През последните месеци пациенти все по-често се оплакват от липса

...
През последните месеци пациенти все по-често се оплакват от липса
Коментари Харесай

Каква е причината за липсата на някои лекарства у нас

През последните месеци пациенти все по-често се оплакват от липса на медикаменти в аптечната мрежа, някои от тях са животоспасяващи. Болни и техните близки все по-често търсят лекарства в прилежащи страни, от време на време повода е и по-ниската цена в прилежащите Турция и Сърбия.

Колко медикамента липсват от пазара?

Постъпилите сигнали в Изпълнителната организация по медикаментите от началото на годината до август за изчезнали лекарства те са към 130, които касаят 70 продукта, изясни Богдан Кирилов, шеф на организацията.

Списъкът в СЕСПА (Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените продукти) отразява обстановката към избрана седмица и наличност под избрани количества, посочи Кирилов пред БТВ.

По думите му обстановката за другите артикули е друга и е допустимо в страната да има наличност от даден лекарствен артикул при избрани търговци на едро, а в дадени аптеки да липсва, тъй като тя няма договорни връзки с този търговец.

Директорът на Агенцията по медикаментите изясни още, че от време на време са нужни до 7 дни даден медикамент да стигне от София до по-отдалечени обитаеми места.

Защо медикаментите в Турция и Сърбия са по-евтини?

" Ценовата политика на Европейски Съюз е прецизно контролирана, изключително при лекарствените артикули по лекарско наставление. Те се дефинират на база интернационално ценово рефериране сред обособените страни. В рамките на Европейски Съюз за тези артикули има прецизни условия за установяване на цената “, разяснява Богданов във връзка информацията за по-евтини артикули в пъти в прилежащи страни.

Той подсети, че Турция и Сърбия не са в Европейския съюз и имат друга регулация на цените на медикаментите.

" Не би трябвало да се подценява и комерсиалният детайл – размера на пазара – Турция е с много по-голямо население “, добави шефът на Агенцията по медикаментите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР