През последната седмица Иран и Пакистан си размениха въздушни удари.

...
През последната седмица Иран и Пакистан си размениха въздушни удари.
Коментари Харесай

Иран и Пакистан си разменят удари. Възможно ли е напрежението да ескалира

През последната седмица Иран и Пакистан си размениха въздушни удари. И двете страни нападат един и същи регион - Белуджистан, който обаче е разграничен от границата сред тях. Защо, кои са белуджите и допустимо ли е напрежението да ескалира?

Във вторник Иран нападна пограничен регион на Пакистан . Пакистан отвърна на удара два дни по-късно. Като резултат от двете страни на границата починаха минимум 11 души. И двете страни настояват, че задачата им са сепаратистки групировки.

Иран и Пакистан споделят, че офанзивите са ориентирани към сепаратистки групировки, които работят в региона Белуджистан . Страните се упрекват взаимно, че дават леговище на групировките на своите територии.

Размяната на удари се случва на фона на напрежение в Близкия Изток. През октомври предходната година след офанзива от страна на Хамас Израел стартира в Ивицата Газа.

Хамас е палестинска военна формация, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Същевременно Израел и също си разменят удари, а атакуват кораби, свързани с Израел в Червено море. Както Хамас, по този начин и Хизбула и хутите са подкрепяни от Иран.

В деня преди ударите в Пакистан пък към Ирак и Сирия, като съобщи, че се цели в шпионска база за израелските сили и " антиирански терористични групи ".

Какво тъкмо се случи сред Пакистан и Иран и може ли да прерасне в нов спор?
Какво се случи
Напрежението сред Иран и Пакистан се повиши вторник, когато Иран нанесе удари по пакистанската провинция Белуджистан . При офанзивата по данни на пакистанските управляващи са починали две деца.

Нападението провокира гневна реакция в Пакистан. Властите там нарекоха удара " жестоко нарушаване на интернационалното право и на духа на двустранните връзки сред Пакистан и Иран ".

Два дни по-късно Пакистан отвърна на удара. Според управляващите там това са били " поредност от високо координирани и особено ориентирани прецизни военни удари ", които са таргетирали пакистански сепаратисти.

Иранската осведомителна организация Тасним заяви, че при офанзивата са убити минимум 9 души - всички пакистански жители.
Защо две страни правят набези в един регион
Общото сред офанзивите на Иран и Пакистан е регионът и задачите на организациите, против които са ориентирани ударите.

Във вторник ударът на Иран беше ориентиран към провинция Белуджистан , която се намира на границата с Пакистан. От Техеран оповестиха, че цел на офанзивата е била сунитската формация Джаиш ал-Адъл ( " Армия на справедливостта " ). Иран, както и Съединени американски щати, дефинират организацията за терористична.

Целта на Джаиш ал-Адъл е избавление и самостоятелност на иранската провинция Систан и Белуджистан . Групировката постоянно прави набези на иранска територия, след което бойците ѝ се укриват в Пакистан.

Атаките на Пакистан в четвъртък бяха ориентирани против Армията за избавление на Белуджистан . Това е друга военизирана формация, учредена при започване на 21 в., която се бори за отделянето на Белуджистан от Пакистан.

За нея се счита, че е основана главно на територията на Афганистан , само че най-често прави удари против пакистански сили и цивилни на територията на пакистанската провинция Белуджистан.

Пакистан и Съединени американски щати дефинират " Армията за избавление на Белуджистан " за терористична организация.
Какво е Белуджистан и кои са белуджите
Историческо-географската околност Белуджистан попада на територията на три страни – Иран, Пакистан и Афганистан .

Най-голямата част – на юг и изток от местността попада в Пакистанската провинция Белуджистан. В иранската провинция Систан и Белуджистан попада най-западната част на историческата област. На територията на Афганистан попада северната част на историческия Белуджистан.

Основната етническа група в района са белуджите, които обитават района от епохи. Основната част от тях са сунити, само че има малцинствени групи, които изповядват индуизма.

Те наброяват близо 10 млн. души и главната част от тях живее на територията на Пакистан.

Провинция Белуджистан и белуджите от години се съпротивляват против централната власт в Исламабад. В отговор от години пакистанската войска прави кървави набези в местността, а десетки хиляди от локалните поданици са обявявани за „ изчезнали “. Заради дейностите си Пакистан е упрекван в всеобщи убийства и изтезания на локалното население.
Защо ударите идват в този момент
През последните години както Пакистан, по този начин и Иран водят война против сепаратистите от двете страни на границата си.

Макар връзките сред двете страни да са нестабилни, този спор евентуално е провокиран от вътрешната конюнктура в страните, споделят анализатори.

По-рано този месец Иран упрекна бойците на Джаиш ал-Адъл, че са щурмували полицейски сектор в Систан и Белуджистан, вследствие на което починаха 11 ирански служители на реда, съгласно Тасним.

Според специалистите повода в Пакистан е сходна.

" Правителството и военните са подложени на голям напън (от вторник насам) ", споделя Абдула Хан от мозъчния концерн " Пакистански институт за проучване на споровете и сигурността " в Исламабад, представен от АП.
Може ли напрежението да ескалира
И двете страни споделят, че не желаят спорът да се задълбочава. В четвъртък иранското външно министерство заяви, че се ангажира с добросъседски връзки с Пакистан. Същевременно обаче изиска Исламабад да предотврати основаването на " терористични бази " на своя територия.

Иранският външен министър по-рано тази седмица назова Пакистан " другарска страна " и сподели, че ударите им са били пропорционални и ориентирани единствено към членове на терористичната формация.

Пакистан имаше сходно известие: " Единствената цел на днешния акт беше преследването на личната сигурност и националния интерес на Пакистан, които са от първостепенно значение и не могат да бъдат компрометирани ".

Външното министерство на Пакистан назова Иран " братска страна " и акцентира нуждата от " намиране на взаимни решения ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР