През последните две години на държавното дружество Автомагистрали са възложени

...
През последните две години на държавното дружество Автомагистрали са възложени
Коментари Харесай

БСП иска одит на Автомагистрали за поръчките за 4 млрд. лева

 През последните две години на държавното сдружение " Автомагистрали " са предоставени поръчки за сред 3 и 4 милиарда лв., а то от своя страна ги е възлагало на подизпълнители, което е заобикаляне на българското законодателство, стана ясно на брифинг на Българска социалистическа партия. Левицата изиска одит на сдружението, с цел да бъде осветлена активността му.

" Това сдружение сподели по какъв начин по най-безочлив метод може да се заобикаля българското законодателство, в тази ситуация Закона за публичните поръчки “, безапелационен е Георги Свиленски, зам.-председателя на Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България.

Свиленски зададе въпроси към районния министър:

С какъв брой компании работи държавното сдружение?

Превъзлага ли на подизпълнители своите обекти?

Каква техника, какъв потенциал, хора, запаси и капацитет има това сдружение да извършва тези поръчки?

Народният представител подсети, че министър Петя Аврамова твърди във връзка с това сдружение, че Закона за публичните поръчки се извършва. Но в това време на процедура се случва друго, уточни той и разясни: " Автомагистрали " разпорежда на подизпълнители и истината е една - директно договаряне. Канят се съответни компании, не повече от 10. 90% се извършват от десетина компании, които ограбват българските жители и които пълнят чекмеджетата на нечии спални. За тези 400 компании, които приказва госпожа Аврамова, че имат контракт с компанията " Автомагистрали " са за напълно други действия или по-скоро за 10 % от общата сума “.

По данни сдружението разполага общо с 3 багера, 1 булдозер и 3 багера, както и 2 безпилотни дрона, съгласно Свиленски.

" Най-голямата държавна инженерна пътно-строителна компания разполага с 9 инженери, 11 геодезиста,  1 геололог и 20 счетоводители. Това счетоводна или строителна компания е. Сега си обясняваме за какво има 20 счетоводители – тъй като 4 милиарда лева би трябвало да се осчетоводят сред 10 компании и не да се свърши работа с тях. “, установи депутатът от левицата  и посочи още: " Тези, които би трябвало да свършат работа - служащи, строителство и поддръжка на пътища – са 41 индивида. Това са хората, на които България и българското общество чакат да построят 225 километра автомагистрала Хемус. Тези 41 индивида би трябвало да усвоят сред 3 и 4 милиарда “.

Отговорите на всички тези въпроси от левицата желаят да бъдат даени от институциите, по тази причина парламентарната група на “БСП за България “ подхваща няколко дейности. Българска социалистическа партия внася план за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на държавните сдружения “Автомагистрали “ за интервала 01.01.2016 – 31.12.2020 година.

Левицата прави предложение, обвързвано с смяна в Закона за публичните поръчки, което бъде гледано и от Правната комисия на Народното събрание.

" От Българска социалистическа партия предлагаме да може да се разпорежда поръчка на държавни и каквито и да е било компании, единствено когато могат да извършат 90% от активността си, когато имат потенциала, имат хората, имат капацитета и инженерите. “, изясни Свиленски. По думите му за останалите 10% могат да се наемат в допълнение подизпълнители.

" Тези две предложение ще дадат светлина по какъв начин работят автомагистрали, по какъв начин се разпореждат поръчките, по какъв начин се извършват и а какво е качеството на осъществяване “, заключи той. Социалистът е безапелационен, че по този метод ще се даде отговор по какъв начин се пълнят нечии чекмеджетата на ръководещ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР