През последните дни натискът върху лечебните заведения в страната се

...
През последните дни натискът върху лечебните заведения в страната се
Коментари Харесай

Увеличава се натискът върху болниците, свършват интензивните легла в редица области |

През последните дни натискът върху лечебните заведения в страната се усилва. Свършват леглата за интензивно лекуване на болните с ковид.

Няма свободни места в интензивното отделение за коронавирус заболели във Варна . Градът е в алената зона по брой на пациенти, инфектирани с COVID-19. Само през последното денонощие новозаразените в региона са 343-ма, заяви Българска национална телевизия.

Заради усложнената конюнктура някои от пациентите от Шумен и Добрич търсят здравна помощ в лечебните заведения във Варна, което в допълнение усложнява обстановката там. Все по-малко са свободните места за лекуване на пациенти с ковид.

След решение на Областния спешен щаб във Варна са открити предходната седмица 490 кревати за лекуване на пациенти с COVID-19. 110 са свободните места към днешна дата, и нито едно свободно интензивно легло. Затова от спешния щаб ще желаят откриване на нови интензивни кревати. Поради изчерпaна опция от лечебните заведения в Шумен към Варна се пренасочват някои от пациентите.

Болницата в Шумен към този момент работи над потенциала си за пациенти с ковид. Повече от половината от легловия фонд е ангажиран с такива пациенти.

Областният шеф на Шумен води диалози с сътрудниците си от прилежащи области, които да поемат част от пациентите. Проблемът е, че болничното заведение е единствена в района и с изключение на Коронавирус пациенти приема и незабавните случаи.

В Добрич от три седмици няма свободни интензивни кревати, които са единствено 6. Днес в Девня би трябвало да бъде още веднъж отворено Коронавирус отделението с 18 кревати. В Провадия ковид отделението разполага с 18 кревати, 6 от тях са свободни.

Има завишаване на заболелите и на изгубили борбата с заболяването - 11 смъртни случаи за вчерашния ден.

Недостиг на Коронавирус кревати в Карлово и Сопот

362 са новите случаи единствено за денонощие в Пловдив и района. Най-тежка е обстановката в Карлово и Сопот - пациенти оттова се пренасочват към Пловдив.

В Сопот от през днешния ден са затворени детските градини и ясли, а в Карлово се чака решение за ново стягане на ограниченията. В регионалния град свършиха местата в някои интензивни отделения.

Все по-млади са пациентите, които се одобряват в интензивните COVID отделения. 70% от всички настанени в интензивни браншове са интубирани.

В УМБАЛ „ Свети Георги " има и деца, които са с тежка зараза, което е различното в този стадий на епидемията.

Най-тежка остава обстановката в Карлово и Сопот. В Коронавирус отделението няма свободни кревати. Вече има пациенти, които са пренасочени в интензивни браншове в здравни заведения в Пловдив. Леглата в ковид отделението в Карлово бяха увеличени от 35 на 47, само че те към този момент са заети.

Там са настанени пациенти от Карлово, Сопот и Калофер . Ръководството на болницата предвижда, че растежът на заболелите ще нарасне в идващите две-три седмици.

В болница „ Пловдив " 75% от леглата са заети, само че интензивният ковид бранш е цялостен. В „ Свети Георги " към момента свободни места има и са в развой на откриване на още 35 до края на месеца.

Няма места за болни с ковид в Гоце Делчев

Свършват леглата за пациенти с ковид в лечебните заведения в Благоевградска област . Най-тежко е ситуацията в лечебното заведение в Гоце Делчев, където свободни места няма. Няма и опция за откриване на нови кревати.

Всички 86 кревати за пациенти с ковид в болничното заведение в Гоце Делчев са заети, споделиха от лечебното заведение. Заради нараствания брой болни, които се нуждаят от болнично лекуване през последната седмица там бяха разкрити още 38 спомагателни кревати, които към този момент също са заети.

В болница " Югозападна " в Сандански и Петрич има разкрити 85 кревати за пациенти с ковид, които също съвсем непрестанно са заети. В Разлог 50% от леглата в локалната болница са за заболели с ковид. Там има към 10 свободни места, от общо 60.

По-спокойна е ситуацията в регионалния център Благоевград. В държавната болница има настанени 90 пациенти с ковид, като от лечебното заведение споделиха, че могат да разкрият още най-малко 100 кревати.

В частната болница също все още има свободни кревати, както и подготвеност за откриване на спомагателни.

Единствено в Специализираната болница за лекуване на белодробни заболявания в Благоевград всички места са заети. Налага се пациентите да изчакват да се освободи място, с цел да бъдат признати за лекуване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР