През по-голяма част от миналото десетилетие централните банки задържаха лихвите

...
През по-голяма част от миналото десетилетие централните банки задържаха лихвите
Коментари Харесай

Вече има алтернатива на близките до нула лихви по банковите депозити в България

През по-голяма част от предишното десетилетие централните банки задържаха лихвите на равнища доста покрай нула. Това разреши на банките да оферират нулеви лихви по депозитите на фона на минимална инфлация в множеството развити страни. Правителствените тласъци за битка с пандемията, както и войната в Украйна обърнаха тези трендове и покачиха инфлацията до равнища, които не бяхме виждали от доста години. Това предизвика мощна реакция от централните банки, които усилиха фрапантно лихвите, с цел да успокоят инфлацията. Банките в световен мащаб към момента не са последвали напълно централните банки и все още не оферират най-хубавите условия на депозантите си.Рязкото покачване на лихвите в международен мащаб даде на вложителите атрактивни други възможности за предпазване на спестяванията - фондове на паричния пазар (Money Market фонд). Тези фондове влагат в диверсифицирани портфейли от високоликвидни държавни и корпоративни облигации с капиталов кредитен рейтинг и в настоящата обстановка обезпечават доста по-висока рентабилност от тази на банковите депозити. Това е повода в Съединени американски щати от началото на годината да бъдат изтеглени над $600 милиарда от банковите депозити, а в същото време съвсем същата сума беше вложена във фондове на паричния пазар.

През по-голяма част от предишното десетилетие централните банки задържаха лихвите на равнища доста покрай нула. Това разреши на банките да оферират нулеви лихви по депозитите на фона на минимална инфлация в множеството развити страни. Правителствените тласъци за битка с пандемията, както и войната в Украйна обърнаха тези трендове и покачиха инфлацията до равнища, които не бяхме виждали от доста години. Това предизвика мощна реакция от централните банки, които усилиха фрапантно лихвите, с цел да успокоят инфлацията. Банките в световен мащаб към момента не са последвали напълно централните банки и все още не оферират най-хубавите условия на депозантите си.

Рязкото покачване на лихвите в международен мащаб даде на вложителите атрактивни други възможности за предпазване на спестяванията - фондове на паричния пазар (Money Market фонд). Тези фондове влагат в диверсифицирани портфейли от високоликвидни държавни и корпоративни облигации с капиталов кредитен рейтинг и в настоящата обстановка обезпечават доста по-висока рентабилност от тази на банковите депозити. Това е повода в Съединени американски щати от началото на годината да бъдат изтеглени над $600 милиарда от банковите депозити, а в същото време съвсем същата сума беше вложена във фондове на паричния пазар.

Ситуацията в България е доста по-различна. Повишението на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) не се отразява на депозитния пазар в страната. Това е видно от статистиката на Българската национална банка за депозитите, които сега към момента са на равнища близки до нула.

Източник: Българска народна банка
Реклама
По данни на Българска народна банка банковите депозити на семействата са близо 72 милиарда лв. към края на 2022 година, като остават на високи равнища, макар че предлаганите лихвени проценти по депозитите, с дребни изключения, са покрай 0%.

Причината за неналичието на доста нарастване на лихвените проценти по депозитите от страна на банките в актуалната икономическа обстановка се дължи на обстоятелството, че в банковата система в страната на процедура има свръхликвидност, което се отразява в рекордно високите размери на привлечените спестявания. Въпреки ниската рентабилност по депозитите те не престават да порастват и означават 14% растеж към февруари по отношение на година по-рано. Високите нива на спестяванията разрешават на българските банки да финансират активността си, без да се постанова да се конкурират в предлагането на по-атрактивни лихвени проценти по депозитите, с цел да притеглят средства.

Очакванията ни са, че лихвите по депозитите ще останат такива още дълго време, тъй като са обвързани и с лихвите по заемите, а банките не биха желали при тях да има внезапно повишаване. При настоящата обстановка банковата система в България е с рекордна облага, отчитайки над 2 милиарда лева облага за 2022 година, като принос имат и приходите от повишаващите се такси, които не са обвързани с лихвените проценти.

Огромната разлика сред инфлацията и лихвите по депозити на банките е една от аргументите от ден на ден хора да търсят опция на спестяванията си в банките. Най-популярната опция на банковите депозити е инвестиция във фонд на паричния пазар (Money market фонд), каквито в България съвсем не се оферират.
Реклама
От месец април " Експат Капитал " със своето лицензирано ръководещо сдружение " Експат Асет Мениджмънт " дава опция на българските спестители да влагат в сходен фонд. На 10.04.2023 година Комисията за финансов контрол издаде позволение за образуване на Държавна фирма " Експат Евро Ликвидност ". Той е нискорисков интензивно ръководен контрактуван фонд, който цели да осъществя рентабилност от вложения в краткосрочни държавни и корпоративни облигации на страни - членки на Европейски Съюз, и първокласни европейски компании. Падежът на облигациите е до 2 години, деноминирани са в евро, с капиталов кредитен рейтинг и междинна дюрация на портфейла от година до година и половина. Поема доста невисок риск. Очакваната брутна годишна рентабилност на фонда е 3.5%. Тя е извънредно атрактивна, съпоставена с нулевите лихви на банковите депозити в България.

Подходящ е за физически лица с депозити сред 6 и 24 месеца, както и за компании с ликвидни средства по банкови сметки, които няма да са им нужни в идващите 6 - 18 месеца. За късия период от откриването фондът е набрал вложения в размер на близо 2 000 000 евро.

Инвестицията във фонда е извънредно нискорискова. Очакваният междинен кредитен рейтинг на портфейла на фонда е А-. За съпоставяне - кредитният рейтинг на България е BBB, което е с две степени по-ниско. Средното равнище на рейтинга на българските банки е по-ниско от това на България.
Основни преимущества на " Експат Евро Ликвидност " по отношение на банковите депозити:
Висока рентабилност. Очакваната брутна годишна рентабилност на фонда е към 3.5%, а равнищата на банковите депозити са близки до 0%. Нисък риск. Очакваният междинен кредитен рейтинг на фонда е А-. Алтернатива на банковите депозити. Фондът е подобаващ за ръководство на краткосрочна ликвидност като опция на банковите депозити. Незабавна ликвидност. Дяловете са 100% ликвидни, вложителят може да тегли и внася средства когато и да е без загуба на насъбраната до този миг рентабилност. Инвестиция в евро с невисок предел. Минималната инвестиция в Държавна фирма " Експат Евро Ликвидност " е 1000 евро, което го прави подобаваща форма и за месечни спестявания. Без налог върху финансовите облаги. Инвестициите в договорни фондове в България са освободени от налози - 0% налог облага за компании, 0% налог върху приходите на физически лица, данъчни резиденти в България. Активно и професионално ръководство на портфейла. Фондът се ръководи от екип от портфолио мениджъри и финансови анализатори, които наблюдават световните финансови пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР