През последните години, особено след скандала с Cambridge Analytica, стана

...
През последните години, особено след скандала с Cambridge Analytica, стана
Коментари Харесай

Facebook неефективно отсява политическата реклама

През последните години, изключително след абсурда с Cambridge Analytica, стана ясно, че политическата реклама в най-голямата обществена мрежа  Фейсбук може да бъде сериозен инструмент за операции.

В отговор на недобросъвестните опити, управлението на обществената мрежа вкара редица правила за този тип пропаганда в мрежата. Рекламата на политически партии и персони минава през специфични утвърждения и би трябвало да бъдe категорично обозначенa. Освен това, гласоподавателите могат да преценяват и даже да изключат въпросната реклама, в случай че не желаят да виждат сходно наличие.

Оказва се обаче, че тези принадлежности значително не работят и постоянно биват заобикаляни от политиците. Голяма част от логаритмите разчитат на честността на рекламодателите сами да обозначат своята реклама като политическа, с цел да може тя да влезе в специфичните регулации. Автоматизираният развой на пречистване на рекламите не работи по никакъв начин добре, показва изследване.

Проучването на университетите на Ню Йорк и KU Leuven в Белгия демонстрира, че този проблем може да е по-тежък, в сравнение с всички до този миг са си мислили. Екипът академичната общественост изследва 189 000 политически реклами, задействани във Фейсбук сред юли 2020 година и февруари 2021 година. Резултатите демонстрират, че мрежата е пропуснала цели 83% от рекламите. Те са били с политическа устременост, а са предоставяни на потребителите на Фейсбук по разпоредбите за елементарните реклами. 21% пък са сбърканите акции за разнообразни артикули, които били избрани за политическа реклама.

Учените споделят и разнообразни образци за избори по света, в които рекламите на политиците са неправилно класифицирани. Най-много неправилно позволени реклами има в Съединени американски щати, само че не са малко и тези в Македония, Аржентина и Турция. България не е упомената в изследването.

А ето тук ще прочетете още вълнуващи вести от!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР