През последната седмица Инстаграм заприлича на подобие на комикс с

...
През последната седмица Инстаграм заприлича на подобие на комикс с
Коментари Харесай

AI илюстрациите, по които всички полудяха: тотално ограбване на артисти

През последната седмица Инстаграм замязя на сходство на комикс с всичките илюстрации, които го заляха. Те са дело на приложението  Lensa , което дълги години събираше прахуляк в app store-а, само че не щеш ли и неговият миг пристигна.

Отскоро приложението има функционалността да сътвори AI илюстрация на база на ваша фотография, и то за джобни пари. Компанията, която стои зад приложението, е Prisma Labs и използва изкуствен интелект и фотоси, качени от потребителя, с цел да генерира неповторими изображения въз основа на тяхната аналогия.

 
               

Ето някои от аргументите, заради които хората би трябвало да бъдат загрижени за въздействието, което AI арт генераторите могат да имат върху потребителите и артистите: 

Качването на вашите фотоси в Lensa дава на компанията достъп до вашето лице

Както при доста от приложенията за смяна на фотоси, които станаха viral през последните години, потребителите трябва да бъдат загрижени за това какви данни Lensa резервира за тях и защо ги употребяват.

Правилата и изискванията за прилагане на Prisma/Lensa гласят, че " потребителите резервират всички права върху вашето потребителско наличие “, т.е върху вашите фотосите, само че както постоянно има малък шрифт.

В същото време потреблението на приложението дава на компанията „ безконечен, безвъзвратен, извънреден, безплатен, международен, изцяло заплатен, прехвърляем, подлицензиран лиценз за потребление, възпроизвеждане, модифициране, адаптиране, превод, пресъздаване на производни творби “ на илюстрациите, които ще получите.

 

A few months and years later when you all see your faces used in AI art as data sets, I wonder how you will feel
— (sab) • Their Totality (@sasponella)
Това значи, че компанията има правата върху всяко цифрово " произведение на изкуството ", направено въз основата на вашите селфита в приложението.

Говорител на Prisma Labs сподели , че компанията изтрива потребителски фотоси веднага след като ги употребява за образование на своя AI. 

Това за нас е най-притеснителното. Хората дават правото на приложенито да използва тяхното изображение за образование на AI, който по-късно употребява " наученото ", с цел да сътвори други " творби на изкуството. Няма да загатваме какъв брой хитра е тази скица. Хората си плащаме, с цел да образоват с наши снимки AI, вместо да е противоположното.

 

I was confused about this too. Y’all, the AI isn’t compiling images to make unique art. It’s stealing art, removing the details, & putting ur face over it. Those are someone’s pre-existing drawings. That AI is an art theft machine.
— Honey Ma (@TheHoneyMa)
Художниците споделят, че арт технологията AI употребява тяхната работа без отплата

Да не се заблуждаваме, нищо не се поява вълшебен от нищото.

AI " изкуството " може да наподобява по този начин, като че ли се поява напълно натурално от нечий роботски харддиск, само че е надалеч по-сложно. 

За да генерира тези видимо неповторими фотоси, Lensa употребява това, което се назовава Stable Diffusion - модел, по който AI изучава модели на творене посредством онлайн база данни от изображения, наречена LAION-5B. 

От къде идва тази база данни?

LAION-5B изтегля обществено налични изображения от целия интернет — Гугъл Images, DeviantArt, Getty Images, Pinterest и така нататък Какво значи това?

AI употребява същински творби на изкуството като база, от която да основава сякаш неповторими нови изображения. Това значи стотици актьори, които без да знаят биват ограбени, тъй като на нито един от тях не е платено. 

Разбира се, изпълнителният шеф на Prisma Labs Андрей Усолцев излезе с изказване пред пред BuzzFeed News, в което се споделя, че " това, което Lensa генерира в никакъв случай не може да бъде разказано като точни копия на което и да е съответно произведение на изкуството “. 

„ Тъй като киното не е умъртвило театъра и счетоводният програмен продукт не е изкоренил специалността, AI няма да размени артистите, само че може да се трансформира в превъзходен спомагателен инструмент “,  Prisma Labs в туит. 

„ Също по този начин имаме вяра, че възходящата досегаемост на инструментите, задвижвани от изкуствен интелект, единствено ще направи основаното от индивида изкуство в неговото креативно съвършенство по-ценено и оценено, защото всяка индустриализация носи повече стойност на ръчно направените творби. “

 

Seeing plenty of thoughts online about the future of digital art in connection with AI generations, we decided to share some information on how AI generates images and why it will not replace digital artists.
— Prisma Labs (@PrismaAI)
В случая става въпрос за това, че нещо, в което един актьор вкарва часове работа, сила, характерност и предпочитание и с което се изхранва, се генерира за минути от AI за джобни пари върху труда точно на тези актьори. Звучи малко непочтено, нали? 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР