През последните години САЩ и ЕС бяха толкова решени да

...
През последните години САЩ и ЕС бяха толкова решени да
Коментари Харесай

Външният министър на Йемен: Западът от години пренебрегва предупрежденията ни за хусите

През последните години Съединени американски щати и Европейски Съюз бяха толкоз решени да ухажват Иран за нуклеарна договорка, че подцениха многократните предизвестия за рисковете, които подкрепяните от Техеран бунтовници хуси съставляват за световната сигурност, съобщи йеменският външен министър в изявление за " ".

Ахмад Ауад бин Мубарак, някогашен дипломат на Йемен в Съединени американски щати, който съставлява интернационално приетото държавно управление, основано в пристанищния град Аден, се оплака, че от години са били налице предизвестия, че Иран построява все по-опасна марионетна мощ, оборудвана с дронове и балистични ракети. И отбелязва, че казусът с хусите е оглавил дневния ред, едвам ред след експлоадирането на спора в Газа през октомври. Тогава хусите демонстрираха, че са способни да изстрелват балистични ракети към Израел и нарушиха действието на комерсиалните мрежи с набези против корабоплаването в Червено море.

" Отдавна приказваме за това ", сподели Бин Мубарак по време на посещаване в Брюксел. " Бил съм тук три пъти до момента и постоянно сме казвали, че в случай че не реагираме хусите в никакъв случай няма да спрат. Хусите имат идеология, имат план. Иран има план в района и за жалост другите не реагират ".

Йеменският първи посланик изрази разочарованието си от това, че Европейски Съюз и Съединени американски щати години наред са влагали дипломатическата си сила в ухажването на Техеран за нуклеарна договорка, вместо да оказват по-голям напън върху Ислямската република да спре да поддържа съдружниците си хуси, които се пробват да наложат това, което той дефинира като " теократична, тоталитарна " полицейска страна.  

В изявлението си Бин Мубарак означи, че интернационалният подтик за деяние – който включваше американски и английски удари по цели на хусите – не се е появил най-после " поради това, което хусите са предизвикали на йеменците. Те убиха хиляди йеменци. Не (беше) поради зверствата, които направиха, поради изнасилването на дами... затварянето на дами... Никой не обръща внимание на това. "   

Той изясни, че западната дипломация във връзка с Иран е трябвало да се концентрира върху три детайла: нуклеарната стратегия, поддръжката на Техеран за районни негови марионетки и програмата му за балистични ракети. Фиксирането върху първия от тях, в ущърб на другите два, значи, че в този момент Западът е изправен в Йемен пред съперник, който е доста добре въоръжен от Иран, показва Бин Мубарак.

" В Европейския съюз се заприказва за първи път  за [иранските] безпилотни летателни апарати " Шахед ", откакто те бяха употребявани в Украйна. Но преди този момент, в продължение на години, казвахме, че Иран доставя хусите и безпилотните самолети нападат йеменския народ. Никой не вярваше [в това] ", продължава йеменският външен министър и прибавя, че ударите на хусите с дронове са спрели износа на йеменски нефт през октомври 2022 година    

Бин Мубарак съобщи, че " няма подозрение ", че Иран в този момент усилва въздействието си в спора в Йемен и акцентира, че членове на елитните сили Кудс на Революционната армия са били ситуирани на йеменското крайбрежие.

Тази военна интервенция на Революционната армия – в съдействие със съдружниците  хуси – е от решаващо значение, защото значи, че Иран към този момент може да съставлява опасност за две от най-важните търговски точки на света. Иран се намира на Ормузкия пролив, през който минават 40 % от доставките на нефт, а акцията на йеменските му съдружници значи, че в този момент може да заплаши и Баб ел Мандеб, който свързва Индийския океан с Червено море и Суецкия канал.

Макар че по-голямата част от интернационалното внимание е ориентирана към офанзивите на хусите против Израел и корабоплаването в Червено море, министърът също по този начин акцентира, че бунтовниците усилват офанзивите си и в Йемен и подхващат огромни набези против държавните сили в региона на град Байхан.

Бин Мубарак акцентира нуждата от директна поддръжка от западните страни за йеменските сили, изключително за бреговата защита.

Прехващането на контрабандни ирански оръжейни колета е основна част от военните старания, уточни още той.

Йеменците, които се бият с хусите, от дълго време са подкрепяни от Саудитска Арабия в това, което необятно се преглежда като марионетен спор сред Рияд и Техеран, двете водещи сили в региона на Залива.  

Бин Мубарак акцентира, че военните дейности против бунтовниците могат да бъдат единствено първа стъпка и че крайната цел би трябвало да бъде да бъдат накарани хусите да се върнат на масата за договаряния за мир, макар че теологичното им възприятие за предимство затруднява това.  

" Хусите имат вяра, че имат божествено право върху Йемен, че имат предимство. Това е проблем... Те не могат да настояват, че са единственият представител на йеменците ", сподели той. " Хусите в никакъв случай не идват на масата за договаряния без да им е оказан напън и това се е случвало доста пъти ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР