През последните две години Хърватия е сключила договори на стойност

...
През последните две години Хърватия е сключила договори на стойност
Коментари Харесай

Хърватия се въоръжава: най-големите инвестиции в армията след войната

През последните две години Хърватия е сключила контракти на стойност 1,3 милиарда евро за доставка на оръжия, военно съоръжение и създаване на военна инфраструктура, съгласно данни, получени за „ Jutarnji list “ от Министерството на защитата и събрани от обществено налични източници.

Голям завой

След войната това е най-голямата инвестиция в хърватската войска за толкоз къс интервал от време. През този интервал бяха закупени бойни самолети, транспортни средства Bradley, противовъздушна система с дребен обхват, полева военна болница Role 2B, огромно количество противотанкови ракети Spike, кораби за HRM и бяха осъществени огромен брой инфраструктурни планове. С осъществяването на всички тези планове за съоръжение доста оспорваният Марио Банозич влиза в категорията на най-успешните министри на защитата. Става дума за огромен завой, който държавното управление прави по отношение на оборудването на хърватската войска.

Допреди няколко години на Министерството на защитата и на армията се гледаше най-вече като на непотребен разход, а бюджетите им се използваха при ребалансиране на бюджета, с цел да се вземат средства от тях и да се разпределят към други министерства. В такава атмосфера Генералният щаб по предписание се занимаваше с въпросите какъв брой коства нещо, а не какво им би трябвало.

Преди няколко години обстановката в държавното управление се промени изцяло и министър председателят сподели на бойците, че те би трябвало да кажат какво им би трябвало и да не се занимават с разноските. С такова отношение най-сетне стартира стратегическото съоръжение на хърватската войска.

Разбира се, най-голямата част от горепосочените средства е предопределена за закупуването на 12 бойни самолета Rafale със симулатор и въоръжение. За това са заделени 990 млн. евро. Към тази сума би трябвало да се прибавят разноските за образование на водачи, Данък добавена стойност, разноските за оперативна съгласуемост с НАТО, разноските за създаване на хангари и други Като част от пакета за въоръжение са закупени ракети въздух-въздух MICA RF и MICA IR с обхват от 30 до 50 километра и най-новите версии. В медиите беше оповестена информация, че хърватският оръжеен пакет Rafale включва и крилата ракета с обхват към 500 километра, което в никакъв случай не е отречено. В началото на тази година беше контрактуван вторият по величина план - закупуването на бойни бронирани машини Bradley M2A2 DOS. Договорени са общо 89 автомобила, от които 62 ще бъдат осъвременени и оборудвани за Сухопътните войски. Пет автомобила са предопределени за образование, а 17 са за аварийни елементи. Модернизацията на транспортните средства ще се извърши в Славонски брод. Общата стойност на плана е към 184 милиона евро, от които Хърватия заплаща към 136 милиона евро, а останалата сума е дарена на Съединени американски щати. Освен това американците подаряват към 10 милиона евро за рационализация на транспортни средства. Въоръжени са с 25 мм оръдие и 7,62 мм картечница. Пакетът включва и огромен брой противотанкови ракети TOW.

Договор с Франция

Тази есен остана незабелязана новината, че държавното управление утвърди закупуването на военно-полева болница Roll 2B за подкрепяне на преносимата пехотна бригада на Сухопътните войски, само че и за подкрепяне на цивилен институции в спешни обстановки. Това е извънредно значим план, за който се приказва в армията съвсем 10 години и в този момент най-сетне се осъществя в съдействие със Съединени американски щати. Общата стойност на контракта е над 5,5 милиона евро, от които Министерството на защитата заплаща към 4 милиона.

За неналичието на Противовъздушна отбрана се приказва от най-малко 15 години, само че нищо не се прави. Сега закупуването на противовъздушната система с дребен обхват на деяние Mistral 3 на стойност 71 милиона евро е контрактувано с Франция като стратегически сътрудник, като тази страна подари на Хърватия редица пускови установки за отбрана въз основата Pleso, където самолетите Rafale ще бъдат ситуирани.

През последните две години и половина бяха закупени противотанкови ракети Spike за коли Patria на стойност 1,6 милиона евро, разнообразни типове муниции за към 2,7 милиона евро, снайперски пушки на стойност към 200 000 евро и пушки VHS и револвери HS за към 900 000 евро. Направена е проверка и на цистерни за 900 000 евро.

Според известията на Министерството на защитата до края на годината ще бъде контрактувана покупката на радиоустройства Takrad от локалната компания RIZ на стойност половин милион евро. Ще бъде осъществена и покупката на шест високоскоростни патрулни катера на стойност малко над един милион евро. От тези шест, Съединените щати би трябвало да дарят три кораба.

Около 19 милиона евро са изхарчени за създаване на инфраструктура през посочения интервал. Това включва, наред с други неща, построяването на два хангара за настаняване на хеликоптери Black Hawk, обзавеждането на хотел и построяването на конгресен център във Военната академия, както и обновяването на казармите в Петриня и Вараждин. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР