактор на задаващите се избори за президент и Меджлис в Турция през месец май, в тази ситуация те няма да играят водещата ролята, която имаха до момента. Този път Ердоган ще би трябвало да се състезава не с цифри, а с хора. При това, с тези хора от обединенията, които към този момент го победиха на локалния избор през 2019-та година, когато опозицията завоюва Истанбул и Анкара. И в случай че тогава тя взе короната на Ердоган, в този момент опозицията гледа и към главата на турския президент. За първи път, откогато съществува АКП, която през последните 22 години послужи на Ердоган като средство за установяването на електорален авторитаризъм с ислямистки конотации в страната, президентската партия може да загуби най-важните избори в страната - парламентарните и президентските.

Давайки си сметка за това, турският президент стартира да прави всичко това, което зависеше от него, с цел да разбие тази съпротива. Така да вземем за пример, в опит да подкани обособени партии да я изоставен, явявайки се настрана на изборите, парламентарната преграда за влизане в Меджлиса бе смъкната от 10% на 7%. Междувременно един от водачите на опозиционния блок, Мерал Акшенер, която е ръководител на Добрата партия, бе ухажвана от турския президент, предлагащ й разнообразни позиции в бъдещата администрация. Но в случай че опозицията на Ердоган се оказа устойчива на сходна тактика, включваща в себе си и тоягата, и моркова, то тя стартира да прави неточности, когато се оказа, че самодейността е в нейните ръце.

Така да вземем за пример, в границите на три дни упомената Мерал Акшенер в началото се отдръпна от опозиционния блок (наричан " масата на шестимата " около реципрочния брой събиращи се ръководители на партии), а по-късно се завърна назад в него. Но в това време Акшенер към този момент бе споделила най-малко две неуместни неща. Едното бе, че налаганият за претендент за президент Кемал Кълъчдароглу, който е ръководител на Народно-републиканската партия (НРП), е неизбираем. Другото бе, че съдружният формат - " масата на шестимата " - е станал пленник на себе си, отдалечавайки се от желанията на хората, удостоверение за което било желанието на партийните опозиционери да наложат кандидатурата на Кълъчдароглу. Добре знаем, че в случай че три дни не могат да завоюват една акция, то те са повече от задоволителни, с цел да бъде изгубена такава. И в случай че в действителност е прекомерно рано да се вършат такива равносметки по отношение на задаващите се избори в Турция, то сигурно опозиционният блок не завоюва нищо, само че по-скоро загуби от тази краткосрочна динамичност в средите си. Понеже с внезапните си придвижвания Мерал Акшенер даде задоволително мотиви за офанзиви по кандидатурата на ръководителя на НРП, които политическата и медийна машина на Ердоган занапред ще експлоатира.

Всъщност в упоменатите съображения на Мерал Акшенер има аргумент, в случай че погледнем социологията. Изправен против Ердоган, Кемал Кълъчдароглу изостава електорално, въпреки и с малко, в границите на статистическата неточност. Това би била добра стартова база за опозицията, само че единствено в случай, че не притежаваше по-добри разновидности. А в действителност тя има тъкмо такива. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и неговият сътрудник в Анкара Мансур Яваш, да вземем за пример, побеждават турския президент в пряк конфликт с разлика сред 5% и 10% (разбира се, това са цифри, които по-скоро ще бележат началото на акцията, а не нейния изход). Още повече, че сериозната оценка на Мерал Акшенер по отношение на вероятностите на Кемал Кълъчдароглу да бъде определен за държавен глава не е оригиналност: още предходната година тя бе предложила на водачите на обединенията от опозиционния блок никой от тях да не се кандидатира за президент, а да се заложи на консенсусен претендент (като Имамоглу или Яваш).

Основният проблем на Кемал Кълъчдароглу обаче даже не е електорален - било, че се показва по-слабо от различните претенденти на НРП, било, че е с изравнени стойности с тези на Ердоган. Базовото стеснение на кандидатурата на ръководителя на НРП е, че той просто не въодушевява хората, не носи в себе си политическия вирус, който заразява жителите и ги трансформира в гласоподаватели. От 2010-та година, когато Кемал Кълъчдароглу стана ръководител на НРП, той има неславна поредност от загуби против президентската партия АКП. Промяната в това пораженческо статукво за най-голямата опозиционна партия се случи чак на упоменатите локални избори преди четири години. Но тогава гласоподавателите не трябваше да гласоподават за ръководителя на НРП, а за други лица от партията като Имамоглу и Яваш. Последните двама имат това, което Кемал Кълъчдароглу не има: харизма, в тази ситуация на кмета на Истанбул, идеологическа поредност, в тази ситуация на кмета на Анкара. Този Кемал несъмнено не е Ататюрк. Но сигурно е най-желаният за конкурент от страна на Реджеп Таиип Ердоган.

Това обаче не значи, че идните избори ще бъдат лесни за настоящия държавен глава на югоизточната ни съседка и неговата ислямистка групировка. Турската съпротива ще се опита да запази необятната коалиция, включваща секуларисти, националисти, умерени ислямисти и кюрди, която им завоюва Истанбул и Анкара през 2019-та година. И тук може би се корени най-голямото достолепие на Кемал Кълъчдароглу - с самообладание и дисциплинираност, той работи, с цел да бъде съединено и съхранено това партньорство. Още повече, че то не съставлява документирана и устойчива коалиция, колкото е по-скоро ситуационна такава (кюрдите, да вземем за пример, не вземат участие в " масата на шестимата ", а в случай че вземат, че се появят, от масата няма да остане нищо; само че кюрдите още веднъж могат да не издигат претенденти там, където това би помогнало на опозицията). И сигурно тя може да рухне във всеки един миг (по оста турски националисти - кюрди или секуларизъм - ислямизъм). Ако политиката е редене на пъзел, не може да му се отхвърли на Кемал Кълъчдароглу, че той се пробва да сглоби части, които даже нямат пасващи си накрайници.

Включването на Екрем Имамоглу и Мансур Яваш като възможни вицепрезиденти на Кемал Кълъчдароглу, като се изключи че даде формалното оправдание на Мерал Акшенер да се завърне в опозиционния блок, в действителност цели да компенсира главните проблеми, с които претендентът на опозицията ще се сблъсква в развой на акцията. Кметът на Истанбул може да придаде сила и харизма, каквито да накарат умерени леви и десни, както и градски кюрди, да поддържат Кълъчдароглу. Същото може да направи и кметът на Анкара, единствено че обслужвайки различен идеологически бранш, този на поредните турски националисти.

В мажоритарни избори като президентските най-после обаче значение имат съответните персони, а не спомагателните принадлежности, на които претендентите са се подпирали в границите на акцията. И в случай че Мерал Акшенер е отговорна, че срита курника на турската съпротива, то тя не носи виновност за това, че от него не излезе тъкмо петел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР