През последните дни и седмици в медиите се появи информация

...
През последните дни и седмици в медиите се появи информация
Коментари Харесай

Акад. Николай Денков обяви: Свидетели сме на скрита епидемия! Набелязали сме 15 мерки

През последните дни и седмици в медиите се появи информация за нови, някои от които извънредно тежки случаи на принуждение. Станахме очевидци на зараза от нови случаи. Това е била една скрита зараза през последните години. Сега, окуражени от поддръжката на обществото, доста повече хора взеха решение да опишат за техните съответни проблеми. Насилието няма да изчезне единствено.
Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет.
Помолих четирите институции, които имат отношение по тематиката, да създадат обзор не толкоз на това, което се прави, а какво още би трябвало с цел да помогнем в предварителната защита и подпомагането на жертвите. След едноседмичния период направихме среща и тя бе съдържателна, неслучайно продължи повече в сравнение с беше планувана. Набелязахме повече от 15 ограничения. Важното е, че съвсем всички са на равнище министерства, Министерски съвет и съгласуваност сред институциите. Има някои законодателни промени, да вземем за пример ранния брак при деца. Но това е по-скоро образец за промени, които ще се приготвят. Ние се разбрахме да придвижим ограниченията, които са на нашето равнище до един месец, добави Денков.
В рамките на просветителните институции има разнообразни прояви на експанзия на принуждение, както във връзка с децата, по този начин и към учителите. Това са белези и за принуждение в самото семейство, по тази причина би трябвало да се работи и с родителите. Амбицията ни е да се вкара такава стратегия и в детските градини и предучилищните групи, към този момент има при по-горните класове, сподели министърът на образованието проф. Галин Цоков.
Друга значима мярка е на регионално равнище – създаване на екипи за медиация на спорове, в това число по отношение на деца с проявено принуждение в фамилиите. Те ще включват учители, психолози и адвокати, които дружно с родителите ще търсят решение. Ще има ментори за справяне с експанзията. От тази година по национална стратегия такива ще се вкарат в над 30 учебни заведения, а от следващата година концепцията е те да могат да работят в цялата област, продължи Цоков.
Важна част са и педагогическите експерти. Ще търсим и метод да се усилят психолозите изключително на местата къде има повече случаи на експанзия. Трябва да осигурим психическа помощ за всеки един възпитаник – такава помощ ще се оказва гратис. Друга значима задача и цел, която следва е обвързвана с детайлите на позитивната просветителна среда – да се вкарат стратегии за развиването на обществената и прочувствена просветеност на учениците, сподели още министърът.
Наред с тях ще търсим способи да разтеглим доброволчеството и просоциалното държание. Тук е значимо ученическото самоучастие – възпитаници да поддържат възпитаници. Възможно е да се развие и стратегия, която да демонстрира филми на такива обстановки. Има два подготвени кино лентата на възпитаници от НАТФИЗ сега. Всичко това може да се приложи още при започване на идната година. Много от ограниченията ще дадат приблизително и дълготраен резултат, добави проф. Галин Цоков. Той изясни, че към този момент има учебни заведения, които са тръгнали по този път и резултатите са положителни.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР