През последните години състоянието на БДЖ се подобрява, а пътуването

...
През последните години състоянието на БДЖ се подобрява, а пътуването
Коментари Харесай

Кратките жп маршрути са икономични и романтични, но до Варна при голяма жега са 9 часа ад

През последните години положението на БДЖ се усъвършенства, а пътуването с трен като се изключи че е икономично, носи и избрана доза романтика. Това са единствено част от мненията на постоянно пътуващите с “Български държавни железници ”, които “24 часа ” попита.

Избрахме маршрута София - Кюстендил, а мотивът е емблематичният ден на черешата в югозападния град. Много столичани вземат решение да се възползват от почивния си ден през уикенда, с цел да посетят града. Срещу скромната сума от 11,90 лева за втора класа отиване и връщане тази опция е повече от налична.

Точно в 8,30 ч сутринта от Централна гара в София потегля директният трен за Кюстендил. Макар още първоначално да наподобява препълнен и да има правостоящи, някои от пасажерите се възползват от маршрута, с цел да стигнат до Горна баня, Владая или Перник. Във влака се качват както фамилии с деца, по този начин и училищен групи, двойки, а и самотни пътуващи - с което

рухва митът, че единствено социално слабите ползват услугите на БДЖ

Напротив - някои от пасажерите се възползват от шанса да се насладят на природата, както и да пътуват с обичаните си хора, споделя стара двойка. Според тях изискванията за пасажерите в БДЖ очевидно се усъвършенстват през последните години.

Друг пасажер изясни, че в случай че човек желае да пътува самичък, то най-икономично е с трен. Освен това е и комфортно, тъй като няма заплаха от тапи, може да се разхождаш и да ползваш тоалетна - нещо, което не всички рейсове оферират.

Влакът идва в Кюстендил в 11,15 ч, по-късно над 2 часа и половина пътешестване по релсите. Същият път с кола се взема за към час и половина (по автомагистрала “Струма ” до Дупница). Подобна е обстановката и с пътуването с трен до Пловдив, което лишава сред 2 ч и 20 минути и 3 ч, а с автомобил - час и половина. Но това е единствено в случай че няма тапи по автомагистралите поради ремонт или повишен пътникопоток за морето, без значение дали е за Гърция, или за родното Черноморие.

Именно през лятото стремглаво нараства трафикът за плажовете по южната ни съседка, което

съвсем постоянно води до километрични опашки по границата


при Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата - Промахон. Не са малко случаите, в които желанията за бързо пътешестване с кола се осуетяват точно от тапите на пътя поради поправки.

Не е такава обаче картината при пътуването до българското море с трен. Например до Варна може да се стигне най-бързо за 7,5 часа, а до Бургас - с час и половина по-малко.И това е единствено в случай че няма ремонтни действия по трасето или в случай че метеорологичните условия го разрешават. При рисково високи температури практиката е да се вкарват ограничавания за скоростта на придвижване на влаковете - и по този начин закъснението може да набъбне и до над 120 минути.

Ситуацията се трансформира, в случай че става дума за влаковете със спални вагони, които обслужват линиите от София до Варна и Бургас. Цените са надлежно 43 лв. (отиване и връщане във втора класа) за морската столица и 54 в първа класа. За Бургас е с към 10 лева по-евтино. При спалните вагони обзавеждането е напълно обичайно - актуалните нормално разполагат с климатик, мивка, шкафове и други

улеснения, които правят пътуването прелестно, дори уютно

А за инвестицията е належащо да се доплатят сред 10,15 лева за втора класа, 12,20 лева за първа и 18,30 лева за бизнес класата, т.е. самичък в кабината. Неслучайно още при започване на лятото е мъчно да си запазиш подобен билет, тъй като в множеството случаи са изкупени за дълго време напред.

Винсент Тановски
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР