През последните 8 месеца начело на България застанаха две служебни

...
През последните 8 месеца начело на България застанаха две служебни
Коментари Харесай

Права и задължения на служебната власт: Времето без редовно правителство

През последните 8 месеца отпред на България застанаха две служебни държавни управления. Техническата власт  провежда два пъти предварителните избори на депутати, а през останалото време ръководи страната.

От началото на демократичните промени служебните държавни управления са девет. Двама от министър-председателите им са заемали поста два пъти. Ключовата фигура в института на служебното държавно управление е не министър-председателят, а президентът.

Президентът Румен Радев връчва за четвърти път третия мандат на Българска социалистическа партия

Когато Народното събрание е разхлабен, президентът може да сменя министрите и да прави структурни промени в кабинета, до момента в който се употребява от безспорен имунитет. Новоизбраният парламент би могъл да реализира надзор единствено до задаването на въпроси. Но могат да стигнат до най-тежката форма на търсене на отговорност в парламентарната република – настояването на избор на съмнение.

Според буквата и духа на Конституцията служебното държавно управление би трябвало да ръководи към 2 месеца - да приготви изборите, които водят до конституирането на нов парламент, а той бързо да излъчи кабинет с поддръжката на болшинство от партии.

Избирателните описи стават по-точни след 1881 година, когато се организира броене

„ Разбирането е било, че ще има такива рецесии да не може да се сформира държавно управление, само че ще бъдат доста по-рядко протичащи се. Служебното държавно управление би трябвало да снижи напрежението преди избори, с цел да могат политическите партии да се концентрират върху предизборната акция, а не да мислят по какъв начин служебно, или в случай че мога по този начин да се изразя, отвън разпоредбите на играта да прибавят за себе си гласове поддръжка “, разяснява конституционалистът доцент Наталия Киселова.

Юристи са на мнение, че доста постоянно се не помни, че служебните министрите имат същите пълномощия като сътрудниците си, определени от Народното събрание.

Първите цветни бюлетини са въведени през 1911 година, откакто се вкарва пропорционалната изборна система

А в Европа има и различен термин за института на служебното държавно управление - грижовно държавно управление, каквито има в Белгия и Гърция.

На процедура служебният кабинет не може да вземе единствено тези решения, които съгласно Конституцията би трябвало да бъдат утвърдени от Народното събрание. Т.е. не може да ни вкара във война или да промени присъединяване ни в политически, стопански и военни съюзи, каквито са НАТО и Европейският съюз

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР