През последната седмица напрежението на американско-мексиканската граница нарасна, след като

...
През последната седмица напрежението на американско-мексиканската граница нарасна, след като
Коментари Харесай

Разпоредба 42 остана, а градусите рязко паднаха: На границата между САЩ и Мексико става драматично

През последната седмица напрежението на американско-мексиканската граница набъбна, откакто хиляди имигранти се струпаха в очакване на анулацията на така наречен " Разпоредба 42 ", която разрешава лица, влезнали в Съединени американски щати от избрани страни, да бъдат експулсирани в Мексико. В сряда Върховният съд на Съединени американски щати разпореди рестриктивните мерки за имигрантите краткотрайно да останат в действие без да дефинира съответен период, само че студът се оказа по-нетърпелив от магистратите и през вчерашния ден температурите в Съединени американски щати, в това число и в региона на границата с Мексико, внезапно спаднаха, създавайки съществени закани пред струпаните по границата хора.

Кратка история на " Разпоредба 42 "

Заповедта, известна като " Разпоредба 42 ", влезе в действие през март 2020 година, когато президент на Съединени американски щати беше Доналд Тръмп. Тя разрешава търсещите леговище и други имигранти от избрани страни бързо да бъдат експулсирани в Мексико. Американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите аргументираха тази мярка с нуждата да се овладее разпространяването на КОВИД-19.

Правителството на Байдън остави заповедта в действие повече от година, а през октомври разшири обсега ѝ, като с изключение на имигрантите от Мексико, Гватемала, Хондурас и Салвадор, реши да експулсира в Мексико и тези от Венецуела. През миналата година Хаити, Колумбия, Перу и Бразилия също се съгласиха да одобряват своите жители, които са били върнати със самолети.

Американското министерство на вътрешната сигурност съобщи, че с цел да се оправи с мигрантския напън по южната граница, ще се нуждае от в допълнение финансиране в размер на 3,4 милиарда $, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Според държавен източник на изданието, поискал анонимност, след анулацията на " Разпоредба 42 " незаконните прекосявания на границата могат да доближат до 12 000 дневно, а държавното управление на Байдън разполага с запаси да се оправи с към 4 хиляди.

Американските управляващи настояват, че желаят да прекратят действието на " Разпоредба 42 ", показва Ройтерс. През април здравните служби обявиха, че заповедта към този момент не е нужна за попречване на разпространяването на ковид.

През ноември федерален арбитър постанови, че наредбата е противозаконна и подреди да бъде анулирана на 21 декември.

Но 19 щата, чиито основни прокурори са републиканци, оспориха правосъдното решение. В понеделник Върховният съд на Съединени американски щати разпореди рестриктивните мерки краткотрайно да останат в действие, с цел да се даде опция на страните по делото да отговорят на настояването на прокурорите. Поради това съответната дата, на която наредбата ще отпадне към момента няма.

Галеници на закона

От март 2020 година до април тази година имиграционните служби са се позовавали на " Разпоредба 42 " повече от 2,4 милиона пъти, с цел да експулсират мигранти, отбелязва в. " Тексас трибюн ". В това число влизат доста мигранти, които са били експулсирани повече от един път, защото са създали многократни опити да влязат в Съединени американски щати през южната им граница.

Същевременно откогато е въведена мярката се следи една характерна наклонност, обвързвана с лица, които не подлежат на експулсиране в Мексико - броят на кубинските имигранти се внезапно се усилва. През фискалната 2020 година са регистрирани 9822 " взаимоотношения " на гранични чиновници с кубинци по южната граница. През 2021 година техният брой се усилва на 38 674, през фискалната 2022 година, която завършва на 1 октомври, те доближават 174 674, отбелязва телевизия Си Ен Ен, като се базира на публични данни,.

Още през 2016 година Хавана упрекна Вашингтон за огромния брой кубинци, които се пробват да доближат Съединените щати по суша и море, заявявайки, че държавното управление на тогавашния президент Барак Обама " окуражава незаконната и рискова имиграция ".

Според Закона за пригаждане на кубинските бежанци от 1966 година кубинците, които доближават Съединени американски щати считани за законни имигранти, в случай че съумеят да стъпят на американска територия, до момента в който имигрантите от всяка друга страна се считат за незаконни.

В държавно изказване, публикувано при започване на август 2016 година от локалните медии, представени от Ройтерс, се споделя, че Куба е " жертва на политизирането на въпроса за миграцията от държавното управление на Съединени американски щати, което подтиква противозаконната и рискова имиграция. "

Националната армия на помощ

Испанският в. " Паис " през вчерашния ден заяви, че в очакване на приключването на периода на деяние на " Разпоредба 42 " Тексас е милитаризирал сектор от границата сред американския град Ел Пасо и мексиканския Сиудад Хуарес.

На 20 декември губернаторът на Тексас Грег Абът е наредил на войските от Националната армия да охраняват реката Рио Гранде. Макар че това не е първият случай, в който Националната армия е ситуирана по границата, фрагменти, на които се виждат огради от бодлива тел и бойци по Рио Гранде разпалиха разногласия както в Съединени американски щати, по този начин и в Мексико, отбелязва испанското издание. Кметът на Сиудад Хуарес назова това " прекалено " и съобщи, че наличието на мигрантите " не съставлява опасност за прилежащата страна ".

Решението на губернатора Абът бе взето ден откакто през реката започнаха да минават стотици мигранти. Много от тях бяха никарагуанци, които мъчно могат да бъдат депортирани заради извънредно обтегнатите дипломатически връзки сред Съединени американски щати и държавното управление на Даниел Ортега. Мексико също няма да ги одобри назад, тъй че доста от тях бяха оставени да се скитат по улиците на Ел Пасо, тъй като всички приюти за мигранти бяха цялостни, споделя испанският вестник.

Масовият напор на мигранти на 19 декември и продължаващото изселване на хора от нетипични за тях страни като Венецуела и Никарагуа натовариха ресурсите на граничните американски щати. Само през октомври американските гранични управляващи в Ел Пасо са приели повече от 50 000 мигранти. Междувременно губернаторът Абът неведнъж подлага на критика бездействието на държавното управление на Байдън и прибегна до изпращането на мигранти с рейсове до градове и щати, които са под контрола на Демократическата партия.

Все по-сериозен проблем

Вчера температурите в Съединени американски щати внезапно се намалиха и директно преди коледните празници се заформя зимна стихия, съобщи Асошиейтед прес.

Националната метеорологична работа заяви, че за няколко часа температурите в централните високи равнинни региони са паднали с 10 градуса по Целзий. В огромна част от страната коледният уикенд може да се окаже най-студеният от десетилетия насам, предвиждат синоптиците.

Очаква се арктическата въздушна маса да донесе мощни пориви напразно и температура от минус 9,4 градуса по Целзий в Ел Пасо, където новопристигнали мигранти без документи спят на улицата, заяви през днешния ден Би Би Си.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР