През последните години употребата на кофеин в грижа за кожата

...
През последните години употребата на кофеин в грижа за кожата
Коментари Харесай

Кофеин в грижа за кожата – Ползи, комбинации и странични ефекти

През последните години използването на кофеин в грижа за кожата закупи доста внимание и известност.

Въпреки че множеството от нас свързват кофеина със утринната си чаша кафе или чай, се оказва, че това стимулиращо съединяване има и евентуални изгоди, когато се ползва локално върху кожата.

Продуктите за грижа за кожата с кофеин се обрисуваха като наклонност в промишлеността за хубост, завладявайки интереса на запалянковците в грижата за кожата.

Кофеинът, натурален стимулант, открит в разнообразни растения, в това число кафе на зърна, чаени листа и какао, от дълго време е скъп поради способността си да обезпечава енергиен подтик и да покачва бдителността, когато се употребява орално.

Въпреки това, скорошни изследвания разкриха неговите неповторими свойства, когато се употребява във формули за грижа за кожата.

Какво е кофеин?

Кофеин – прочут е като лек стимулант на централната нервна система от епохи. Все още е най-широко употребяваната съставна част в света.

Поради високата си биологична интензивност и способността да прониква през кожната преграда, той се употребява необятно в грижата за кожата.

Това е алкалоид, т.е. съединяване от растителен генезис с деяние върху индивида. Химически кофеинът е 1,3,7-триметил ксантин.

Кофеинът е изолиран за първи път от кафе през 1819 година Той също по този начин се намира в чаените листа и какаовите шушулки, а оттова и в какаовите и шоколадовите артикули.

Присъства в енергийни питиета, които се подготвят семена от гуарана. Съдържанието на кофеин в кафените зърна варира според от типа на кафеното растение.

  • Зърната от Coffea arabica , отглеждани най-вече в Централна и Южна Америка, съдържат към 1,1% кофеин.
  • Зърната от Coffea robusta , отглеждани най-вече в Индонезия и Африка, съдържат към 2,2 % кофеин.

Кофеинът, употребен в продуктите за грижа за кожата, се извлича най-вече от семена от кафе.

Кофеинът е химически сходен на аденозин. В тялото участват аденозинови рецептори, към които кофеинът се прикрепя, предотвратявайки прикрепването на аденозин.

Това води до освобождение на невротрансмитери, което води до възстановяване на настроението и облекчение на умората.

Това се случва при усвояване на кофеин, също така ще забележим какви са неговите резултати при локално приложение.

Кофеин в грижа за кожата – Ползи

Когато се приложи върху кожата, кофеинът демонстрира голям брой потребни резултати. Първо, той има антиоксидантни свойства, които оказват помощ в битката с нездравословните резултати на свободните радикали и стресовите фактори на околната среда върху кожата.

Това антиоксидантно деяние подкрепя неутрализирането на нездравословните молекули и минимизирането на окислителното увреждане, като по този метод предизвиква по-здравословен и по-млад загар.

1. Антицелулитни свойства

Целулитът е характерен женски проблем. Появява се основно по бедрата и задните елементи. Целулитът е сложно заболяване. То включва лимфната и микроциркулаторната система, съществуването на непотребна подкожна лой, която се издува в дермата, създавайки резултат на трапчинка.

Липолизата е комплициран път за разтваряне на тази лой и се контролира посредством голям брой невротрансмитери и хормони посредством многоетапен повтаряем развой.

Кофеинът визира този вътреклетъчен път, като форсира липолизата и инхибира натрупването на непотребни мазнини

Кофеинът също по този начин подтиква дрениращите лимфни системи в мастната тъкан. По този метод отстранява насъбраните мазнини, отрови и ненужни субстанции, зараждащи по време на процеса на липолиза. Те като цяло могат да попречват микроциркулацията в кръвоносните съдове и да насърчат появяването на целулит.

2. Ефекти върху микроциркулацията на кръвоносните съдове

Кофеинът усъвършенства микроциркулацията на кръвоносните съдове, като по този метод почиства непотребната насъбрана течност от тъканите.

Това свойство също оказва помощ за изчистване на мазнините. Следователно кофеинът се употребява за лекуване на подутина под очите, при изискване че се дължи на струпване на течност, а не на загуба на мазнини от тъканта под очите.

3. Антиоксидантни свойства

Добре осведомени сме с резултатите на UV лъчите върху човешката кожа. Те предизвикват фотостареене на кожата, усилва фините линии заради загуба на разтегливост на кожата.

Също по този начин понижават производството на колаген и утежнява качеството на съществуващия колаген, придавайки на кожата провиснал тип. Това води до пигментация на кожата, в крайни случаи могат да доведат до рак на кожата, например меланом.

UV радиацията също по този начин усилва производството на свободни радикали, което води до увреждане на клетките.  Добавянето на кофеин към формулата на слънцезащитната козметика покачва нейния предпазен резултат против UV радиация. Намалява образуването на свободни радикали в кожните кафези и може да бъде потребно за попречване на UV радиацията -предизвикан рак на кожата. Слънцезащитните формули, съдържащи 2,5% кофеин, демонстрират по-висока SPF стойност.

4. Ефектът на кофеина върху растежа на косата

Плешивостта е едно от най-разпространените положения, с които хората се сблъскват. Случва се при мъже при започване на 20-те години. Хормонът тестостерон се трансформира в по-активен хормон, наименуван дихидротестостерон (DHT) от ензима 5 алфа-редуктаза.

Растежът на косата на скалпа е назад симетричен на този хормон (DHT). В последна сметка, след тежка миниатюризация, косата стопира да пораства, което води до алопеция.

Кофеинът инхибира интензивността на ензимите 5 алфа-редуктаза и разрешава възобновена фаза на напредък на косата. Кофеинът в концентрации от 0,001 и 0,005% води до доста стимулиране на растежа на човешкия космен фоликул.

Кофеинът също по този начин възбужда капилярната микроциркулация в кожата на главата, като по този метод способства за подхранването на космените луковици.

Укрепва и подтиква бързия напредък, като постоянно доставя хранителни субстанции на косата. Способността на кофеина да прониква в космените фоликули и да подтиква растежа на човешката коса има значимо клинично влияние върху ръководството на андрогенната плешивост. Използва се в шампоани и серуми.

5. Срещу рак

Кофеинът визира повредените от ултравиолетовите лъчи кафези на човешката кожа, причинявайки клетъчно разделяне и апоптоза, преди да стартират да се трансформират в ракови кафези.

Кофеинът, заради неговите антиоксидантни свойства и способността му да предотвратява увреждането, породено от UVB лъчите на кожните кафези, има евентуално влияние върху инхибирането на рак на кожата, провокиран от слънцето, да вземем за пример.

Възможни дефекти на кофеина

Кофеинът до централизация от 3% е безвреден и нетоксичен. Той има висока дарба за навлизане, използването на по-висока централизация за по-дълъг интервал от време може да има избрани странични резултати като несъразмерна вазоконстрикция, хипертония.

Но всичко това е теоретично постулирано – няма проучвания, които да го потвърдят. Сега поражда въпросът какъв брой и по кое време да се употребява. Обикновено до 3% централизация нормално участва във формулировките.

Как да използваме кофеина в грижата за кожата?

Ежедневното приложение на кофеин се смята за безвредно. Геловете за под очите нормално се предлагат през нощта.

Всякакви кремове/лосиони за понижаване на целулита могат да се ползват два пъти дневно.

Поради UVB защитното си свойство е потребно заран да употребявате кремове, съдържащи кофеин.

Скрабовете за тяло и лице би трябвало да се употребяват един път седмично.

Концентрация на кофеин в продуктите за грижа за кожата

Продуктът е еднообразно разтворим в масло и вода. Обикновено се прибавя от 0,5% до 3%. Около очите, защото кожата е тънка, равнището на навлизане е по-голямо, затова не би трябвало да се прибавя повече от 1,5%.

Обикновено в кремовете има 2%, само че за някои хора с изключително чувствителни зони към очите е по-добре да употребявате 1-1,5%.

Съвместим е със мощни окислители като: водороден пероксид, бензоил пероксид. Наличните на пазара формули, съдържащи кофеин, са гелове, кремове, лосиони, серуми, шампоани, балсами, масла, сапуни, миещи средства за тяло.

Тъй като козметичната промишленост е мощно нерегулирана, източникът и процентът на кофеин нормално не се загатват в продуктите.

Странични резултати на кофеина

Безопасно е да употребявате кофеин под 3% централизация. Над това теоретично може да има странични резултати, свързани със сърдечно и чернодробно увреждане и локално съдово стесняване, водещо до хипертония.

Комбинации от кофеин с други съставки

Сигурно се чудите дали е безвредно да комбинирате други съставки с кофеин? По-долу са някои от комбинациите, които могат да създадат чудеса, когато се употребяват дружно:

1. Кофеин и ниацинамид

Добавянето на ниацинамид, който оказва помощ за възобновяване на естествените керамиди на кожата. Ефектът му срещу акне, го прави добър овлажнител/серум с функционалност за възобновяване на бариерата при склонна към акне кожа.

2. Кофеин, глицерин и хиалуронова киселина

Добавянето на хиалуронова киселина, глицерин, които са овлажнители, т.е. притеглят вода и овлажняват кожата, също основават положителни овлажнители и спомагат за възстановяване на проникването на кофеина.

3. Кофеин и Витамин С

Добавянето на витамин С, който самичък по себе си е добър антиоксидант и също по този начин има изгоди срещу пигментация и стареене, основава мощна антиоксидантна формула. Тя обезпечава понижаване на пигментните петна, фините линии и бръчките и прави кожата по-стегната. Подходящ е за лицето или зоната под очите.

4. Кофеин и витамин Е

Комбинацията от кофеин и витамин Е е добър овлажнител със стягащи и антиоксидантни свойства.

5. Кофеин и Ретинол

Ретинолът е прочут със своите свойства срещу стареене. Затова тази композиция е чудесна за кремове срещу стареене. Намалява фините линии и бръчки и обезпечава сбитост на кожата, което я прави чудесна композиция за бръчки под очите, а също и за лице и тялото.

Въпреки това е значимо да бъдете деликатни, до момента в който употребявате тази композиция, защото може да аргументи раздразнение и зачервяване.

Препоръчва се да се употребяват единствено артикули, предопределени за проблеми под очите или целеви проблеми, вместо да се комбинират два обособени продукта с тези съставки.

6. Кофеин и Aminexil

Aminexil, защото е вазодилататор, предизвиква усвояването на кофеина, който има анти-5 алфа-редуктаза и анти-фосфодиестераза (PDE) деяние за попречване на косопад.

7. Кофеин, Аминокиселини и Биотин

Кофеинът със своите анти-5 алфа-редуктазни дейности дружно с аминокиселините и биотина прави отличен шампоан с действителен резултат върху косопада, като също по този начин усъвършенства структурата на косата.

Кофеин в грижа за кожата – Заключение

Като цяло кофеинът в кафето, което пием, е освен енергиен бустер, само че и потребен за кожата.

Любимата на всички напитка също се трансформира във все по-популярна съставна част за грижа за кожата. Тъй като освен оказва помощ да останете будни, само че също по този начин се бори с няколко казуса, като изтъняване на косата, редица кожата проблеми и доста изгоди за здравето.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР