През последните месеци руските войски ги използват все по-често. Те

...
През последните месеци руските войски ги използват все по-често. Те
Коментари Харесай

Руските дронове камикадзе Ланцет пречат на украинската контраофанзива

През последните месеци съветските войски ги употребяват все по-често. Те се обрисуват като една от най-големите рискове, пред които са изправени украинските сили на фона на продължаващата им контраатака. Но какво съставляват съветските дронове камикадзе ZALA Ланцет?

„ По-рано напролет те не използваха Ланцети толкоз постоянно, колкото в този момент “, казва пред Ройтерс  Бохдан , боец от украинските артилерийски елементи.

„ По дяволите, те ги употребяват против нас доста постоянно. Дори през вчерашния ден имаше известие, че три Ланцета прелитат и ни търсят “, прибавя той, до момента в който стои в гора покрай Авдиевка в региона на Донецк.

Ланцетите са дронове камикадзе с X-образни крила, ръководени от разстояние от водачи, които ги насочват към цели посредством видео в действително време, излъчено от носа на дрона. Те се  изстрелват от дребен катапулт  и могат да останат във въздуха към 40 минути. Произведените в Русия безпилотни самолети бяха въведени през 2019 година и за първи път  бяха забелязани в бойни дейности  в Сирия.

Най-новата разновидност на дрона  има радиус на обсег над 40 километра, което значи, че може да поразява цели надалеч оттатък фронтовите линии, където постоянно са ситуирани висококачествени ракетни системи и радари. Съобщава се, че най-новите Ланцети могат да придвижват бойна глава, тежаща до 5 кг.

Както украинските, по този начин и съветските сили сега  постоянно употребяват железни мрежи , с цел да опаковат гаубици и други оръжия в опит да попречат точно на дроновете да поразяват скъпата техника.

Множество  видеоклипове, оповестени от проруски източници,  показват по какъв начин дронове Ланцет поразяват скъпи цели, включително  немски танк Leopard  на стойност няколко милиона $ и френски самоходни оръдия Caesar. Един Caesar, да вземем за пример,  беше сниман да се обръща с висока скорост,  след като водачът му явно завива, с цел да избегне удар от идващ Ланцет.

Според  уеб страницата за следствие по открити източници Oryx , все по-честото потребление на Ланцети – за които се оповестява, че костват по 35 000 $ – евентуално се дължи на „ огромните загуби “ на съветските щурмови хеликоптери. Това принуждаваа Министерството на защитата на Русия да упорства за „ всеобщо разширение “ на производството на най-новата версия на дрона камикадзе.

Юрий Сак, консултант на министъра на защитата на Украйна, признава пред Ройтерс, че дроновете са основали проблеми на украинските сили.

„ Всеки ден смъкваме най-малко един или два от тези Ланцети “, споделя той. „ Но това не е 100-процентово равнище на прихващане, за жалост. “

Малкото тласкащо витло минимизира топлинния сигнал на Ланцет, а това го прави сложен за прихващане с ракети.

Някои видеоклипове показват украински бойци, които се пробват да смъкват дроновете с дребни оръжия и съумяват с прочут триумф. По думите на Сак дроновете Ланцет летят „ със 100 километра в час, тъй че свалянето им с дребни оръжия не е леко предизвикателство “.

Затова и по-рано Украйна прикани западните си съдружници да ѝ обезпечат повече „ оборудвани с радар автоматизирани оръдия за битка с дронове, както и електронни бойни системи “, които биха могли да спрат атакуващите Ланцети.

Преди дни президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в изявление за Си Ен Ен, че контранастъплението на Киев най-сетне е почнало предишния месец. По думите му то е почнало по-късно, в сравнение с той е желал, тъй като Западът не е доставил нужното оръжие в точния момент. Това е дало на съветските сили повече време за създаване и подсилване на защитата.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР