През последните две седмици към „Марица“ валят сигнали, касаещи пасарелката

...
През последните две седмици към „Марица“ валят сигнали, касаещи пасарелката
Коментари Харесай

От читателите: Пасарелката цепи Прослав като Берлинска стена

През последните две седмици към „ Марица “ валят сигнали, касаещи пасарелката над жп линиите в квартал Прослав и невъзможното прекосяване през нея. Преди дни пък, напълно разнебитеният асансьор се снабди с преградно пано, което е поставено за да не влизат деца или други хора в изтърбушената кабина.

Проблемите с прехода над релсите започнаха още с построяването на пасарелката. През няколко дни или единият асансьор отхвърляше да работи, или и двата по едно и също време. Това изискваше от майките с колички и пенсионерите да впрегнат всички старания и да покажат какъв брой положителни алпинисти са или да преминат през жп линиите 500 метра по-надолу с риск за живота си.

Пасарелката в Прослав се трансформира и в обичан обект за младежите, които желаеха да изливат експанзията си. Гамени изподраскаха асансьорите и цялото оборудване, разрушиха електрическите кутии, счупиха самите кабини. Тези вандалски осъществявания доведоха до такава степен, че всеки ден в квартала трябваше да идва компания, която да ремонтира асансьорите и половин ден да гадае какво е направено, че да спрат да работят.

Стана по този начин, че

асансьорът си имаше график като на фамилен доктор -


понеделник, сряда и петък работи, вторник, четвъртък, събота и неделя - не.

Някои дотолкоз привикнаха, че пасарелката е навън от играта, че не я използваха даже и тя да проработи за няколко часа или за ден.

През август предходната година драмата стана цялостна. Младеж потроши вратите на единия асансьор и бе арестуван от полицията. Самият той твърди, че е затънал, опитал да се свърже с спешен сервиз, само че не е съумял. Тогава решил, че би трябвало да поеме нещата в свои ръце и да се измъкне. Тук не значимото е каква е повода, а че от този момент асансьорът е напълно отвън строя до ден сегашен.

Майките с деца се питат

по какъв начин е допустимо в 21. век такова модерно знамение на техниката да не работи

и те да са принудени да минават през място, на което рискуват да бъдат отнесени от трен. Жителите на квартала се питат изобщо какво прави тук тази пасарелка. Или пък, в случай че ще е там и ще грози пейзажа, то най-малко да прави работа. До този миг нито съумява да извърши дилемите си по предопределение, нито да улесни майките с колички и възрастните хора, които безусловно би трябвало да пълзят със сетни сили, с цел да се доберат до отсрещната страна.

Пасарелката е нужна поради обстоятелството, че от едната страна на квартала е учебното заведение, а от другата - банкомат, огромен магазин и детската градина. За да е безвредно пресичането, би трябвало да се премине по оборудването, само че за тази цел пък то би трябвало да е в редовност.

„ Това е като Берлинската стена сега. Разделя едната страна от другата, Севера от Юга. Абсурдно е. Търся хора, които да пратя до магазина, или майка, която да вземе и моята храна, че да не се катеря по това знамение “, разяснява жена с малко дете от квартала.

Проблемите, свързани с пасарелката, към момента търсят своето решение. Дотогава това оборудване ще си остане най-големият призрачен сън както за родители, по този начин и за пенсионери, защото не извършва функционалностите си.

Кметът на „ Западен “ Димитър Колев: Не можем да похарчим и лев, оборудването е на НКЖИ



Хората би трябвало да знаят, че нито кметът на общината, нито районният кмет, нито Общината като цяло имат отношение към пасарелката. Това оборудване е напълно и 100 % благосъстоятелност на Национална компания " Железопътна инфрастрруктура ". Както би трябвало да поддържат релсите и шумоизолиращите стени, по този начин следва да се грижат и за тази тяхна пасарелка. Хората звънят на нас, защото ние имаме най-пряк досег до тях, изпращат сигнали, а ние ги препращаме към НКЖИ. Това сподели пред „ Марица “ кметът на регион „ Западен “ в Пловдив Димитър Колев във връзка проблема.

По думите му, от НКЖИ непрекъснато изтъквали някакви проблеми като причина асансьорите да не работят, в това число и вандализъм.

„ Сложиха видеонаблюдение, наблюдават да няма вандалски прояви. Работата е там, че ние, от Общината, не може да похарчим и един лев за пасарелката, тъй като не е наше оборудване. Нямаме инструмент, с който да я ремонтираме. Това напълно е ангажимент на НКЖИ и аз ги моля да измислят някакъв нов метод на поддържане на тези асансьори. Дори в случай че би трябвало, да сменят самата кабина, в случай че е проблематична, в случай че би трябвало да сменят и компанията за поддръжка. Това са неща, които са в техните ръце, и би трябвало да помислят, тъй като кварталът е огромен, а пасарелката е единственото оборудване, по което се минава от едната страна в другата. Идеята е да няма произшествия, да не се пресичат линиите на нерегламентирани места, а хората да не се мъчат “, разяснява Димитър Колев.

Според него при другата пасарелка, която е на „ Модър-Царевец “, няма сходни проблеми. Но при тази в Прослав в действителност има доста похищения. " Има начини за защита - има камери, в случай че е нужно, да се наеме и жива защита. Нещо би трябвало да се измисли, и то напълно скоро, тъй като останалите хора нямат никаква виновност, че някой е чупил или че асансьорът се е развалил. Ние сме подготвени с каквото може да помогнем, стига да е в нашите пълномощия “, сподели още кметът на регион „ Западен “.

Той прикани жалбите по посока на пасарелката да се изпращат до НКЖИ, като посочи, че Общината и районното кметство не бягат от отговорност. „ Ние също желаеме да помогнем, само че въпросът е, че се трансформираме в една пощенска кутия, която препредава сигнали. В последна сметка това е проблем на НКЖИ, както оборудванията на територията на града са наш проблем, хората изискват от нас и ние намираме метод да ги решаваме “, съобщи Димитър Колев.

Той се надява този път, откакто жителите алармират и медиите проявят интерес, в действителност да се вземат нужните ограничения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР