През последната седмица на територията на цяла България по официални

...
През последната седмица на територията на цяла България по официални
Коментари Харесай

Столична община готви мерки срещу мръсния въздух, но след седмица

През последната седмица на територията на цяла България по публични данни на Изпълнителната организация по околна среда ежедневно се записва двойно превишение на допустимите правила за фини прахови частици. Това разгласи пред публицисти през днешния ден столичният кмет Йорданка фандъкова.

По думите на Фандъкова това замърсяване се дължи значително и на климатичните условия, само че най-много на отопляването с твърдо битово гориво. Кметът на София уточни, че упорства СОС допустимо най-бързо да прегледа краткосрочните ограничения, препоръчани за такива точно дни на тежко замърсяване. Те плануват стартирането на така наречен зелен билет за по-евтини билети и безвъзмезден градски превоз.

„ Следващият вторник, на 16 януари, тези ограничения да бъдат прегледани от Комисията по екология в Общинския съвет и се надявам на позитивно мнение, поради заявената поддръжка на всички членове от комисията ”, сподели Фандъкова.

Как Скопие бори мръсния въздух

Тя уточни още, че Столичният инспекторат продължава акцията за събиране на гуми във всички столични региони, „ с цел да може да се преборим с повода, а не с следствието ".

„ Много значимо и главно за превъзмогване на казуса със замърсяването на въздуха е да се спрат некачествените горива на пазара ”, безапелационна е Йорданка Фандъкова. Тя сподели, че взаимно с Министерство на околната среда и водите са създадени стандарти за горивата, тъй че некачествените със наличие на пепел, на въглища със сяра и т. н., да не се позволяват до пазара. Кметът даде за образец обстоятелството, че най-голямото замърсяване е регистрирано точно на 1 януари т. година, когато трафик и придвижване в София съвсем нямаше.

„ Ще продължим да работим по тематиките, най-много там, където имаме опция - възстановяване на градския превоз, облекчение на трафика, само че и контролът от страна на полицията е доста значим ”, акцентира Фандъкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Вече девети ден от началото на годината системите в цялата страна регистрират рисково нечист въздух, като най-сериозно остава ситуацията в столицата. Най-високо съгласно европейския показател за качество на въздуха е замърсяването в София, Плевен и Русе. Също със мощно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен. В регионите с ситуирани станции на всички места системата на Изпълнителната организация по околна среда регистрира замърсяване неведнъж над нормите.

Според Изпълнителна агенция по околна среда безапелационната причина за превишенията на средноденонощната норма за фините прахови частици е всеобщото потребление на твърдо гориво в битовия, публичния бранш и излъчвания от автомобилния превоз, съчетано с неподходящи метеорологични условия.

Най-високите равнища на замърсяване са измерени за 7 януари, още веднъж в София и в Пловдив. Обновената информация в уеб страницата на Изпълнителна агенция по околна среда от вчерашния ден демонстрира, че станция " Хиподрума " в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите " Павлово " и " Надежда " записват превишаване от съвсем 4 пъти над праговите стойности. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР