През последните дни се заговори, че най-известният художник в света,

...
През последните дни се заговори, че най-известният художник в света,
Коментари Харесай

Банкси – най-скъпо платеният жив художник

През последните дни се заприказва, че най-известният художник в света, който никой не знае по какъв начин наподобява – Банкси е станал най-скъпо платеният жив създател на картини.

Потвърждава го и един иден търг в аукционната къща „ Сотбис “ в Лондон.

Банкси е един от най-популярните модерни актьори. Неговите обществено ангажирани творби и настоящи мнения посредством графити с тъмен комизъм, го трансфораха във евентуално най-известната обществена персона, която никой не е виждал.

Творенията на анонимния английски художник са измежду най-търсените творби в света. От няколко дни той е публично приет за най-скъпо продавания жив художник.

Всичко стартира с търг на „ Сотбис “, където през 2018 година картина на Банкси стартира да се самоунищожава. Секунди откакто беше продадено за 1 млн. паунда, творбата стартира да пада през шредер, прикрит в долната част на рамката му. След като картината беше на половина нарязана, шредерът спря да работи. Така, от емблематичната картина „ Момиче с балон “ се роди ново произведение – „ Любовта е в кошчето ".

Снимка: Sotheby`s

На 14 октомври картината още веднъж ще бъде препоръчана на търг и предварителните упования са тя да бъде продадена за сума сред 4 млн. и 6 млн. паунда. Това значи, че цената на картината ще е повишена с близо 500% за съвсем три години.

Творби на Банкси са се продавали и за повече – върхът от 23 млн. $ беше подложен през март на търг на „ Кристис “ за картина, въодушевена от пандемията с маслени бои, на дете, което си играе с кукла здравна сестра.

18-е най-скъпи продажби на творби на Банкси на търг са станали след случая с нарязаната картина. Ето по какъв начин „ Момиче с балон “ – един от най-известните графити на Банкси, видян за първи път на лондонския мост Ватерло през 2002 година, се оказва значим образец за покачването на цените на творби на художника.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Когато Банкси пуска принтове на работата през 2004 година — 150 подписани и 600 без автограф. Художникът е предложил подписаните копия единствено за по 150 паунда. През 2018 година картина с графита коства близо 1 млн. паунда, а анализаторите позволяват предварителните оценки за търга октомври да бъдат надхвърлени неведнъж.

Това дава съображение на експертите да дефинират най-известният незнаен художник и за най-скъпо продавания жив художник в света сега.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР