През последните месеци по-големите градове приеха или са на крачка

...
През последните месеци по-големите градове приеха или са на крачка
Коментари Харесай

Следващите седем години на Пловдив: 1 млрд.лв. за старите пътни и спортни проекти, за опера и за... театър за 100 млн. лв

През последните месеци по-големите градове одобриха или са на крачка от това да одобряват своите проекти за интервала 2021 - 2027 година " Те са инструмент за ръководство на общините и по тази причина са най-важният документ, който общината има за 7-годишния интервал ", изясни за " Капитал " арх. Белин Моллов, експерт в региона на устройственото обмисляне и градското развиване. Европейските пари за новия интервал още не са тръгнали, само че се чака да се " отключат " тази година, а общините към този момент се приготвят. " Капитал " прегледа проектите на четирите огромни града след София: Пловдив, Стара Загора, и. Те възнамеряват да похарчат приблизително милиард за вложения за идващите седем години. Почти напълно на еврофондове ще разчита Стара Загора (1.5 от общо 1.6 милиарда лева.), а при другите градове упованията са, че ще покрият с европари близо половината от плануваните вложения. Най-малко общо средства е възнамерявал Бургас (752 млн. лева.), а най-вече - Стара Загора - 1.65 милиарда лева
#Следващите 7 на Пловдив

Според своя План за интегрирано развиване община Пловдив желае да разноски малко над 1 млрд.лв. до 2027 година, като фокусът пада най-вече върху пътна и спортна инфраструктура. По-голямата част от заложеното от общината са познати от години планове, които обаче не са осъществени и в този момент са включени, само че със предстоящо повишени стойности.

Прави усещане, че за разлика от другите общини, Пловдив ще разчита на над 50% финансиране от " други източници ", в които се включват и частните вложения (които не са конкретизирани), само че и заемите, които общината взима.
Реклама
ПИРО-то на Пловдив обаче е съобразено със остарелия общ организационен проект, който евентуално няма да е настоящ още дълго време. Изменението (което се забави повече от 3 г.) е допустимо да сътвори проблеми за локалната власт.
Всички поправки вкупом
Преобладаващите действия са с планова подготвеност и единствено чакат нужното финансиране. Сред огромните са проектите за реконструкцията на Бетонния мост (35 млн.лв.), който жителите настояха да се ремонтира, вместо да се отстрани, продължението на бул. " Александър Стамболийски " - връзка сред регионите " Южен " и " Тракия " (50 млн.лв.), както и неговото уголемение и реорганизация в другата му част (още 40 млн.лв.) и построяването на мост над р. Марица от бул. " Копривщица " до бул. " България " (30 млн. лв), какъвто е заложен и в предходния проект за развиване на Пловдив, само че с друга локация.

По всички проличава, че новите хрумвания са ъгъл, има най-вече видоизменени такива. " Нов мост над Марица " е план, който участва и в остарелия проект. Докато обаче до 2020 година се е мислело за създаване на пешеходен мост, който да свързва южния и северния бряг на реката през о. Адата, в този момент местоположението е изменена, веротно поради извоюваното през 2014 година дело от наследниците на притежателя.

За продължението на бул " Санкт Петербург ", за проектирането на което тече социална поръчка сега, са планувани 10 млн.лв. Изграждането на въпросната пътна артерия ще облагороди неразвитата източна индустриална зона и ще свърже околовръстното непосредствено с южните квартали. По протежението се намират парцелът, спряган за нова постройка на Математическата гимназия, Ботаническата градина (чието възобновяване също е заложено в ПИРО-то), както и някогашната белодробна болница с прилежащия ѝ парк (за чието преобразяване в приют са заложени 35 млн.лв.).
Реклама
Това е втората поръчка за този план, като при миналата поръчка и четирите компании, подали предложения, бяха отстранени, защото не отговаряли на условията. Ако не беше обичай на деяние на всички общини в страната, това би било необичайно - проектантските къщи въпреки всичко са работили по едни от най-мащабните пътни планове в страната (включително пловдивското околовръстно).
Отново " Пълдин туринвест " До разширението на " Санкт Петербург " е и бившето Цветопроизводствено стопанство на Пловдив, което преди повече от 10 година попада в активите на небезизвестното сдружение " Пълдин туринвест ", следено от Георги Гергов.В началото на януари месец теренът на Цветопроизводственото стопанство е разграничен на два независими парцела, единият от които е продаден месец по-късно на " Господинови Строймаркет ". Потърсени за коментар, от сдружението не споделиха повече информация по отношение на бъдещите си проекти за терена. Георги Гергов (който държи мажоритарния дял акции в " Пълдин туринвест " ) и преди е показал желанието си да развие терена, само че под формата на инвестиция в логистична база и жилищни здания за спомагателен приход, а не за продажба. Изглежда обаче, че през последните години дейностите му са най-вече свързани с продажба на добити посредством това сдружение парцели.
В ПИРО-то се включват и към този момент стартирани обекти като (за който съгласно общинската администрация всеки миг се чака да се подпише договор) и Модър-Царевец - които са и акцентите в мандата на настоящия кмет Здравко Димитров.
С 20 електрически рейса и 6 млн.лв. ще се промени градския превоз в Пловдив Фотограф: Цветелина Белутова Транспорт
В ПИРО-то са посочени други. Такива са Градската Железница (200 млн.лв.) и ЖП връзка на Летище " Крумово " с Пловдив (което е залегнало и в ПИРО-то на община Асеновград), които са в разпореждането на НКЖИ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Градове 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Медиа и реклама 3 Свят 1 Градове 2 Градове 3 Мениджмънт Реклама
В проекта със период до 2020 година участва амбициозното желание за определяне на постоянни транспортни (автобусни) връзки от и до летище " Пловдив ", взаимно с община " Родопи ". Скорошният опит обаче демонстрира друго - летището, откакто договорът с досегашната софийска компания изтече (а тя от своя страна оферираше само извеждащи трансфери). Съвместната работа с община " Родопи " към този момент не е измежду предпочитаните за общината и е заместена от концепцията за създаване на железопътна връзка до летището.

В ПИРО-то своето място намират още ремонта и разширението на за който дава отговор АПИ, и питейно водохващане от каскада " Доспат-Въча " (350 млн.лв.), за която би трябвало да се работи с " ВиК ". Посочените индикативни стойности на тези национални планове не влизат в сборния бюджет на ПИРО-то, защото за тях не са направени планове с съответни стойности.
Паркоместа, колела чартърен, е-автобуси
За превоза в самия град има няколко хрумвания. Тук, естествено е и закупуването на нови електрически рейсове, с които се чака да се обслужват линиите на

След като получиха 20 млн. лева само че те не стигната с цел да се вкара електронно таксуване в градския превоз и система за ръководство на трафика, в този момент новата вяра на общината е такива да бъдат въведени до 2027 година За това ще бъдат нужни още 6 млн.лв.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Част от плануванаъа Интелигентна транспортна система е и построяването на система за колела чартърен и надграждане на съществуващата система от велоалеи,

В допълнение към това ПИРО-то предвиждва създаване на мрежа от многоетажни паркинги и гаражи за да се усъвършенства трафика, като се основат 500 нови паркоместа. За момента са планувани два такива на обща стойност над 13 млн.лв. - в регионите " Тракия " и " Източен ".
Спорт, спорт, спорт
За ремонт на съществуващата спортна инфраструктура и създаване на нови спортни уреди се плануват разноски на приблизителна стойност 190 млн.лв. (или към 18% от цената на целия План).

Огромните вложения в спорт (както в бюджета за 2022 година, по този начин и през идните години) Общината обосновава с огромния брой спортни клубове в града, които все още по данни на зам.-кметът по спорта Георги Титюков, са 143. За съпоставяне: броят на записаните във Варна клубове по данни от Министерството на младежта и спорта надвишава 200, а там липсва разходване на средства от сходен мащаб. Проблемът не е с вложенията, а със смисъла от тях - информация, новия Колодрум. Пловдив не разполага с безграничен бюджет и е добре да влага в неща, които вършат града по-добър.
Пловдвския стадион чака ред повече от десетилетие, само че властта избра да дава пари за клубните игрища Фотограф: Красимир Юскеселиев
Сред най-големите планове са стадион " Пловдив " (70 млн.лв), ремонта на който е поскъпнал двойно спрямо предния планов интервал, довършването на двата клубни стадиона - " Локомотив " и " Христо Ботев " (40 млн.лв), построяването на басейн с олимпийски размери (14 млн.лв), за които Общината започва процедура за евакуиране на нов, и

Изграждането на дублиращ гребен канал също е било заложено в интервала 2014-2020г., само че реализацията му стопира до първа копка, направена отпред с кмета Иван Тотев през 2019 година Частният парцел от 12 дка, който загражда опцията на Общината да започва плана с водното огледало, бе пуснат за продажба в уебсайт за недвижими парцели по-рано тази година, само че съгласно Имотния указател до продажба към момента не се е стигнало.

Сред дългия четири страници лист със спортни планове мястото си намират и десетки други по-малки планове.
Малко пари за университети и деца
За поощряване на предприемачеството в града се отделят 80 млн.лв. или малко над 7% от целия проект. От тях голямата част - 50 млн.лв. Общината ще отдели по партньорски планове с четири от университетите в града - за развиване на научно-изследователска активност. Останалата част - 24 млн лева - са за цифровизация на част от общинските услуги и прекосяване към " електронна община ".

15 млн.лв. са планувани за основаване на Трансдисциплинарен Център за трансфер на познания и технологии сред обществена власт, научни среди и частен бранш - общините Пловдив и Марица и Тракия икономическа зона, а след това и разширение активността в общините Стара Загора, Бургас и други

Бъдещи огромни взаимни планове с частни вложители липсват в ПИРО-то.

За същата сума от 24 млн.лв. на територията на общината се планува строителство на нови детски градини. За близо 55 млн.лв. (сумата ще се конкретизира по отношение на направените в бъдеще проекти) се планува ремонт на образователни заведения, както и създаване на две учебни заведения, които нямат независими здания (ОУ " Княз Александър I " и ОУ " Драган Манчов " ) Като част от тази сума е заложено и основаването на ново общинско STEM учебно заведение за деца от 5-12 клас.
Меню, не график Трябва да се означи, че надалеч не всичко от тези планове ще бъде изпълнено. ПИРО-то е по-скоро меню: в него се залага всичко, което би могло да бъде направено, в случай че има пари. Какво ще бъде определено зависи от наличните средства и целите на администрацията. Но в случай че го няма в менюто, даден план съвсем несъмнено няма да получи финансиране за интервала до 2029 година Опера и спектакъл за 100 милиона
Най-амбициозната и нова част от цялото ПИРО, са културните планове. Общината възнамерява най-сетне да построи Дом на Операта за 50 млн.лв. Наред с това обаче се е появил и нов, двойно по-скъп план за Международен спектакъл за модерни изпълнителски изкуства. Индикативната стойност е 100 млн. лева, а планът до момента не е бил споменаван, нито е на равнище подготвен. За " Капитал " от общинския екип, който работи по ПИРО-то оповестиха, че до концепцията за пространството се е стигнало заради липса на затворени зали в града като се изключи Дома на културата " Борис Христов ".

Към момента построяването на този център се планува в свободния терен в непосредствена непосредственост до упоменатия към този момент " Колодрум ".

Изненадващо, в проекта не е заложен никакъв ремонт на съществуващите зали. Например реконструкцията на емблематичното пловдивско кино " Космос ", за което в тазгодишния проектобюджет са заложени скромните 500 хил.лв от общо нужните 6 млн.лв. даже не е упомената.

Не се загатва нищо за частните проекти за възобновяване на Тютюневия град, нито по какъв начин общината ще сътрудничи с тях, само че са отделени 10 милиона лв. за благоустрояването на улиците на територията на квартала.
Основният проблем - въздухът, ще остане за различен пътЗа мръсния въздух на Пловдив всеки е чувал - в това число и Върховен касационен съд, които през лятото на 2021 година дадоха период от 1 година на локалната администрация да предприеме нужните ограничения за справяне с казуса. На разискването на ПИРО-то кметът беше безапелационен, че това не е проблем, с който Общината може и следва да се оправя сама, като не пропусна да напомни, че отговорност следва да носят и двете общините Родопи и Марица, които способстват за замърсяването.За превръщането на Пловдив в " чист и зелен град " обаче не участват доста планове в ПИРО-то. Най-много средства (37 млн.лв. от оперативни програми) са планувани за несполучливата дотук замяна на отоплителните уреди на твърдо гориво в семействата и стимулиране потреблението на различни екосъобразни енергийни източници. По-малко от 5 млн. лева са планувани за въвеждане на зони с ниски излъчвания.За цялата зелена система в града ще се разходят над 70 млн.лв., като за разлика от, тук са планувани съответни суми за създаване на нови паркове (пр. 3 млн.лв. за парк " Коматево " и 6 млн.лв. за възобновяване на Ботаническата градина). В сумата са включени и пари понижаване риска от наводнения с оглед пресичащата града река, основаването на система за ръководство на зелената система за 9 млн.лв. и др Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР