През последните години се наблюдава нарастващ интерес към ESG -

...
През последните години се наблюдава нарастващ интерес към ESG -
Коментари Харесай

Какво е ESG и как влияе на бизнеса и инвестициите

През последните години се следи възходящ интерес към ESG - екологични, обществени и управнически фактори - както измежду вложителите, по този начин и измежду корпорациите и политиците. ESG се отнася до набор от критерии, които се употребяват за оценка на екологичното и общественото влияние на дадена компания, както и на нейните практики за корпоративно ръководство. Концепцията за ESG се гради на концепцията, че фирмите, които са добре ръководени, обществено виновни и екологично устойчиви, имат по-голяма възможност да съумеят в дълготраен проект.

В тази публикация ще разгледаме по-подробно ESG и за какво става все по-важно вложителите и фирмите да обръщат внимание на тези фактори.

Фактори, свързани с околната среда

Екологичните фактори се отнасят до въздействието на дадена компания върху околната среда. Това включва потреблението на естествени запаси, въглеродния отпечатък и цялостното й влияние върху природата. Екологичните аспекти стават все по-важни заради загрижеността за изменението на климата, дефицита на запаси и утежняването на положението на околната среда.

Инвеститорите обръщат все по-голямо внимание на въздействието на дадена компания върху околната среда, защото то може да окаже доста въздействие върху дълготрайните ѝ финансови резултати. Компаниите, които не са виновни към околната среда, могат да се сблъскат с регулаторни провокации, уронване на репутацията и други опасности, които могат да се отразят на крайните им резултати.

Съществуват няколко метода, по които сдруженията могат да подобрят екологичните си резултати. Един от методите е да понижат въглеродния си отпечатък посредством потребление на възобновими енергийни източници, възстановяване на енергийната успеваемост и понижаване на отпадъците. Друг метод е да се ползват устойчиви практики по веригата на доставки посредством доставяне с материали от устойчиви източници и понижаване на отпадъците по цялата верига на доставки.

Социални фактори

Социалните фактори се отнасят до въздействието на компанията върху обществото. Това включва взаимоотношенията ѝ със чиновниците, клиентите и други заинтригувани страни, както и цялостното ѝ обществено влияние. Социалните фактори стават все по-важни заради загрижеността за неравенството в приходите, нарушаването на човешките права и други обществени проблеми.

Инвеститорите обръщат все по-голямо внимание на общественото влияние на обещано сдружение, защото то може да окаже доста въздействие върху дълготрайните му финансови резултати. Компаниите, които не са обществено виновни, могат да се сблъскат с репутационни вреди, правни провокации и други опасности, които могат да повлияят на крайните им резултати.

Съществуват няколко метода, по които фирмите могат да подобрят общественото си влияние. Един от методите е да се ползват обективни трудови практики, като да вземем за пример възнаграждение на прехрана, обезпечаване на безвредни условия на труд и предложение на придобивки на чиновниците. Друг метод е да поддържат локалните общности, като влагат в обучение, опазване на здравето и други обществени стратегии.

Управленски фактори

Факторите на ръководството се отнасят до управническата конструкция, политиките и практиките на компанията. Това включва нейния съвет на шефовете, възнагражденията на изпълнителните шефове и цялостната бистрота. Факторите на ръководство стават все по-важни заради загрижеността за корпоративни нарушавания, корпоративна корупция и други етични проблеми.

Инвеститорите обръщат повече внимание на управническите практики на дадена компания, защото те могат да окажат доста въздействие върху дълготрайните ѝ финансови резултати. Компаниите, които не са добре ръководени, могат да се сблъскат с правни провокации, вреди върху репутацията и други опасности, които могат да повлияят на крайните им резултати.

Съществуват няколко метода, по които сдруженията могат да подобрят своите управнически практики. Един от методите е да се ползват транспарантни и виновни управнически практики, като да вземем за пример обявяване на възнагражденията на изпълнителните шефове и квалификацията на членовете на управителните препоръки. Друг метод е да се даде приоритет на етичното държание, като да вземем за пример отбягване на спорове на ползи и поощряване на многообразието и приобщаването.

Значението на ESG за вложителите

Инвеститорите обръщат все по-голямо внимание на факторите, свързани с ESG, когато вземат капиталови решения. Това е по този начин, тъй като те осъзнават, че фирмите, които са добре ръководени, обществено виновни и екологично устойчиви, е по-вероятно да съумеят в дълготраен проект.

Всъщност изследванията демонстрират, че фирмите с висок рейтинг на ESG нормално превъзхождат тези с невисок рейтинг на ESG. Проучване на Harvard Business Review откри, че фирмите с висок ESG рейтинг имат по-висока доходност, по-нисък риск и по-добри дълготрайни финансови резултати от фирмите с невисок ESG рейтинг.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР