През първото тримесечие на годината продажбите на нови електрически превозни

...
През първото тримесечие на годината продажбите на нови електрически превозни
Коментари Харесай

Електрическите автомобили изпревариха по продажби бензиновите във Франция


През първото тримесечие на годината продажбите на нови електрически транспортни средства във Франция изпревариха бензиновите модели, заяви Ройтерс. Това се случва за пръв път в страната и е крайъгълен камък за ниско емисионния превоз на фона на високите цени на горивата и отпусканите държавни дотации за закупуване на електрифицирани модели.

Като цяло продажбите на нови коли във Франция понижиха през първото тримесечие на годината и записаха десети следващ месец на спад през март, с намаляване от съвсем 20 %, до момента в който автомобилната промишленост се бори с проблемите от нарушаванията във веригите за доставки, в това число световния дефицит на полупроводници.

Продажбите на електрически и хибридни модели съставляват близо 40 % от общите продажби на нови коли спрямо 38,3 % на стандартните бензинови модели, съгласно данни на Автомобилна платформа (Plateforme automobile - PFA).

Поради несигурността към войната в Украйна и дефицита на някои съставни елементи не е допустимо да се даде прогноза за продажбите на нови френски коли през 2022 година, сподели представител на Автомобилната платформа.

Ако прибавим пазарния дял на дизеловите модели, възлизащ на 16,5 % за първото тримесечие на годината,  продадените нови коли с мотори с вътрешно горене към момента са болшинство.

Въпреки това данните демонстрират огромна смяна на автомобилния пазар, защото електрифицираните транспортни средства само преди три години бяха нишов сегмент.

Електрифицираните модели станаха всеобщи за доста къс интервал от време, насърчени както от дотациите, по този начин и от задаващите се забрани за модели на стандартни горива и високите цени по бензиностанциите.

Най-продаваният електромобил във Франция през март e моделът " Тесла Модел 3 " (Tesla Model 3), следван от " Дачия Спринг " (Dacia Spring) на производителя " Рено " (Renault) и " Пежо 208 " (Peugeot 208) на " Стелантис “ (Stellantis).

Продажбите на френски коли са намалели със 17,3 % през първото тримесечие. През 2020 година френският авто пазар претърпя забележителен спад заради пандемията на ковид, само че през 2021 година регистрира леко възобновяване, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР