През последните дни имаше много сигнали от кметове на села

...
През последните дни имаше много сигнали от кметове на села
Коментари Харесай

От 2018 г. Кюстендилска вода не са асфалтирали дупките след аварии,2022 са изкърпени 864 кв.

През последните дни имаше доста сигнали от кметове на села и жители, поради неналичието на вода. Затова беше отправена покана към шефа на Кюстендилска вода инж. Марио Нешев,който дава отговор през днешния ден на въпроси на общински съветници.

„ Предполагам знаете, че аз съм от 1,2 години шеф. В положението, в което го взехме е обществено известно, няма да се спирам съответно – рецесията и неналичието на бизнес – проект. Самото приемане на бизнес проекта не е задоволително изискване, тъй като това 10 годишно закъснение на сдружението не може да бъде обезщетено. В тази връзка съм изготвил оздравителна стратегия, срещнал съм министъра на Министерство на регионалното развитие – тя главно касае подкрепяне на сдружението – превоз и техника за премахване на повредите. Другата част в оздравителна стратегия касае потреблението на благоприятни условия за енергийна успеваемост. 4 от пречиствателните станции са на територията на Община Кюстендил. Монтиране на фотоволтаични централи, които ще понижат потребената ел. сила и от там понижаване цената на водата. Предстои финансирането на българския ВиК холдинг. От 6 юли сдружението е пълновръстен член и към този момент е записано в Камарата на строителите. Това се случва за първи път, това го прави участник в разнообразни процедури “, съобщи Нешев.

Кметът на Соволяно Пламен Илиев сложи няколко въпроси:

“При мен казусът е осмагодина, пристигна ли юни месец ние сме на воден режим. Цялата виновност е на този, който го е оповестил, а точно на кмета на обитаемото място. Това се прави за тяхно положително, да обиколиш къща по къща. Трудно е, доста мъчно се работи. Досега Кюстендилска вода при всяка една повреда се отзовават, вършим поправки. Затова им благодаря. Но това не взема решение казуса. Моят тръбопровод е от 1934 г, това са 90 г, селото се усилва, а водата понижава. В момента има квартал с понижен дебит на водата. Общината направи експресен план за замяна водопровода на централната улица, който ще реши 90% от проблемите. Пак идва воден режим, само че хората питат по кое време всички хора ще имаме вода. Искам Кюстендилска вода да не бъде спешна група, а да бъде такава, че единствено тя да стопанисва своите селища и всеки един жител да е удовлетворен. Кога ще стартира ремонта на водопроводната мрежа, хората питат и не желаят воден режим. Собственик на водопроводната мрежа е на Кюстендилска вода, ние няма по какъв начин да подсигурим милионите за поправки “, съобщи Илиев.

Кметът на село Катрище Васил Василев,заяви че там е още по-сериозно ситуацията. „ Селото е от 1 месец на режим на 24 часа, на две разграничено. Получава се по този начин, че хората във високата част на селото хората нямат вода. Сменяме режима, уповавам се да се създадат извори, да се каптират, с цел да се усили дебита на водата. В момента нашият извор е в Горна Гращица, до язовир, множеството остарели хора са имали проблеми с тоя язовир и мисля, че там се отклонява водата. Хората от Кюстендилска вода ме увериха, че няма такова нещо. Надявам се да се намерят нови и да се подхващат дейности. Не е прелестно заран стара жена да ви се обади и да плаче по телефона. Искам по незабавен порядък да се реши въпроса. Жителка на селото сигнализира, че хора, закупили парцели в селото към този момент ги продават, поради неналичието на вода. Вода няма и в ниската част на селото “.

Въпроси зададе и кмета ПетърПаунов.

„ Много е значимо да се състои срещата, с цел да видите, че в този момент се похабява десетилетния труд на кюстендилци,за да се съживят дребните обитаеми места. Много е значимо е да осъзнаете какво да кажете на принципала на районния министър и съответно за 15 от дребните обитаемоте места. Партньорство не сме отказали в никакъв случай, когато е поискано. Сега когато парите от водата отиват в страната, парите от налозите също. Кюстендилци са възпитани хора, само че не може да се злоупотребява с търпението им – нужни са незабавни ограничения и инвестиция за стотици милиони левове. Имаме два плана – единият за село Соволяно, село Драговищица. Там стоят плановете на Слокощица, Жиленци. Трагедията е, че там където сме вложили общински пари като в Катрище, резултатите са тези. Нямаме упреци към вас, защото сте от скоро, а към страната. Затова изключителните ограничения ви апелирам да наградите и имам въпрос – каква е натовареността от общините Бобов дол, Бобошево и въобще успеваемостта от ръководството на тези обитаеми места. Имам учредения да считаме, че не трябва да понасяме негативите на други общини. Освен това ви апелирам и различен въпрос – от какъв брой години преди вас кюстендилска вода не е възстановявала асфалтови настилки от повредите, които е правила. С търпението на нашите съграждани не може повече да се злоупотребява. На вас страната ви е гласувала доверие в този момент би трябвало да ви се даде нужното финансиране,за да няма следващи ограничения, които ще ангажират политици “, съобщи Паунов.

От 2018 година сдружението не е съумяло да асфалтира изкърпването на дупките, които се получават след отстраняването на повреди. Миналата година, са асфалтирани 846 квадрата на територията на Кюстендил, което е извънредно незадоволително, само че това е направено в тежка спешна година, когато сдружението се бореше за оцеляване, отговори Нешев.

В момента има определен реализатор и от идната седмица ще стартира възлагането на асфалтиранията.По спомен за град Кюстендил са 1126 кв. и остава да се посочи квадратурата по селата. Започваме от най- емблематичните и най- тежките кръстовища, сподели още Нешев.

От идната седмица най- евентуално ще има един телефонен номер, с 5 подменюта, на който ще се записват повреди. Цената ще е колкото един градски диалог и ще може да се записват сигналите за повреди.

Нешев отговори и на останалите въпроси.

„ Вероятно не е добре обяснено, че ВиК сдружението не може да влага в такива огромни планове. Ние нямаме запас, защото се касае за няколко стотин милиона, да правим такива огромни работи. В тази връзка, аз поемам ангажимент да ходатайствам за такава среща, защото моите пълномощия ще се лимитират до тук, с управлението на Ви К холдинга и районното министерство. С неналичието на бизнес проект, самата област и общините бяха сложени в неизгодност да аплайват по европейски стратегии. Именно в този дух, предлагам моята поддръжка за осъществяване на тези проекти. Ще създадем всичко допустимо за Катрище, там вършим хидрогеоложки изследвания, там водата на първия лекомислен пласт е на 1,5 метра. От тук нататък се касае или за сондаж, с цел да доближи до втория пласт. Тези ограничения може да са дълготрайни, само че ще работим и по тях. Вторият проблем е маловодието. Те непосредствено се въздействат от атмосферните условия, това е също трудоемък развой и третият проблем е непозволеното прилагане на водата. В тази връзка се обръщам към управлението на Общината за практикуване на пълномощията по общинската разпоредба за нарушение на публичния ред. Моето предложение е за осъществяване на инспекции, които да са взаимни и да се създадат инспекции, с цел да се види по какъв начин се употребяват тези води. Това е най-бързата мярка, която ще обезпечи най-малко някакво налягане в по-високите елементи “,каза Нешев.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР