През по-голямата част от човешката история няма данни да сме

...
През по-голямата част от човешката история няма данни да сме
Коментари Харесай

Как хората започват да носят пижами

През по-голямата част от човешката история няма данни да сме носили някакви специфични облекла нощно време, до момента в който спим.

Нощниците като разбиране датират най-малко от 1530 година, когато френският езиковед Джон Палсгрейв написа, че „ късите палта и тесните панталони са огромна засегнатост за старите писатели, привикнали на дълги нощници “, въпреки че това евентуално не се отнася за особено облекло за сън, а за по-свободни облекла, които да се носят из къщата.

През XIX и XX век тези пижами стават по-специализирани като спално облекло, както и по-изискани. През XIX на Запад те стартират да се носят под въздействието на „ pae jama “ – тип свободни панталони, носени в Близкия изток и Южна Азия, завързани с връв.

„ Преди началото на ХХ в. и мъжете, и дамите много постоянно са носели нощници, тъй че даже пижамите за мъже са били относително нови към XX век “, изяснява пред Би Би Си Луси Уитмор, която написа за стилните настроения през Първата международна война за докторската си дисертация. Когато над Англия се организират въздушните набези с цеплини, това се трансформира.

Освен че наподобяват по-прилично, джобовете на пижамите са и доста по-практични при незабавни обстановки. За нощно облекло се предлагат и спални костюми – нещо като суитшърти, само че не толкоз комфортни, защото ги носите единствено тъй като може да бъдете бомбардирани. Те не се постановат, само че към края на войната към 1/3 от дамите носят пижами в леглото. Оттогава насам известността им нараства, защото се употребяват към този момент по-скоро поради удобството им, в сравнение с поради риска човек да наподобява неспретнато в по средата на нощта при същинска въздушна офанзива.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР