През последните дни по бензиностанциите се наблюдава лек спад в

...
През последните дни по бензиностанциите се наблюдава лек спад в
Коментари Харесай

Цените на бензин, дизел и газ с леко понижение, рекорден скок в цената на метана

През последните дни по бензиностанциите се следи лек спад в цените на най-масовите горива – бензин, дизел и пропан-бутан и внезапно нарастване в цената на метана.
Прочетете още
Според данни от уеб страницата Fuelo, бензин А95 е поевтинял с 4 ст. за последната седмица, дизелът с 5 ст., а газта с 3 ст. Всичко това се случва на фона на поевтиняването на суровия нефт в международен мащаб. За информация преди началото на съветската инвазия в Украйна, междинната цена на суровия нефт беше 96,67 $ за барел, а към днешна дата, той се търгува за 100,78 $ за барел. В петък междинната цена на черното злато падна под 100 $ за барел, което беше и най-ниската стойност от февруари насам.



Докато в цената на най-масово употребяваните горива бензин и дизел има лек спад, то метанът е с внезапен скок.

Към 31 юли цената за кг метан е била 3,71 лева./кг, то единствено за седмица тя се е нараснал и е достигнал до 4,93 лева./кг, което прави нарастването от 32%.

Правим уточнението, че във вчерашния ден цената на кг доближи до 5,10 лева./кг, което прави нарастването още по-голямо от 37% и на процедура той сега метанът е най-скъпото автомобилно гориво.

“Ръстът е естествено поради военните дейности в Украйна. Естествено “Газпром” прави каквото си желае. В момента няма никаква облага за търговците, в този момент задържаме цената. Но и никой не зарежда метан, тъй като в случай че разходът на 100 км. за бензин е 22 лева, то на метан е 35 лева ", сподели Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Интересен факт е, че преди началото на военните дейности, при цени на петрола към 100 $ за барел, бензин и дизел в България се търгуваха за към 2,5 лева./л. Към днешна дата и цена малко над 100 $ за барела, цените на всеобщите горива са с съвсем лев нагоре.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР