През последните месеци много от агенциите за недвижими имоти отчитат

...
През последните месеци много от агенциите за недвижими имоти отчитат
Коментари Харесай

Какво се случва на имотния пазар и на кои банки офертите са най-изгодни? -

През последните месеци доста от организациите за недвижими парцели регистрират изстудяване на интереса на клиентите си. Това в немалка степен се дължи на нестабилния пазар, който сега е под въздействие на редица фактори като висока инфлация, растеж в цените на строителните материали и ниски лихви по спестяванията и заемите. Всеки от тези фактори оказва напън, както върху купувачите, по този начин и върху продавачите и това води до нехарактерно висока волатилност в цените на парцелите.

Заради повишаването на строителните материали строители всеобщо стопират продажбата на парцели " на зелено ". Това може да провокира недостиг в цената на парцелите, а също и до още по-висок растеж на цените на жилищата в страната. Всеки растеж в цените на суровините и материалите бързо се отразява и в цената на жилищата поради инфлацията.

Бързият растеж в цените на строителните материали и желязото води до неустановеност в крайната цена на един парцел в приключен тип. Ако изчисленията за крайната цена на един парцел при първа копка са едни, то до завършването те могат да се усилят с сред 20% и 50%. Ето за какво, от ден на ден купувачи се отхвърлят от покупко-продажби преди довеждане докрай на постройките. Това разумно води до повишение на интереса към към този момент издигнатите парцели, само че повишаващото се търсене води разумно и до растеж в цените им, а той възпира немалка част от купувачите.

От друга страна, имаме и галопираща инфлация. Средногодишната инфлация за интервала юли 2021 - юни 2022 година по отношение на интервала юли 2020 - юни 2021 година е 9.3%, а годишната инфлация за юни 2022 година по отношение на юни 2021 година е 16.9%. Инфлацията стопява цената на спестяванията. Образно казано, в случай че преди година с една сума пари сте можели да си купите 100 единици от нещо, то през днешния ден със същата сума можете да си купите с 15% по-малко или 85 единици. Това значи, че хората, разполагащи със спестявания, би трябвало да ги влагат в нещо, което да може да резервира цената им, а недвижимите парцели са точно тъкмо такива и имат спомагателното преимущество, че могат да носят пасивни приходи от наем на своите притежатели.

Друг фактор са продължаващите ниски лихвени равнища по предлаганите жилищни заеми от банките. По данни на Българска народна банка през май 2022 година междинният лихвен % по жилищните заеми в левове се намалява с 0.03 прочие п. до 2.54%, а ГПР – с 0.04 прочие п. до 2.78%. Тенденцията за намаление на лихвите по заемите не е от през днешния ден и можем да отбележим, че надали ще забележим по-ниски равнища от тези сега.

Данните на разнообразни организации за недвижими парцели демонстрират изстудяване на интереса на купувачите. Основно заради несигурността към изброените нагоре фактори и в каква посока ще повлияят те на пазара. Това води до закъснение на темпа на растеж на цените на недвижимите парцели и даже в избрани региони най-малък спад, което от своя страна отваря един добър прозорец точно за покупка на неподвижен парцел на цени под пазарните. В дълготраен проект цените на парцелите неизбежно ще нарастват, калкулирайки в себе си инфлацията. Според данните на един от най-известните уеб сайтове за недвижими парцели, се вижда, че един общоприет тристаен апартамент в столицата, който е в всеобщ квартал като Младост, е нараснал цената си за последните 18 години от 34 200 евро до 120 хиляди евро.

Средна цена на тристаен апартамент в София в кв. Младост



Разбира се, не всеки разполага с задоволително огромен размер спестявания, с който независимо да финансира покупката на парцел. Ето за какво най-често това става с банков заем. Всеки заем има своите специфики от позиция на оптималната сума, лихвен %, дължими такси и така нататък Всяка от огромните банки в страната предлага разнообразни кредитни артикули и промоционални предложения за клиентите си.

Уникредит Булбанк да вземем за пример предлага няколко типа ипотечни заеми. С „ Моят нов дом “ клиентите могат да се възползват от финансиране до 90% от цената на парцела и да получат промоционален лихвен % от 2.59%.

При Първа капиталова банка изискванията по заем „ Право на избор “ са близки, само че тук клиентите получават доста по-ниска рента от 2.3%, която е и под междинната на пазара. Банката има и особено предложение при рефинансиране на ипотечен заем от друга банка - според от самостоятелния кредитен рейтинг на кредитоискателя, Fibank ще заплати дължимите разходи за нотариални и държавни такси, свързани с основаване на ипотека, в размер до 1200 лева Друг бонус, който ще получат клиентите, е при утвърждение за ипотечен заем те могат да се възползват и от авансово утвърден овърдрафт по дебитна карта в размер до 3 работни заплати, при 0% годишна рента за първата година.

Предложението на ОББ пък включва лихвен %, започващ от 2,69%. Техните клиенти могат да разчитат на авансово утвърждение в границите на един работен ден и не дължат такса при кандидатстване.

При Банка ДСК пък оптималният размер на заема, на който могат да разчитат клиентите, е до 200 хиляди евро или 400 хиляди лева Лихвеният % е изменчив за целия период на контракта, при изискванията на стратегия " ДСК Уют плюс " и определена неограничена имуществена отговорност - 2,89%.

Пощенска банка все още има дейна промоция по своите жилищни заеми, която е годна до края на месец август. Условията по нея включват лихвен % от 2.6% и оптималната сума на заема от 700 хиляди лева Банката предлага и опция за прилагане на овъдрафт без рента за цяла година, с цел да могат клиентите да разполагат спомагателни средства когато и да е и на всички места.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР