През последните месеци в страната ни все повече се разпространява

...
През последните месеци в страната ни все повече се разпространява
Коментари Харесай

Експерт по изкуствен интелект пред БНТ: Това е форма, която става популярна не само в България, а и в целия свят

През последните месеци в страната ни от ден на ден се популяризира чат GPT. Това е нова технология, която основава текст и може да имитира даже стилове на писане, само че единствено след тъкмо задавани думи и въпроси. Чат GPT от ден на ден се употребява и от учениците за писане на домашните им работи. Д-р Артур Кордон е специалист по изкуствен интелект и дълги години живее в Съединените щати. Потърсихме го за коментар по тематиката, която през идващите години ще бъде все по-актуална. Прогнозите на специалистите са, че даже тя ще стане част от просветителната система.

Българска национална телевизия: Чатбот GPT, който в последните месеци от ден на ден навлиза в България и учениците стартират даже да пишат домашните си работи с него, това изкуствен интелект ли е и по какъв начин ще повлияе на младото потомство?

Д-р Артур Кордон: " Това е форма на изкуствен интелект, която става доста известна освен в България, а и към този момент в целия свят. Това е форма, която се употребява от стотици милиони, най-вече от възпитаници и даже от студенти. В Съединените щати дават образци, че във водещите университети се вземат изпити за дипломи с чат GPT. Според мен е безусловно належащо просветителната система да намерения по въпроса, като следва радикално преустрояване ".

Българска национална телевизия: По какъв метод би трябвало да се случи целият развой, който и Вие загатнахте в образованието и доколко ще повлияе на самите учители, които ще имат отговорността да се срещнат с въпросният чатбот?

Д-р Артур Кордон: " Първо учителите би трябвало да се срещнат с изкуственият разсъдък, както споделих чатбот е форма на изкуствен интелект, само че изкуственият разсъдък би трябвало първо да се образова, второ да предсказва и трето да мисли. Чатбот няма нито едно от тези три значими характерности. Учителите би трябвало да стартират от последните два класа на междинното обучение, тъй като би трябвало да има предмет за изкуствен интелект и би трябвало да се стартира това по-бързо. Аз ще им оказа помощ, написал съм книга и чакам до няколко месеца да излезе. Тя е на български език и това да са първите стъпки, тъй като това е сложният развой, който ще трае с години. Иначе учениците ще навлязат сами и то по най-лошия вероятен метод в тази технология ".

Българска национална телевизия: Трябва ли по някакъв метод и родителите да се опасяват като цяло, че ще навлезе изкуственият разсъдък в просветителната система и въпреки това той ще направи ли децата по-мързеливи, защото самият достъп до информацията ще бъде по-лесен за тях?

Д-р Артур Кордон: " Родителите би трябвало да се опасяват освен за децата си, само че и за работата си, тъй като чат GPT и сходен вид решения ще се появят доста скоро. По отношение на децата им, това събитие ще продължава и за жалост то може да докара до неприятен резултат, като мързел на мозъка, или до решение, че аз няма смисъл да чета книга, няма смисъл да се образовам, тъй като чат GPT ще ми напише домашното, чат GPT ще ми отговори на всеки въпрос. Това не би трябвало да се позволява ".

Българска национална телевизия: След какъв брой време изкуственият разсъдък ще стане част от просветителната система може да стане факт?

Д-р Артур Кордон: " Аз участвах в една полемика от Националната академия на Съединените щати. Там говорихме сериозна стратегия в междинното и висшето обучение по изкуствен интелект в идващите от 5 до 7 години ".

Репортер: Тереза Кънчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР